The game is over: Τέλος του 2022 τελειώνουν όλες οι εξαιρέσεις για φωτοβολταϊκά και αιολικά εκτός διαγωνισμών
Η επαναφορά από τον κ. Σκρέκα της δυνατότητας φυσικών και νομικών προσώπων να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά μέχρι 500 Κιλοβάτ εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτουν ήδη 2 έργα τέτοιας τεχνολογίας, έχει δημιουργήσει μια νέα κινητικότητα στον κλάδο, καθώς οι ενδιαφερόμενοι είναι χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα.
Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, πρέπει να συνδυαστεί με το γεγονός ότι το «παράθυρο ευκαιρίας» για τους μικρούς παραγωγούς κλείνει οριστικά, για όλους, στο τέλος του 2022.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, από την 1η Ιανουαρίου 2023, δεν μπορεί να συνάψει Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ ένας σταθμός ΑΠΕ, παρά μόνον έαν έχει συμμετέσχει σε διαγωνιστική διαδικασία.
Αυτό σημαίνει ότι, τόσο τα «παλιά» 500άρια φωτοβολταϊκά (αλλά και τα αιολικά μέχρι 3 MW και τα αντίστοιχα των ενεργειακών κοινοτήτων κ.λπ.), όσο και τα καινούργια που θα υποβληθούν με βάση την πρόσφατη τροπολογία του κ. Σκρέκα, θα πρέπει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 να έχουν συνάψει Σύμβαση με τον ΔΑΠΕΕΠ.
Παρότι ο χρόνος αυτός είναι υπεραρκετός σε τεχνικό επίπεδο, η μεγάλη δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι οι καθυστερήσεις για να λάβει προσφορά όρων σύνδεσης ο επενδυτής από τον ΔΕΔΔΗΕ είναι τεράστιες. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας η εξέταση του αιτήματος και η απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ έρχεται μετά από πολλούς μήνες.
Το σημαντκότερο ίσως, από το οποίο εξαρτάται και πόσοι θα καταφέρουν τελικά να φτιάξουν ένα φωτοβολταϊκό πάρκο χωρίς να χρειαστεί να κατέβουν σε διαγωνισμό, είναι ότι η πλειοψηφία των απαντήσεων του ΔΕΔΔΗΕ είναι πλέον αρνητική, αφού δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στο δίκτυο.
Ηλεκτρονική πλατφόρμα
Πρέπει να σημειωθεί ότι η υποβολή νέων αιτημάτων για φωτοβολταϊκά εκτός διαγωνισμών θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα αναπτύξει ο ΔΕΔΔΗΕ.
Κριτήριο για την πρόκριση των έργων που θα εγκατασταθούν, θα είναι αποκλειστικά η χρονική προτεραιότητα υποβολής των αιτήσεων.
Αγροτικά φωτοβολταϊκά
Ας σημειωθεί τέλος ότι νομοθετική παρέμβαση, με βάση την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε κατ΄ επάγγελμα αγρότες, να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος έως 100 κιλοβάτ, εξασφαλίζοντας ταρίφα εκτός διαγωνισμών, η οποία ταρίφα μάλιστα θα είναι αυξημένη σε σχέση με εκείνες που ισχύουν, για παράδειγμα, για τα 500άρια φωτοβολταϊκά, προανήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το ΥΠΕΝ πρόκειται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δοθεί πιο ικανοποιητική ταρίφα στα συγκεκριμένα έργα. Ο λόγος για την αύξηση της αποζημίωσης, όπως συμπλήρωσε, είναι ότι λόγω του μικρού μεγέθους, τα πάρκα αυτά έχουν αυξημένο κόστος υλοποίησης. Επομένως, με τη μεγαλύτερη αμοιβή, θα δοθεί μεγαλύτερη δυνατότητα σε αγρότες να προχωρήσουν σε ανάλογες επενδύσεις.
energypress
3 Αυγούστου 2021