Τον Σεπτέμβριο ανοίγει η πλατφόρμα για μικρά φωτοβολταϊκά σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Εύβοια, και Κυκλάδες – Τι θα ισχύσει με τις ταρίφες

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να ανοίξει τον Σεπτέμβριο η ειδική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για την «υποδοχή» αιτημάτων από μικρά φωτοβολταϊκά έργα, τα οποία προορίζονται να αξιοποιήσουν τον ηλεκτρικό «χώρο» που θα παραχωρηθεί σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Εύβοια, και Κυκλάδες. 

Αυτό επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με θέμα το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων, στο οποίο περιλαμβάνεται η διάταξη για την αναπροσαρμογή του περιθωρίου ισχύος στα κορεσμένα δίκτυα των τεσσάρων παραπάνω περιοχών. Σύμφωνα με τον υπουργό, κριτήριο για την πρόκριση των έργων που θα εγκατασταθούν, θα είναι αποκλειστικά η χρονική προτεραιότητα υποβολής των αιτήσεων, όπως είχε γράψει και το energypress.

Όπως είναι γνωστό, το περιθώριο ισχύος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών είναι 86 Μεγαβάτ στην Πελοπόννησο, 45 Μεγαβάτ στις Κυκλάδες (από τα οποία 15 Μεγαβάτ για net metering), 40 Μεγαβάτ στην Εύβοια και 140 Μεγαβάτ στην Κρήτη (εκ των οποίων 40 Μεγαβάτ για net metering). Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού. 

Η μέγιστη ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού έχει ορισθεί στα 400 Κιλοβάτ. Εξαίρεση αποτελεί η Εύβοια, όπου το πλαφόν ανέρχεται στο 1 Μεγαβάτ, καθώς εκεί δεν είχε υπάρξει αναστολή αιτήσεων, όπως στις άλλες τρεις κορεσμένες περιοχές. 

Τα έργα θα κατακυρώσουν ταρίφα χωρίς τη διεξαγωγή διαγωνισμών, με βάση τον πίνακα Τιμών Αναφοράς για έργα ΑΠΕ εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ δεν προτίθεται το προσεχές διάστημα να προχωρήσει σε επικαιροποίηση του Πίνακα με υπουργική απόφαση, κάτι που σημαίνει ότι θα παραμείνουν σε ισχύ οι τρέχουσες τιμές. 

Επομένως, τα έργα με ηλέκτριση (ή δήλωση ετοιμότητας) από 1 Μαρτίου 2022 έως και 31 Δεκεμβρίου 2022, θα «κλειδώσουν» ταρίφα στα 63 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο θα ισχύσει και για την ταρίφα ενός φωτοβολταϊκού ισχύος έως 500 κιλοβάτ σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του διασυνδεδεμένου δικτύου, που θα μπορεί να αναπτύξει κάθε πολίτης ο οποίος δεν διαθέτει έως τώρα κανένα έργο ΑΠΕ. Σύμφωνα με τον υπουργό, η δυνατότητα αυτή θα θεσμοθετηθεί με τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στο σχέδιο νόμου για τη διαχείριση αποβλήτων. 

 

 

13 Iουλίου 2021

energypress