Το ΥΠΕΝ επαναφέρει τη δυνατότητα για 500άρια φωτοβολταϊκά με ταρίφες εκτός διαγωνισμού – Ένα έργο ανά ΑΦΜ για όσους δεν έχουν ήδη επενδύσει

Την αγορά των μικρών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ανοίγει και πάλι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνοντας εκ νέου τη δυνατότητα σε πολίτες που δεν έχουν μέχρι σήμερα κάποιο φωτοβολταϊκό στο όνομά τους, να αναπτύξουν ένα φωτοβολταϊκό πάρκο μικρής ισχύος (της τάξης των 400 – 500 kW), με το καθεστώς των εγγυημένων τιμών (feed in tariff), χωρίς δηλαδή να είναι υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για να κλειδώσουν τιμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιτρέπει σε όσους δεν έχουν κανένα έργο ΑΠΕ κι εφόσον θέλουν να αναπτύξουν μέχρι ένα φωτοβολταϊκό ισχύος έως 400 – 500 kW να το κάνουν χωρίς τη συμμετοχή τους στις ανταγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΕ. Η σχετική ρύθμιση αναμένεται να συμπεριληφθεί μαζί με άλλες διατάξεις του τομέα ενέργειας στο νομοσχέδιο για τα απόβλητα. Το όλο θεσμικό πλαίσιο, λένε πηγές, θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κωστής Χατζηδάκης, προκάτοχος υπουργός του Κώστα Σκρέκα, είχε καταργήσει τη δυνατότητα ανάπτυξης μικρών φωτοβολταϊκών με ισχύ έως 500 kW υπό το καθεστώς του feed in tariff στο πλαίσιο λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ. Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης είχε προαναγγείλει και τη λειτουργία ειδικής πλατφόρμας για τα μικρά έργα που μέσω αυτής θα συμμετείχαν σε διαγωνισμό.

Λόγω των θετικών μηνυμάτων που έρχονται από την πορεία των εσόδων του ΕΛΑΠΕ (άνοδος δικαιωμάτων των ρύπων) η ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να προχωρήσει σε μια ελεγχόμενη επαναφορά των εγγυημένων τιμών υπό τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις.

Εκτιμήσεις θέλουν τις τιμές με τις οποίες θα αποζημιώνονται τα μικρά φωτοβολταϊκά να είναι της τάξης των 63 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όπως προβλέπεται ήδη από την υπουργική απόφαση για τις Τιμές Αναφοράς, για την περίοδο από την 1η Μαρτίου 2022 και πέρα. Η επιβάρυνση που θα προκληθεί στον ΕΛΑΠΕ εκτιμάται ως περιορισμένη.

Παράγοντες της αγοράς των φωτοβολταϊκών με τους οποίους επικοινώνησε το energypress, κρίνουν ως θετικό το συγκεκριμένο μέτρο. Όπως υποστηρίζουν ανοίγει ξανά, έστω και με αυτούς τους περιορισμούς, η αγορά των μικρών πάρκων. Με βάση και τα αποτελέσματα της τελευταίας ανταγωνιστικής διαδικασίας, είναι σαφές ότι χώρος για την ανάπτυξη μικρών φωτοβολταϊκών μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει

 

 

15 Ιουνίου 2021

energypress