Αυστηρός "κόφτης" στα 500άρια φωτοβολταϊκά και στις ενεργειακές κοινότητες - Στον αέρα τα σχέδια χιλιάδων μικροεπενδυτών.

Το σοβαρότερο ίσως πρόβλημα (και πάντως εκείνο που αφορά τους αριθμητικά περισσότερους υποψήφιους επενδυτές) από τα μέτρα που ανακοίνωσε την Παρασκευή το ΥΠΕΝ, δημιουργείται στους χιλιάδες μικροεπενδυτές που είχαν προγραμματίσει την εγκατάσταση χαμηλής ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών, μέχρι 500 Κιλοβάτ, και είναι εγκλωβισμένοι εδώ και μήνες στις υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ αναμένοντας την έκδοση Δεσμευτικών Όρων Σύνδεσης για να προχωρήσουν στην υλοποίηση των πάρκων τους.

Το πλεονέκτημα που είχαν αυτά τα επενδυτικά σχέδια ήταν η δυνατότητα να κλειδώσουν Τιμές Αναφοράς (ταρίφες) χωρίς την υποχρέωση να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ.

Το πλεονέκτημα αυτό χάνεται, καθώς όσοι δεν προλάβουν να έχουν κάνει αίτηση σύμβασης με τον ΔΑΠΕΕΠ μέχρι το τέλος του χρόνου, θα πρέπει να συμμετάσχουν και αυτοί σε διαγωνισμούς. Ξεχωριστούς από εκείνους που θα γίνονται για τα μεγάλα έργα, αλλά παρόλα αυτά διαγωνισμούς που προβλέπεται ότι θα ρίξουν πολύ χαμηλά τις ταρίφες απορρόφησης του ρεύματος.

Πολύ μεγάλο πρόβλημα (έως ακυρώσεως) θα αντιμετωπίσουν και τα έργα που προγραμμάτιζαν να κάνουν ενεργειακές κοινότητες (από εκείνες που θα χαρακτήριζε κανείς πραγματικές και όχι εικονικές) καθώς περιορίζεται στην ουσία η ισχύς που αναλογεί σε κάθε συμμετέχοντα σε κοινότητα, με αποτέλεσμα το project να μην είναι ελκυστικό. Τη στιγμή μάλιστα που έχουν γίνει σοβαρές προετοιμασίες και έχουν δαπανηθεί κεφάλαια με βάση το υφιστάμενο καθεστώς.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, από 1η Ιανουαρίου 2021, όλες οι νέες αιτήσεις για «μικρά» φωτοβολταϊκά ισχύος κάτω των 500 kW (συμπεριλαμβανομένων των παλιών αιτήσεων που δεν θα καταφέρουν να έχουν πληρότητα ως την 1η Ιανουαρίου του 2021) θα υποχρεούνται να συμμετάσχουν σε ανταγωνιστική διαδικασία για να «κλειδώσουν» τιμή.

Οι διαγωνισμοί αυτοί για τα "μικρά" φωτοβολταϊκά, ισχύος κάτω από 500 Κιλοβάτ, τα οποία μέχρι σήμερα (για δύο έργα ανά φυσικό πρόσωπο) μπορούσαν να εξασφαλίσουν σταθερή ταρίφα χωρίς συμμετοχή σε διαγωνισμούς, θα είναι διαφορετικοί από εκείνους που θα αφορούν τα μεγαλύτερα έργα, θα έχουν προκαθορισμένη διαθέσιμη ισχύ και θα αφορούν μόνο τη συγκεκριμένη κατηγορία έργων.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, χωρίς να δοθούν περεταίρω λεπτομέρειες, οι διαγωνισμοί για τα μικρά φωτοβολταϊκά θα γίνονται σε μια ειδική, απλοποιημένη και φιλική στο χρήστη πλατφόρμα.

Σε ότι αφορά τις ενεργειακές κοινότητες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, από την 1η Ιανουαρίου του 2021 το όριο ισχύος των 18 MW για τη λήψη λειτουργικής ενίσχυσης εκτός ανταγωνιστικής διαδικασίας, θα αφορά αποκλειστικά τα έργα των Ενεργειακών Κοινοτήτων στις οποίες συμμετέχουν Ο.Τ.Α. Α’ και Β΄ βαθμού ή περισσότερα από 60 μέλη (εκ των οποίων τουλάχιστον τα 50 να είναι φυσικά πρόσωπα).

"Θα πρέπει ή το όριο να αυξηθεί ή ο αριθμός των μελών να μειωθεί, προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία της ισχύος 500kWp" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ.

 Για τις υπόλοιπες Ενεργειακές Κοινότητες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες και υποβάλλουν αιτήσεις για φωτοβολταϊκά κάτω του 1 MW, από την 1η Ιανουαρίου 2021 και έπειτα, θα υποχρεώνονται να συμμετάσχουν σε ανταγωνιστική διαδικασία για να «κλειδώσουν» τιμή και να συνάψουν Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης με το ΔΑΠΕΕΠ.

Τέλος, σε ότι φορά τις εκκρεμείς αιτήσεις από ιδιώτες για φωτοβολταϊκά ισχύος κάτω των 500 kW που έχουν καταστεί πλήρεις ως το τέλος του έτους και περιμένουν όρους σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ, λαμβάνουν προθεσμία υπογραφής σύμβασης με το ΔΑΠΕΕΠ έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 για να «κλειδώσουν» τιμή εκτός διαγωνισμών.

Μετά την 1η Ιανουαρίου 2022, τα έργα που δεν θα έχουν υπογράψει σύμβαση με το ΔΑΠΕΕΠ θα λαμβάνουν τιμή μέσω διαγωνισμού. Για τις αντίστοιχες αιτήσεις από Ενεργειακές Κοινότητες που δεν έχουν συμμετοχή Ο.Τ.Α. ή δεν έχουν πάνω από 60 μέλη, η προθεσμία υπογραφής σύμβασης με τον ΔΑΠΕΕΠ ορίζεται έως την 30η Ιουνίου 2021. 

 

 

 

16 Νοεμβρίου 2020

energypress