Eνημέρωση των πολιτικών κομμάτων για τα Πυρηνικά

02 10 2022 | 08:27

Ο συνεχιζόμενος πόλμος στην Ουκρανία εφερε τα πυρηνικά όπλα και εργοστάσια στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας λόγω του κινδύνου, που απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα. 

Οι τρεις πλέον ΜΚΟ στην Ελλάδα που εκπροσωπούν την ICAN απηυθηναν την ακόλουθη  επιστολή σε όλα τα πολιτικά κόμματα 

Αθήνα, 26/09/2022  

Αίτημα Συνάντησης Διαλόγου 

Αγαπητοί/ές κύριοι/ες.  

Οι διεθνείς οργανισμοί «Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία»(UN ECOSOC Consultative Status  NGO), «Διεθνείς Ιατροί για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου» (IPPNW - Νόμπελ Ειρήνης  1985) και «Φίλοι της Φύσης», είναι εταίροι και εκπρόσωποι στην Ελλάδα της «Διεθνούς  Εκστρατείας για την Εξάλειψη των Πυρηνικών Όπλων» (ICAN – Νόμπελ Ειρήνης 2017).  

Το 2017 υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία της ολομέλειας του ΟΗΕ, το κείμενο της Συνθήκης  Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων (ΣΑΠΟ – TPNW), μετά από μια δεκαετή προσπάθεια της  ICAN και δεκάδων κρατών. Η ΣΑΠΟ τέθηκε σε πλήρη ισχύ από τον Ιανουάριο του 2021, και  μέχρι στιγμής την έχουν επικυρώσει 66 χώρες, ενώ άλλες 86 την έχουν υπογράψει και  αναμένεται να την επικυρώσουν τα Εθνικά τους Κοινοβούλια.  

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, ο «Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία» υλοποιεί την εκστρατεία  #σώσετηνπόλη, με την οποία καλούνται τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων, να εκφράσουν την  υποστήριξή τους στην Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων, καλώντας την Ελληνική  Κυβέρνηση να την υπογράψει και να την επικυρώσει. Μέχρι στιγμής 50 δήμοι έχουν εκδώσει  αντίστοιχα ψηφίσματα, από όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας.  

Επιθυμούμε μια συνάντηση με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής σας Ομάδας ή/και της παράταξής  σας, που είναι αρμόδια για να συζητήσουμε από κοντά το ζήτημα των πυρηνικών όπλων και της  πυρηνικής ενέργειας. 

Στόχοι της συνάντησης είναι:  

Α) η ενημέρωση από μέρους μας για τις τρέχουσες εξελίξεις στα θέματα της Συνθήκης  Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων (ΣΑΠΟ – TPNW) και της Πυρηνικής Ενέργειας  

Β) η ενημέρωση από μέρους σας των θέσεων ως παράταξη/Κ.Ο. για τα παραπάνω δύο θέματα.  (ΣΑΠΟ/TPNW – Πυρηνική Ενέργεια).  

Είμαστε στη διάθεσή σας και αναμένουμε από μέρους σας ενημέρωση για την διαθεσιμότητά  σας.  

Με εκτίμηση,  

Νίκος Στεργίου, Πρόεδρος ΔΣ, «Κόσμος Χωρίς Πολέμους & Βία» Ελληνικό γραφείο  

 

Μαρία Σωτηροπούλου, γιατρός συγγραφέας, Πρόεδρος του Ελληνικού κλάδου της IPPNW Κώστας Φωτεινάκης, Πρόεδρος Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/Naturefriends Greece

 

Πρώτοι ανταποκρίθηκαν από το κόμμα ΜΕΡΑ25 και στις 29 Σεπτεμβρίου έγινε συνάντηση στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή με την παρουσία των αντιπροσώπων πολιτικού σχεδιασμού κκ, Αλέξη Σμυρλή, Θωμά Αχταρίδη και Αντώνη Στεργιώτη, στην οποία επισημάνθηκε ότι ήδη από τις 4 Νοεμβρίου 2020 ο βουλευτής τους κος Κρίτων Ηλίας Αρσένης είχε κάνει επερώτηση στη Βουλή για στη στάση της Ελλάδας στη Συμφωνία Απαγόρευσης των πυρηνικών.

Συμφωνήθηκε η επικοινωνία για συνεργασία στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου και της επιμόρφωσης των πολιτών καθώς και η υπογραφή των βουλευτών του κόμματος στο Parliamentarian Pledge που στηρίζει την ΤPNW

Στις 30 Σεπτεμβρίου έγινε διαδικτυακή συζήτηση με τους Πράσινους στην οποία συμμετείχαν εκτός από τους τρεις διοργνωτές  οι κκ Μιχάλης Τρεμόπουλος, Νίκος Χρυσόγελος, Λευτέρης Λεβάντης, Γιάννης Μαναμενίδης και Αριστείδης Παπαδάκης . 

Παρατηρήθηκε ταύτιση απόψεων στα θέματα πυρηνικών όπλων και εργοστασίων και συμφωνήθηκε η προσπάθεια κοινών δράσεων στα πλαίσια των δήμων και κυρίως για την αποτροπή δημιουργίας νέου πυρηνικού εργοστασίου ελληνικών συμφερόντων στην Βουλγαρία.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου