Ο Γρηγόρης Λαμπράκης και το Διεθνές Αντιπολεμικό Κίνημα για μια Ευρώπη ελεύθερη από πυρηνικά όπλα

28 05 2022 | 09:50MARK MUHICH

 Τα όπλα μαζικής καταστροφής που ελέγχονται από εγκεφάλους που μόλις εξελίχθηκαν πέρα ​​από την παλαιολιθική περίοδο σίγουρα δεν είναι κάτι καλό … 

James Harding, συνταξιουχος ερευνητής Michigan State University, Department of Herpetology, 

Ο γιατρός Γρηγόρης Λαμπράκης είναι ένας Έλληνας ήρωας κλασικών διαστάσεων. Υπήρξε λαμπρός φοιτητής Ιατρικής και λέκτορας Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Λαμπράκης ήταν αθλητής παγκόσμιας κλάσης στο άλμα εις μήκος και στο τριπλούν στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936. Ήταν ενεργός στην κομματική αντίσταση κατά της ναζιστικής κατοχής της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ίδρυσε δωρεάν ιατρικές κλινικές και τράπεζες τροφίμων για τα μεταπολεμικά θύματα του φασισμού.

Ο Λαμπράκης εντάχθηκε στο διεθνές κίνημα ειρήνης κατά τη διάρκεια της Πορείας Aldermaston, 1958, ενάντια στο Βρετανικό Ίδρυμα Έρευνας Πυρηνικών Όπλων και συνελήφθη. Εκεί συνάντησε τον Bertrand Russell και υιοθέτησε την ειρήνη και τον αδέσμευτο ακτιβισμό του Russell. Ο Λαμπράκης αργότερα ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Νέων Μπέρτραντ Ράσελ, η οποία διοργάνωσε την πρώτη αδέσμευτη πορεία ειρήνης από τον Τύμβο του Μαραθώνα στην Ακρόπολη στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1963. Η νεοφασιστική ελληνική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Καραμανλη και της βασίλισσας Φρειδερίκης απαγόρευσε τις διαδηλώσεις και φυλάκισε και επιτέθηκε σε χιλιάδες συμμετέχοντες. Ο Λαμπράκης μόνος του, συνέχισε την πορεία προστατευόμενος από τη βουλευτική του ασυλία.

Δύο εβδομάδες αργότερα στη Θεσσαλονίκη, μετά την εκδήλωση όπου εκφώνησε μια ομιλία κατά των πυρηνικών όπλων, χτυπήθηκε μέχρι θανάτου από δεξιούς τρομοκράτες που συνδέονταν με την αστυνομία, την κυβέρνηση και χρηματοδοτούνταν παρασκηνιακά από τη CIA.

Η δολοφονία του Λαμπράκη πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους στην Αθήνα και ακολούθησαν το φέρετρό του μέχρι τον τάφο πάνω από 500.000 ακτιβιστές της ειρήνης, της πολιτικής και κατά των πυρηνικών όπλων. Η οργή των πολιτών για τη δολοφονία του Λαμπράκη συγκλόνισε τη δεξιά ελληνική κυβέρνηση και οδήγησε στην πτώση της. Ακολούθησε το στρατιωτικό πραξικόπημα με επικεφαλής τους «Συνταγματάρχες» το 1967 και η αντίσταση που φούντωσε σηματοδοτήθηκε από το γκράφιτι «Ζ» για το «ζει», που δραματοποιήθηκε στην ταινία του Κώστα Γαβρά, «Ζ».

Η διεθνής απέχθεια για τα πυρηνικά όπλα ξεκίνησε μετά την ρίψη ατομικών βομβών από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και συνεχίζει να αυξάνεται. Το κίνημα της ειρήνης και το κίνημα των αδέσμευτων διατηρούν μια συμβιωτική σχέση. Η «συνυποστατικότητα της ειρήνης και της δημοκρατίας» ήταν στην πρώτη γραμμή των εθνικών και διεθνών κινημάτων με αποκορύφωμα την πλειονότητα των εθνών που ανήκουν σε ελεύθερες πυρηνικές ζώνες.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανοίγει κάθε χρόνο τη διάσκεψή της με έκκληση για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.

Η Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων που υπογράφηκε από 127 κράτη ορίζει την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων ως θεμελιώδη αρχή.

Αν και το ΝΑΤΟ έχει επεκτείνει την «πυρηνική του ομπρέλα» και στα τριάντα κράτη μέλη του, μόνο πέντε συμφωνούν να αποθηκεύουν πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους: Γερμανία, Ιταλία, Τουρκία, Βέλγιο και Κάτω Χώρες. Κάθε έθνος διαθέτει είκοσι πυρηνικές συσκευές B-61, η καθεμία με μέγιστη εκρηκτική γόμωση 340 Kilotons ή συνδυασμένη συνολική φόρτιση 6,8 Megatons., ή 6,0 εκατομμύρια τόνους TNT!

Αν και κάθε κράτος που είναι μέλος του ΝΑΤΟ έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, κανένα δεν έχει υπογράψει ακόμη τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων, TPNW, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2021 και καθιστά τα πυρηνικά όπλα παράνομα για όσουν την υπογράφουν. Και παρόλο που το ΝΑΤΟ αντιτίθεται στην TPNW, ένας αυξανόμενος αριθμός ευρωπαϊκών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ολλανδίας, που φιλοξενούν πυρηνικά όπλα και άλλων, θα συμμετάσχουν ως παρατηρητές στη διάσκεψη TPNW στη Βιέννη αργότερα αυτόν τον μήνα.

Η πλειοψηφία των πολιτών στο Βέλγιο 64%, στην Ιταλία 70%, στην Ολλανδία 62%, στη Γερμανία το 68% τάσσεται υπέρ της πλήρους απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων, παγκοσμίως και στη χώρα τους. Αυτές οι χώρες φιλοξενούν το 80% των αμερικανικών πυρηνικών όπλων που αναπτύσσονται στο ΝΑΤΟ.

Η διεθνής κοινότητα έχει απαγορεύσει στο παρελθόν τα φρικιαστικά όπλα όπως τα χημικά, τα βιολογικά και τα ναρκοπέδια. Είναι σαφές ότι η μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας θα απαγόρευε επίσης τα πυρηνικά όπλα. Υπάρχει μια αυξανόμενη συνείδηση ​​στην ευρωπαϊκή πολιτική ότι τα πυρηνικά όπλα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και άχρηστα. Εάν οι ΗΠΑ αποσύρουν τις 100 πυρηνικές βόμβες B-61 από την Ευρώπη απόψε, οι Ευρωπαίοι δεν θα ήταν λιγότερο ασφαλείς αύριο το πρωί. Μεγάλες πλειοψηφίες σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα που φιλοξενεί πυρηνικά όπλα θέλουν να αφαιρεθούν αυτά τα όπλα.

Ένα ανέκδοτο από την ελληνοτουρκική σύγκρουση στην Κύπρο το 1974 δείχνει πόσο επισφαλής μπορεί να είναι η εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, ακόμη και μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διέθεταν εκατοντάδες αμερικανικά πυρηνικά όπλα. Κατά την κλιμάκωση της έντασης προς τον πόλεμο, η αμερικανική δύναμη αφαίρεσε κρυφά τα πυρηνικά της όπλα από την Ελλάδα και σαμποτάρισε κρυφά τις πυρηνικές κεφαλές στην Τουρκία.

Σήμερα, που οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν διαταρραχθεί σοβαρά, ο στρατηγός του Πενταγώνου σκέφτεται την αφαίρεση των είκοσι πυρηνικών βομβών B-61 που είναι αποθηκευμένες στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ…. και την τοποθέτησή τους πίσω στην Ελλάδα! Μια τέτοια κίνηση έχει ήδη προκαλέσει τη δημόσια δυσαρέσκεια στην Αθήνα και σίγουρα θα αναστήσει το αντιπυρηνικό όραμα του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Αξίζει να παραθέσουμε εκτενώς τη δήλωση που δημοσιεύτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου φέτος από 56 πρώην ηγέτες και υπουργούς Εξωτερικών ή Άμυνας του ΝΑΤΟ και των συμμάχων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων δύο πρώην γενικών γραμματέων του ΝΑΤΟ:

«Η απαγορευτική συνθήκη (TPNW) είναι μια σημαντική ενίσχυση της μισού αιώνα Συνθήκης μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων ΝΡΤ, η οποία, αν και εξαιρετικά επιτυχημένη στον περιορισμό της εξάπλωσης πυρηνικών όπλων σε περισσότερες χώρες, δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο ταμπού κατά της κατοχής πυρηνικών όπλων. Τα πέντε έθνη με πυρηνικά όπλα που διέθεταν πυρηνικά όπλα κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της NPT - οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα - προφανώς το θεωρούν ότι έχουν την άδεια για να διατηρήσουν τις πυρηνικές τους δυνάμεις στο διηνεκές. Αντί να αφοπλίσουν, επενδύουν πολλά σε αναβαθμίσεις στα οπλοστάσια τους, με σχέδια να τα διατηρήσουν για πολλές επόμενες δεκαετίες. Αυτό είναι προφανώς απαράδεκτο».
Το "Z" που είναι ζωγραφισμένο στα ρωσικά τανκς που κυκλοφορούν πάνω από την Ουκρανία συμβολίζει τη "νίκη". Μια νίκη που διαψεύστηκε από την τρελή καταστροφή της ζωής των πολιτών, της οικονομίας και του πολιτισμού της Ουκρανίας.
Το «Ζ» που είναι ζωγραφισμένο στους τοίχους της Αθήνας, σημαίνει «ζει» ζει η ανθρωπιά του Λαμπράκη, ζει η μη βία του, η απέχθειά του για τα πυρηνικά όπλα.
Όταν ένας τρελός απειλεί να αποτεφρώσει τους αντιπάλους του με πυρηνικά όπλα, όταν τα πυρηνικά οπλισμένα κράτη σπαταλούν τρισεκατομμύρια δολάρια στα πυρηνικά τους οπλοστάσια, είναι ξεκάθαρο, είναι έντονο, ότι όλα τα πυρηνικά όπλα είναι τρέλα και πρέπει να απαγορευθούν.
 
https://www.counterpunch.org/2022/05/27/gregoris-lambrakis-and-the-international-peace-movement-to-rid-europe-of-nuclear-weapons/
 
μετάφραση Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

 

πρόεδρος του αμερικανικού εταίρου της ICAN Sierra Club Nuclear Free Team, που αποτελεί την πρώτη οικολογική ΜΚΟ στον κόσμο)

πηγη:

https://ippnwgr.blogspot.com/2022/05/blog-post_20.html