Ελλάκτωρ: «Πατάει πόδι» στην Εύβοια…μέσω «Σοφράνο»

06 05 2021 | 08:51

Το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη του mega project της Ελλάκτωρ με την πορτογαλική EDPR στην Εύβοια έγινε πριν λίγες ημέρες.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, η ΡΑΕ ενέκρινε νέα άδεια παραγωγού για την «Σοφράνο Ανώνυμη Ενεργειακή Εταιρεία» ως «ειδικό έργο». Πρόκειται για τροποποίηση της αρχικής άδειας που είχε χορηγηθεί πέρυσι τον Απρίλιο, για αιολικό σταθμό σταθμό, ισχύος 165 MW στην θέση «Τσούκα ∆εμενίτη – Προφήτης Ηλίας- Λούτσα-Χρούση –Πυργάρι- Γκορέ- Κούρφα – Ντελίβια», της ∆ημοτικής Ενότητας Στυρέων, του ∆ήμου Καρύστου Εύβοιας.

Με βάση τη νέα άδεια που εκδόθηκε κατόπιν αίτησης τροποποίησης, στις 26 Απριλίου, αυξάνονται τα όρια του γηπέδου εγκατάστασης και η ισχύς (από 165MW σε 175 MW), ενώ μειώνεται ο αριθμός των ανεμογεννητριών από 66 ισχύος 2,5MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 90m σε 35 ισχύος 5MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 145m, ενώ υπάρχει και μερική αλλαγή του τοπωνυμίου του έργου σε «Τσούκα Δεμενίτη-Πυργάρι-Χρούση-Κελια-Λιούτσα».

Στην άδεια αναφέρεται σαφώς ότι η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από την Ελλάκτωρ.

Η Σοφράνο και πώς πέρασε στην Ελλάκτωρ

Η Σοφράνο Ενεργειακή είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2011 με έδρα την Αλεξανδρούπολη, από τον Μιχ. Κουγιουμτζή και τον Αρ. Στεργίου. Μέχρι και πέρυσι στο Δ.Σ. συμμετείχαν ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Αθ. Κατσέλης και ως μέλη ο Γερ. Γεωργούλας και η Εθ. Κατσέλη.

Την 1 Δεκεμβρίου 2020 στο νέο Δ.Σ. πρόεδρος ανέλαβε ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης και διευθύνων σύμβουλος ο Δημήτρης Λουκάς. Στη συνέχεια, έγιναν τροποποιήσεις του καταστατικού και μεταξύ άλλων η έδρα μεταφέρθηκε στην Αθήνα, στο Δήμο Κηφισιάς και ειδικότερα στο «στρατηγείο» της Ελλάκτωρ επί της οδού Ερμού.

Μετά την αλλαγή στη διοίκηση του ομίλου, εκλέχθηκε νέο Δ.Σ., όπου πρόεδρος ανέλαβε ο Σπυρίδων Μαρτίνης, αντιπρόεδρος ο Παναγιώτης Μεντζελόπουλος, διευθύνων σύμβουλος παρέμεινε ο Δημήτρης Λουκάς, ενώ επιχειρησιακός γενικός διευθυντής (COO) τοποθετήθηκε ο Damian Oscar Rodriguez Prado.

Τα πρόσωπα-κλειδιά και ο άνθρωπος της Ocean Wind

Πρόσωπα-κλειδιά αποτελούν αναμφίβολα ο Σπύρος Μαρτίνης και ο Prado.

Ο δεύτερος είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της EDPR Renovaveis, με έδρα την Ισπανία. Ο Μαρτίνης, όμως, είναι ο «ισχυρός κρίκος» πίσω από δύο μεγάλα deals στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ.

Το ένα αφορά τη στρατηγική συνεργασία της  Ελλάκτωρ με την EDP Renewables για την από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση νέων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 900 MW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με το εκτιμώμενο ύψος του επενδυτικού προγράμματος να ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο είναι η στρατηγική συμμαχία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με την Ocean Wind για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες, που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Ο Σπύρος Μαρτίνης Spettel είναι CEO της Ocean Wind, που αποτελεί joint venture της EDPR και της Engie και η οποία, αν και συγκροτήθηκε μόλις πέρυσι τον Ιούλιο, -με στόχο να γίνει το αντίπαλο δέος της Orsted-,διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο από έργα της τάξεως των 1,5 GW υπό κατασκευή και 4 GW υπό ανάπτυξη, σταθερών και πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία.

Ταυτόχρονα, ο Μαρτίνης, -με θητεία στην EDPR από το 2008-, είναι Executive Director της EDP Renováveis SA και θεωρείται από τα πιο ισχυρά πρόσωπα στον πορτογαλικό κολοσσό των ΑΠΕ.

Έτσι, λόγω θέσης, ο συγκεκριμένος «συνδέει» κατά κάποιο τρόπο τους δύο μεγαλύτερους ελληνικούς ομίλους στην ανανεώσιμη ενέργεια, αλλά και τη ΔΕΗ. Και αυτό δεδομένου ότι η EDP Renewables έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία και με τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων δυναμικότητας 400 MW.

Η στρατηγική επένδυση στην Εύβοια και η αποθήκευση

Στις 19 Φεβρουαρίου η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) ενέκρινε το επενδυτικό σχέδιο «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας Ισχύος 470,4 MW», το οποίο αποτελεί το πρώτο σκέλος έργων που προβλέπονται στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάκτωρ-EDPR.

Το συγκεκριμένο project είναι προϋπολογισμού 489 εκατ. ευρώ και προβλέπει τη δημιουργία 182 νέων θέσεων εργασίας. Αφορά την ανάπτυξη συγκροτήματος αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470,4 MW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.591 GWh στην Κεντρική και Νότια Εύβοια. Προβλέπεται η ανάπτυξη συνολικά οκτώ αιολικών πάρκων, εκ των οποίων τέσσερα είναι χωροθετημένα στη Βόρεια-Κεντρική Εύβοια και τέσσερα στη Νότια Εύβοια, στους δήμους Διρφύων- Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης- Αλιβερίου και Καρύστου. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η εν λόγω επένδυση έχει ξεσηκώσει έντονες τοπικές αντιδράσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η EDP Renewables είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος όμιλος παραγωγής αιολικής ενέργειας στον κόσμο και ο δεύτερος στην Ευρώπη, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 11,55 GW. Δραστηριοποιείται σε 14 χώρες και η κεφαλαιοποίησή της υπολογίζεται σε 15 δισ. ευρώ.

Ασφαλώς η συμμαχία με την Ελλάκτωρ λειτουργεί ως καταλύτης για την περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού ομίλου στο σκέλος των ΑΠΕ. Κάτι που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη νέα διοίκηση, ιδιαίτερα ενόψει της αναμενόμενης ραγδαίας ανάπτυξης της αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον της νέας ηγεσίας της Ελλάκτωρ εστιάζεται ιδιαίτερα και στα έργα αποθήκευσης ενέργειας, όπου σχεδιάζεται η κατάθεση σχετικών αιτήσεων στη ΡΑΕ.

Η Ελλάκτωρ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, -μετά την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-, εταιρεία ανανεώσιμης ενέργειας στη χώρα, με  εγκατεστημένη βάση 491 MW και επιπλέον 88 MW σε εξέλιξη, ενώ ο στόχος που είχε τεθεί είναι άνω των 650 MW μέχρι το 2022.

(του Σταύρου Γριμάνη, newmoney.gr)

 

 

6 Μαϊου 2021

energypress