Ελλάκτωρ – EDP: Με «όχημα» την «Ευβοϊκός Βορέας» τα αιολικά στη Βόρεια Εύβοια

Η μεγάλη συμμαχία, η στρατηγική επένδυση και η «μετεξέλιξη» της Enercoplan Energy EPC & Investment

 

Με «όχημα» την εταιρεία «Ευβοϊκός Βορέας» θα προωθηθεί η υλοποίηση του σκέλους της στρατηγικής επένδυσης της Ελλάκτωρ και της ΕDP Renewables για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στη Β. Εύβοια.

Όπως προκύπτει από απόφαση του προέδρου της ΡΑΕ, στις 13 Δεκεμβρίου, υπάρχει μεταβολή της επωνυμίας και της νομικής μορφής της εταιρείας που κατείχε τη βεβαίωση παραγωγού (έκδοσης του 2020) για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 285,6 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 285,6MW σε θέσεις των Δημοτικών Ενοτήτων Αμαρυνθίων, Διρφύων, Ερέτριας, Κονίστρων και Κύμης.

Η βεβαίωση παραγωγού είχε χορηγηθεί στην εταιρεία «Enercoplan Energy EPC & Investment ΙΚΕ» και η οποία εξελίσσεται σε «Ευβοϊκός Βορέας Α.Ε.».

 

Με βάση τα στοιχεία, η έγκριση σύστασης της εταιρείας, η οποία προέρχεται από τη μετατροπή της Enercoplan, δόθηκε από τη Γενική Συνέλευση στις 29 Νοεμβρίου 2021 και σε συνδυασμό με το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο και το νέο καταστατικό (με ημερομηνία 30 Νοεμβρίου 2021) προκύπτει ότι σε αυτήν εταίροι είναι η EDP με 51% και η Ελλάκτωρ με 49%.

Κάτι που αποτυπώνεται και στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, με θητεία από τις 10 Δεκεμβρίου, όπου πρόεδρος ανέλαβε ο Σπύρος Μαρτίνης (Chief Development Officer της EDPR και CEO της Ocean Winds), διευθύνων σύμβουλος ο Αθανάσιος Κουρεμένος (της Ελλάκτωρ), ενώ συμμετέχουν ακόμη και οι Παναγιώτης Μεντζελόπουλος (μέλος) και Damian Oscar Prado (επιχειρησιακός γενικός διευθυντής).

 

Η στρατηγική συμμαχία του 1 δισ.

Η στρατηγική συνεργασία της Ελλάκτωρ με την ΕDP Renewables, –4ο μεγαλύτερο παραγωγό αιολικής ενέργειας στον κόσμο και ο 2ο στην Ευρώπη-, που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2020, προβλέπει την από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου νέων αιολικών πάρκων, ισχύος 900ΜW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με την εκτιμώμενη αξία της επένδυσης στην πλήρη υλοποίησή της, να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Το πρώτο στάδιο αφορούσε στην απόκτηση δύο συμπλεγμάτων υπό ανάπτυξη αιολικών πάρκων ισχύος 436,8 MW στην Εύβοια.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Φεβρουάριο του 2021 εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων το σχέδιο ανάπτυξης συγκροτήματος αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470,4 MW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.591 GWh στην Κεντρική και Νότια Εύβοια, προϋπολογισμού 489 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, πρόκειται για 8 αιολικά πάρκα, τέσσερα στη Βορειο-κεντρική Εύβοια και τέσσερα στη Νότια Εύβοια.

 

 

1