ΕΛΑΠΕ: Το «δυναμικό ΕΤΜΕΑΡ» ενεργοποιούν τα 202 εκατ. από το RRF – Μηδενική χρέωση «δείχνει» η εκτίμηση για το ισοζύγιο του Υπολογαριασμού Νέων Έργων στο τέλος του έτους

Το μέτρο για την ενίσχυση του Υπολογαριασμού Νέων Έργων του ΕΛΑΠΕ, μέσω μίας νέας χρέωσης που έχει χαρακτηριστικά «δυναμικού ΕΤΜΕΑΡ», φέρνει η εισροή των 202 εκατ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η εφαρμογή του «δυναμικού ΕΤΜΕΑΡ» προβλεπόταν στη μεταρρύθμιση του ΕΛΑΠΕ -στο πλαίσιο της οποίας δημιουργήθηκε και ο Υπολογαριασμός Νέων Έργων- που έχει συμφωνηθεί με την Κομισιόν, ώστε να υπάρξει η οικονομική ένεση από το RRF. 

Στην εισροή των 202 εκατ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό αναφέρθηκε ο υπουργός ΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στη συνέντευξη Τύπου του υπουργείου την περασμένη εβδομάδα, με αντικείμενο την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης των οικιακών καταναλωτών για τον Αύγουστο. Ο υπουργός ανέφερε τη χρηματοδότηση από το RRF απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστεί το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ, με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση από τις αναδρομικές εκκαθαρίσεις του ΕΤΜΕΑΡ, των επιχειρήσεων που κανονικά θα έπρεπε να επιστρέψουν χρήματα καθώς χρεώνονταν με μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ χωρίς να το δικαιούνται. 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 202 εκατ. ευρώ θα «οδεύσουν» στον Υπολογαριασμό Νέων Έργων, όπως προβλεπόταν και αρχικά. Η νέα χρέωση θα λειτουργεί σαν ένας μηχανισμός αυτόματης προσαρμογής ενός καινούριου τέλους προς τους καταναλωτές, σκοπός του οποίου είναι να ισοσκελίζεται ο εν λόγω Υπολογαριασμός, ο οποίος αφορά τις μονάδες ΑΠΕ που τίθενται σε λειτουργία μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.  

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου, το ισοζύγιο του Υπολογαριασμού για το τέλος του 2024 δεν αναμένεται να διαμορφωθεί σε επίπεδα που θα οδηγήσουν στην ενεργοποίηση της εν λόγω χρέωσης. Σύμφωνα με το μηνιαίο Δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ για τον Απρίλιο, το ισοζύγιο τότε διαμορφωνόταν σε πλεόνασμα 10,68 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει διευρυνθεί περαιτέρω τους μήνες που μεσολάβησαν, με την εκτίναξη των χονδρεμπορικών τιμών. 

Όπως έχει γράψει το energypress, σύμφωνα με την περιγραφή της μεταρρύθμισης στο «Ελλάδα 2.0», πέρα από την ανάκτηση από τον ΔΑΠΕΕΠ των αμοιβών των έργων ΑΠΕ οι οποίες ξεπερνούν την ταρίφα τους, δεύτερη εισροή του Υπολογαριασμού θα είναι το «δυναμικό ΕΤΜΕΑΡ» - ή πιο επίσημα την καινούρια Δυναμική Χρέωση υπέρ ΑΠΕ (Dynamic Renewable Charge, DRC). Η Χρέωση αυτή θα ενσωματωθεί στο ανταγωνιστικό τμήμα των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα καθορίζεται ρυθμιστικά. 

Θα είναι δυναμική, υπό την έννοια ότι θα επαναπροσδιορίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να καλύπτεται το ποσοστό της αποζημίωσης των παραγωγών ΑΠΕ που δεν ανακτάται από τη συμμετοχή τους στη αγορά. Ο ΔΑΠΕΕΠ θα επανυπολογίζει τις οικονομικές ανάγκες του «νέου» σκέλους σε τακτική βάση, ενώ θα προβαίνει σε πλήρη εκκαθάρισή του κάθε χρόνο. Κάτι που σημαίνει πως η Χρέωση θα αυξομειώνεται αναλόγως, (εξ ου και το «δυναμικό ΕΤΜΕΑΡ»), με γνώμονα να μην υπάρξει αρνητικό ισοζύγιο στον Υπολογαριασμό. 

Τα έσοδα που πρέπει να εισρεύσουν από τη χρέωση αυτή θα καταβάλλονται σε πρώτη φάση από τους προμηθευτές ρεύματος στον ΔΑΠΕΕΠ (ανάλογα με το μερίδιό τους), οι οποίοι στη συνέχεια θα τα μετακυλίουν στους πελάτες τους. Ωστόσο, οι εταιρείες προμήθειας δεν θα χρειάζεται να «περνούν» οριζόντια στο πελατολόγιό τους τα ποσά που κάθε φορά θα καταβάλλουν στον ΕΛΑΠΕ. «Κλειδί» για αυτό θα αποτελέσουν οι εγγυήσεις προέλευσης, αφού οι πάροχοι θα λαμβάνουν «πράσινα» πιστοποιητικά ισόποσης αξίας. Με αυτά τα «πράσινα» πιστοποιητικά, κάθε πάροχος θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος, για όσους πελάτες τους θέλουν να στηρίξουν εθελοντικά τη διείσδυση των ΑΠΕ, καταβάλλοντας ένα επιπλέον αντίτιμο. Από αυτά τα επιπλέον έσοδα σε εθελοντική βάση, οι προμηθευτές θα έχουν επομένως τη δυνατότητα να καλύπτουν ένα μέρος των ποσών που αποδίδουν στο «νέο» σκέλος του ΕΛΑΠΕ, επιμερίζοντας μόνο το υπόλοιπο στους καταναλωτές του χαρτοφυλακίου τους. 

f