ΕΒΙΚΕΝ: Πρόκληση για τη βιομηχανία οι απαιτήσεις των ξένων εταιρειών ΑΠΕ - Και η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στις προτάσεις για ΕΛΑΠΕ.

20 10 2020 | 09:19

Την σαφή και πάγια θέση να καταργηθούν οι επιδοτήσεις ΑΠΕ εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων, μιλώντας στο energypress, σε συνέχεια του σημερινού ρεπορτάζ για την παρέμβαση των ξένων εταιρειών ΑΠΕ.

“Δεν υπάρχει περιθώριο να συνεχίσουν οι επιδοτήσεις”, αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως “αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση στη δοκιμαζόμενη βιομηχανία και τους χιλιάδες εργαζόμενούς της η παρέμβαση, που μπορεί να εκληφθεί και ως εκβιασμός, πολυεθνικών εταιρειών ΑΠΕ για να μην χάσουν τις εγγυημένες αποδόσεις τους, που προφανώς η φτωχή Ελλάδα τους δίνει από χρήματα που δεν έχει”.

Η παρέμβαση της βιομηχανίας αφορά την συζήτηση που έχει εκκινήσει για το σχέδιο “διάσωσης” του ΕΛΑΠΕ.

Ο κ. Κοντολέων θυμίζει ότι η ΕΒΙΚΕΝ με επιστολές της προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει παρέμβει επί του θέματος, τόσο για τον ΕΛΑΠΕ όσο και για το ΜΜΚΘΣΣ.

Στην επιστολή με τις προτάσεις της για τον ΕΛΑΠΕ η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει ότι τα όποια μέτρα τελικώς προκριθούν, θα πρέπει παράλληλα να στοχεύουν στον εξορθολογισμό του κόστους των ΑΠΕ, έτσι ώστε να επιτευχθεί στην πράξη ο διττός στόχος της διασφάλισης των εσόδων και της διατήρησης της ισορροπίας του ΕΛΑΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζει η ΕΒΙΚΕΝ, «είναι αναγκαίο, αφενός να αναθεωρηθούν οι όροι των δημοπρασιών ΑΠΕ, έτσι ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές της αγοράς και τις τιμές των αντίστοιχων δημοπρασιών στα κράτη μέλη ΕΕ, αφετέρου οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με ισχύ άνω των 2ΜW και οι αιολικές εγκαταστάσεις με ισχύ άνω των 10ΜW να συμμετέχουν εφεξής στην αγορά, όπως προβλέπεται στο άρθρο 12 παρ. 2 του κανονισμού 2019/943 σχετικά με την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Η ΕΒΙΚΕΝ προτείνει, τέλος, στο ΥΠΕΝ, να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ: «Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι το Υπουργείο θα πρέπει να επανεξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, καθότι υπάρχει περιθώριο μείωσης των τιμολογίων στη Χαμηλή Τάση, λαμβάνοντας υπόψη το υφιστάμενο μείγμα καυσίμου (2% λιγνίτης), τις τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου και την ΟΤΣ στην αγορά».

Διαβάστε τις επιστολές παρακάτω στα "συνοδευτικά αρχεία" σε μορφή pdf. 

 

 

 

 

19 Οκτωβρίου 2020

energypress

Συνοδευτικα Αρχεια