Δαγούμας: Αναπτύσσουμε εργαλείο παρακολούθησης της λιανικής και “ενεργειακό μεσολαβητή” για τα παράπονα των καταναλωτών – Προς έκτακτη μελέτη για άρση των περιορισμών στα διμερή συμβόλαια

Νέες πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης των καταναλωτών λιανικής και βελτίωσης του ρυθμιστικού πλαισίου στη χονδρική αγορά ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, μιλώντας στο Power and Gas Forum.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τη λιανική ανέφερε ότι παρατηρείται εσχάτως αύξηση παραπόνων στο εργαλείο ενημέρωσης της ΡΑΕ από 847 τον Ιανουάριο σε 3194 το Μάρτιο ενώ στο 87% των περιπτώσεων η ανταπόκριση γίνεται εντός 1-15 ημερών. Παράλληλα, έχουν αυξηθεί τα συνδυαστικά παράπονα προς προμηθευτή και διαχειριστή και το 90% των συνολικών παραπόνων αφορούν τον ηλεκτρισμό και θέματα λογαριασμών και συμβάσεων.

Η ΡΑΕ έχει προβεί μέχρι σήμερα σε κυρώσεις σε 5 προμηθευτές για ληξιπρόθεσμα προς διαχειριστές, καθώς και σε κλήση 12 προμηθευτών για τα ληξιπρόθεσμα το 2021. Ταυτόχρονα, προχωρά σε μια νέα λογική με “θετικές αναφορές” στις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πρόκειται για μια νέα σχολή σκέψης που αποδείχτηκε πιο αποτελεσματική από τις κυρώσεις σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και αντί του καταναγκασμού εφαρμόζεται η ώθηση που είναι ένα ήπιο μέσο ρυθμιστικού ελέγχου.

Ο κ. Δαγούμας ζήτησε συγνώμη από τους καταναλωτές για την ατυχή έκφραση στην πρόσφατη ανακοίνωση για την τροποποίηση συμβάσεων προμήθειας και τόνισε ότι η αξιοπρέπεια του πολίτη είναι αδιαπραγμάτευτη. Διευκρίνισε ότι η Αρχή εννοούσε ότι η επεξεργασία απαιτεί νομική τεκμηρίωση στοιχειοθετημένων παραπόνων στη διερεύνηση της συμπεριφοράς από τους προμηθευτές. Παράλληλα, επισήμανε τη δυσκολία που αντιμετωπίζει στο έργο της η ΡΑΕ, καθώς το 2021 αποχώρησαν 25 από τα 100 στελέχη και πιέζεται να επιτελέσει το έργο της.

Σχετικά με τη διαφάνεια στην αγορά ενέργειας, ο κ. Δαγούμας δήλωσε ότι αναμένεται η έκδοση κατευθύνσεων για το αέριο και στα τέλη Απριλίου θα ξεκινήσει η σχετική διαβούλευση. Είχε προηγηθεί το Δεκέμβριο η έκδοση αποφάσεων για την προσυμβατική ενημέρωση των καταναλωτών στο ρεύμα.

Ταυτόχρονα, η ΡΑΕ αναπτύσσει ένα εργαλείο παρακολούθησης της λιανικής αγοράς, όπου θα υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία με οικονομικά αποτελέσματα όπως τα στέλνουν οι προμηθευτές, καθώς και μια βάση δεδομένων με όλα τα στοιχεία τιμολόγησης ώστε να γίνεται υπολογισμός και επιβεβαίωση των επιμέρους χρεώσεων. Μια ακόμη νέα πρωτοβουλία είναι ο “ενεργειακός διαμεσολαβητής” για την επίλυση των διαφορών. Σε περίπτωση που καταναλωτής δεν ικανοποιηθεί από την απάντηση προμηθευτή σε παράπονό του, θα έχει την επιλογή για καταγγελία στη ΡΑΕ (σε ότι αφορά ρυθμιστικά θέματα) ή για χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου.

Σε ότι αφορά τη χονδρική αγορά, ο πρόεδρος της ΡΑΕ σχολίασε ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην τιμή χονδρικής, άρα υπάρχουν σήματα ότι υπάρχει σύγκλιση των αγορών και το ζήτημα είναι πόσα κέρδη παράγει αυτή. Επίσης, έχει αλλάξει και το προφίλ της χώρας στο εμπόριο ενέργειας και σε πολλούς μήνες γινόμαστε εξαγωγικοί.

Η ΡΑΕ δρομολόγησε μια σειρά 16 αποφάσεων στα πλαίσια του market reform plan. Παράλληλα, αύριο στην Ολομέλεια θα συζητηθεί επιστολή στο ΕΧΕ για μια έκτακτη μελέτη προς αύξηση του περιορισμού διμερών συμβολαίου έως και πλήρη κατάργησή του.

Αναφορικά με το κρίσιμο θέμα των υπερκερδών και της έκτακτης εισφοράς, ο κ. Δαγούμας είπε ότι η Αρχή αναμένει πρώτα τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών και επίκειται εισήγηση για αναδρομικότητα στην αγορά εξισορρόπησης προς όφελος καταναλωτών.

Σε πιο στρατηγικό πλαίσιο, η ΡΑΕ προτείνει στον ACER έναν ex -ante κανονισμό για τα υπερκέρδη και μηχανισμό περιορισμού των ακραίων τιμών χονδρικής. Τα συμβόλαια διαφορών (CfD) εκτιμά ότι μπορούν να συνδυαστούν με το μοντέλο ενιαίου αγοραστή. Μαζί με τους μηχανισμούς ισχύος, η ΡΑΕ θεωρεί ότι είναι προτιμότερες επιλογές αντί για σήματα που προκύπτουν από την έλλειψη και την υπερβολική τιμολόγηση.

Καταλήγοντας, ο κ. Δαγούμας τόνισε ότι “είμαστε εξωστρεφείς, έχουμε άποψη και ρόλο και αν είχαμε στήριξη θα ήμασταν οι καλύτεροι στην Ευρώπη”. Για το φυσικό αέριο είπε ότι προτάθηκε στον ACER σχήμα για κεντρική διαπραγμάτευση του αερίου πανευρωπαϊκά, καθώς και πρόταση με ρήτρες για τη διπλή τιμολόγηση του αερίου εντός του πλαισίου του ΠΟΕ.

Χάρης Αποσπόρης | energypress

Δαγούμας: Αναπτύσσουμε εργαλείο παρακολούθησης της λιανικής και “ενεργειακό μεσολαβητή” για τα παράπονα των καταναλωτών – Προς έκτακτη μελέτη για άρση των περιορισμών στα διμερή συμβόλαια