Βιοαέριο και αγροτικά φωτοβολταϊκά για την ενεργειακή αυτονομία στο έκτακτο πλάνο της Κομισιόν για νέα ΚΑΠ

11 03 2022 | 11:28Γ. Κοντονής

Στρατηγική σηµασία αποκτούν πλέον οι επενδύσεις ενεργειακής αυτονοµίας για τις αγροτικές εκµεταλλεύσεις, σύµφωνα και µε το σχέδιο της Κοµισιόν µε τίτλο REPowerEU που παρουσιάστηκε προ ολίγων ημερών. 

Στα πλαίσια αυτού, οι Βρυξέλλες φέρονται να ζητάνε την αύξηση των δυνατοτήτων χρηματοδοτικής στήριξης από τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ για τη δημιουργία ενεργειακών εγκαταστάσεων εντός εκμεταλλεύσεων που θα είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα.

Προς το παρόν, μέσω της νέας ΚΑΠ, προβλέπονται στην Ελλάδα δύο ξεχωριστά προγράμματα, ένα με. 50% επιδότηση κι ένα με 70% επιδότηση. 

Το πρώτο πρόγραμμα με 50% ενίσχυση έχει να κάνει με την ιδιοπαραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ για κάλυψη των αναγκών της εκμετάλλευσης ή μέσω αξιοποίησης βιομάζας, στο πλαίσιο των κλασικών Σχεδίων Βελτίωσης. Ο μέγιστος προϋπολογισμός που μπορεί να ενισχυθεί είναι 150.000 ευρώ. Παρόμοιο πρόγραμμα προκηρύχθηκε και την τρέχουσα περίοδο, το Μέτρο 4.1.3 το οποίο ωστόσο δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία. 

Το άλλο πρόγραμμα, με 70% ενίσχυση είναι πιο εξειδικευμένο, καθώς πριμοδοτεί επενδύσεις για:

-Αύξηση της βιώσιμης ενέργειας (αξιοποίηση βιομάζας, παραγωγή βιοαερίου) στην γεωργία

-Παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ για ιδιοκατανάλωση

-Εξοικονόμηση ενέργειας (μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης).

Επιπλέον, μέσω των τομεακών προγραμμάτων των οπωροκηπευτικών και του ελαιολάδου – βρώσιμης ελιάς και του οίνου προβλέπεται η υλοποίηση επενδύσεων σε δράσης για την αύξηση της εξοικονόμησης ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας.

Τα πράγματα βέβαια έχουν αλλάξει μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και είναι πολύ πιθανό οι ενεργειακές επενδύσεις να αποκτήσουν μεγαλύτερο αποτύπωμα στα στρατηγικά σχέδια , κάτι που θα φανεί στις μετέπειτα διαβουλεύσεις.

Άλλωστε, η Κομισιόν προτείνει ακόμα και μέσω κρατικών ενισχύσεων τις επενδύσεις σε βιώσιμη ενέργεια όσον αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Το βιοαερίο σε πρώτο πλάνο

Πέρα από τα φωτοβολταϊκά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των εκμεταλλεύσεων, πλέον στο προσκήνιο μπαίνει ακόμα πιο δυνατά και το βιοαέριο. Η Ευρώπη ανακόνωσε πως διπλασιάζει το στόχο παραγωγής στα 35 bcm ετησίως έως το 2030, για παραγωγή βιοαερίου ειδικά από αγροτικά απόβλητα.

Επιπλέον θα γίνει προσπάθεια για επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων όσον αφορά τα ενεργειακά πρότζεκτς και για τις σχετικές υποδομές.

“Διπλασιάζοντας τη βιώσιμη παραγωγή βιομεθανίου μπορούμε να αντικαταστήσουμε άλλα 18 bcm, χρησιμοποιώντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική για να βοηθήσουμε τους αγρότες να γίνουν παραγωγοί ενέργειας”, αναφέρει συγκεκριμένα στο ενημερωτικό της σημείωμα η Κομισίον.

(Γ. Κοντονής, agronews.gr) 

1