Αρκούν 10 χρόνια για να διώξει το βιοαέριο τα ορυκτά καύσιμα από την ηλεκτροπαραγωγή στα ΜΔΝ.

18 09 2019 | 11:33

Η επίτευξη της πλήρους απανθρακοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά με βασικό πυλώνα τη βιοενέργεια είναι εφικτή σε ορίζοντα δεκαετίας, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών Βιοαερίου, κ. Κώστας Αλεξανδρίδης.

Ο κ. Αλεξανδρίδης παρουσίασε αναλυτικά σχετική πρόταση στην εσπερίδα που πραγματοποίησε η ΡΑΕ στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, με θέμα: «Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά και καινοτομίες στην ηλεκτρική αγορά». 

Παρότι μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις βιοαερίου στα ΜΔΝ είναι μικρό, η πρόταση δείχνει ότι είναι εφικτό ο τομέας αυτός να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον στο προσεχές μέλλον, εφόσον διαμορφωθούν κατάλληλες συνθήκες.

Στην παρουσίασή του, ο κ. Αλεξανδρίδης ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της χρήσης της Βιοενέργειας (ηλεκτροπαραγωγή από βιομάζα, ανεξαρτήτως τρόπου μετατροπής), ως βασικού πυλώνα για την απανθρακοποίηση των ΜΔΝ στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.

 Τα ποσοτικά – κοστολογικά στοιχεία που περιλαμβάνει η πρόταση βασίζονται στην διαδικασία Αναερόβιας Χώνευσης – ΣΗΘ, καθώς πρόκειται για τη μέθοδο που γενικά έχει υψηλότερη αποδοτικότητα και ευελιξία. 

Πέραν της συγκεκριμένης μεθόδου, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι που προσιδιάζουν σε ειδικές απαιτήσεις διαθεσιμότητας ή/ και είδη βιομάζας (π.χ. καύση, αεριοποίηση, ΣΗΘ με βιορρευστά, ORC).

Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση του κ. Αλεξανδρίδη εδώ.

 

 

 

12 Σεπτεμβρίου 2019

energypress