Το βάναυσο πρόσωπο της κλιματικής κρίσης: Στη Σομαλία παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από την ξηρασία

17 06 2022 | 06:08Έθνος Newsroom

Αντιμέτωπη με λιμό βρίσκεται η Σομαλία η οποία περνάει τεράστια κρίση ξηρασίας.

Την περασμένη Άνοιξη, όταν, ξανά, οι κάτοικοι της χώρας δεν είδαν τις βροχές που περίμεναν σύμφωνα με την εποχή, οι υπηρεσίες βοήθειας του ΟΗΕ και οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν ότι επίκειται λιμός στη χώρα, καθώς και στην Κένυα και την Αιθιοπία.

Ήδη, όπως δήλωσε η γιατρός Hafsa Mohamed Hassan στο AFP, ότι ο αριθμός των ασθενών (μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά) που φτάνουν στο κέντρο σταθεροποίησης υποσιτισμού της Banadir έχει τριπλασιαστεί από τότε που ξεκίνησε η ξηρασία, με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας να δέχεται μεγάλη πίεση. «Τα περιστατικά που δεχόμαστε περιλαμβάνουν παιδιά με επιπλοκές στην υγεία τους όπως οξεία ιλαρά. Άλλα βρίσκονται σε κώμα λόγω σοβαρού υποσιτισμού», δήλωσε.

Οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι μουσώνες Οκτωβρίου - Νοεμβρίου μπορεί επίσης να μη συμβούν, γεγονός που θα βυθίσει την περιοχή σε περαιτέρω αναταραχή, με δεδομένο ότι η Σομαλία είναι, έτσι κι αλλιώς, ανεπαρκώς εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επίσης καταστροφικές επιπτώσεις στη ζωή των Σομαλών, με τις τιμές των τροφίμων να εκτοξεύονται και τη βοήθεια να είναι σε ανεπάρκεια. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας -περίπου 7,1 εκατομμύρια Σομαλοί – παλεύει με την πείνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα.