Κλιματική αλλαγή: Η ξηρασία «σκοτώνει» το Αφγανιστάν - Φτώχεια και πείνα απειλούν τη χώρα

24 12 2021 | 19:35

Για πολλές δεκαετίες οι βροχές και το λιώσιμο των πάγων στα ορεινά έδιναν τροφή στην κοιλάδα του Μπαντγκίς, στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν, μια περιοχή που θεωρείτο μέχρι πρότινος ιδιαίτερα εύφορη.

Αυτά, ωστόσο, ανήκουν στο παρελθόν. Η κλιματική αλλαγή που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες έχει ωθήσει σε μια πρωτοφανή ξηρασία, αναγκάζοντας τους κατοίκους της κοιλάδας του Μπαντγκίς να έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τη φτώχεια αλλά κυρίως την πείνα.

Σύμφωνα με το Associated Press, πολλοί ήταν εκείνοι που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν προς το γειτονικό Ιράν, καθώς η ξηρασία στέγνωσε τη γη και έπληξε την κτηνοτροφία.

Ο Αμπντούλ Γκάνι, ο 53χρονος κοινοτάρχης του χωριού Σανγκ-ε-Ατάς στην κοιλάδα του Μπανγκίς λέει χαρακτηριστικά:

«Θυμάμαι την παιδική μου ηλικία… υπήρχε πολύ χιόνι το χειμώνα και την άνοιξη οι βροχοπτώσεις ήταν πυκνές. Αλλά εδώ και μερικά χρόνια έχουμε μόνο ξηρασία, δεν υπάρχει χιόνι και οι βροχοπτώσεις είναι ολοένα και πιο αραιές. Δεν μπορούμε να γεμίσουμε ούτε ένα μπολ με νερό».

Ο Γκάνι μιλά τη στιγμή που κλιμάκια της Ερυθράς Ημισελήνου μεταφέρουν στο χωριό του έκτακτες προμήθειες σε τροφή και νερό, μιας και τα χωράφια δεν μπόρεσαν να αποδώσουν καρπό εξαιτίας της ξηρασίας.

Η ήδη βεβαρημένη από τους πολέμους κατάσταση στο Αφγανιστάν, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με φόντο το συνδυασμό της ξηρασίας και της Covid-19 που μαστίζουν τη χώρα.

Οι αγρότες της κοιλάδας Μπαντγκίς είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι καθώς η ευρύτερη περιοχή δεν διαθέτει δικό της αρδευτικό σύστημα, γεγονός που καθιστά τους κατοίκους απολύτως εξαρτημένους από τις καιρικές συνθήκες.

Εάν βρέξει, θα φάνε. Εάν όχι, θα μείνουν νηστικοί. Η απόγνωση είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.

«Δεν υπάρχει λύση, έχουμε απλά καταστραφεί, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά, σε μια ξένη χώρα, δεν έχουμε χρήματα, τίποτα… Στο τέλος θα πρέπει να σκάψουμε τους τάφους μας και να πεθάνουμε», υπογραμμίζει σε δραματικό τόνο ο Γκάνι.

cover photo: «Δεν υπάρχει λύση, έχουμε απλά καταστραφεί, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά, σε μια ξένη χώρα, δεν έχουμε χρήματα, τίποτα… Στο τέλος θα πρέπει να σκάψουμε τους τάφους μας και να πεθάνουμε». AP Photo / Mstyslav Chernov

1