Ανακοίνωση των SDGs Discussion Series.

23 03 2021 | 10:43

Το Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, ως Διεθνής Οργανισμός με καθεστώς Μόνιμου Παρατηρητή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ανακοινώνει μια σειρά δύο παράλληλων ενοτήτων διαδικτυακών συζητήσεων υπό τον τίτλο SDGs Discussion Series, ενός  συμμετοχικού προγράμματος για τα πιο πιεστικά θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Το Πρόγραμμα SDGs Discussion Series αποτελείται από δύο ενότητες: τη συζήτηση για την υιοθέτηση του Κλιματικού Νόμου-Πλαισίου στον δρόμο προς την 26η Διάσκεψη των Συμβαλλόμενων Μερών (COP 26 – UNFCCC), και την υλοποίηση των Στόχων από την Ελλάδα σε συνέχεια της παρουσίασης της Εθνικής Έκθεσης στο Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών (HLPF) το 2018.

d

Η Πρώτη ενότητα αφορά στον Κλιματικό Νόμο-Πλαίσιο για την Ελλάδα, και αποτελείται από έξι συζητήσεις με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, εκπροσώπων της Κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου, φορέων της οικονομίας και της αγοράς, διεθνών οργανισμών, της Κοινωνίας των Πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων. 

Η πρώτη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 8 Απριλίου και ο σύνδεσμος για την εγγραφή είναι εδώ

f

Η Δεύτερη Ενότητα αφορά στην υλοποίηση των SDGs, την πρόοδο από το 2018 όταν παρουσιάστηκε η Εθελοντική Εθνική Έκθεση, και τις δομές και διαδικασίες που υπάρχουν ή χρειάζεται να δημιουργηθούν για το λόγο αυτό. Πολλά έχουν αλλάξει λόγω της πανδημίας Covid-19, και της σταδιακής εξόδου της χώρας από τη μακροχρόνια κρίση, εξ ου και η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στη βάση της υπάρχουσας έκθεσης, και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, θα εξαχθούν συμπεράσματα για την προοπτική υλοποίησης των στόχων. 

Η πρώτη συνάντηση για αυτή την ενότητα έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 15 Απριλίου.

***************************************************************************
Το 2021 αποτελεί μια σημαντική χρονιά για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), καθώς το φετινό Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη η 26η Διάσκεψη των Συμβαλλόμενων Μερών της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 26 – UNFCCC), με τις ΗΠΑ να επιστρέφουν στη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα, ενώ παράλληλα η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι χρειάζεται άμεσα να επιταχύνουμε την παγκόσμια δράση για τον περιορισμό των επιπτώσεων. Παράλληλα, φέτος συμπληρώνονται τρία χρόνια από την παρουσίαση της Εθελοντικής Εθνικής Έκθεσης της Ελλάδας στο Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών (High-Level Political Forum - HLPF), ανακοινώνοντας έτσι τους στόχους και τις δεσμεύσεις της χώρας για την υλοποίηση των SDGs.

 

 

 

23 Μαρτίου 2021

EPLO