Μνημειακές ελιές στην Κρήτη και Πρωτοβουλία "75UN-75Trees UNAI SDG7"

23 03 2021 | 08:30

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Δασών του ΟΗΕ στις 21 Μαρτίου 2021 ο UNAI Hub SDG 7 (ΕΚΠΑ – ΚΕΠΑ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "75UN-75 Trees UNAI SDG7", ανακοινώνει τη συμφωνία για τη διάσωση ιστορικών δένδρων ελιάς στην περιοχή όπου κατασκευάζεται το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδας, περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου Κρήτης.

Η δράση πραγματοποιείται μετά τη συμφωνία που συνάφθηκε μεταξύ του οικείου Δήμου Μινώα Πεδιάδας και της διοίκησης του Νέου Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου υπό το συντονισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, του κρατικού φορέα των δασικών και περιβαλλοντικών υπηρεσιών του νησιού. Ο Δήμαρχος Μινώα κ. Εμ. Φραγκάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα κ. Αθ. Βούρδας και η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κα. Μ. Κοζυράκη δεσμεύτηκαν για την τεχνικο-οικονομική στήριξη της υλοποίησης και διάδοσης του συμβολισμού της σημαντικής φιλοπεριβαλλοντικής δράσης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη μεταφύτευση σε συμβολικές τοποθεσίες της πόλης του Ηρακλείου, του Δήμου Μινώα καθώς και τη διαφύλαξη ικανού αριθμού ελαιοδένδρων, σημαντικής οικολογικής και πολιτισμικής αξίας, για τη μελλοντική τους φύτευση σε κατάλληλα διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο, προσβάσιμο και επισκέψιμο, του διεθνούς αερολιμένα.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δεσμεύθηκαν στην από κοινού εκπόνηση χρονοδιαγράμματος εργασιών για την άμεση μεταφύτευση, την ανάδειξη μνημειακών ελαιοδένδρων (in-situ) και την προώθηση σχολικών διαγωνισμών και εκδηλώσεων για την ενίσχυση των περιβαλλοντικών ωφελειών της πρωτοβουλίας.

f
Φωτογράφος: Μ. Φλουρής

 

d
Φωτογράφος: Π. Αρβανίτης

 

d
Φωτογράφος: Λ. Κουδουμογιαννάκη

 

 

 

19 Μαρτίου 2021

ΚΕΠΑ