Αλεξάνδρα Σδούκου: Μέσω της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας «χτίζουμε» ένα βιώσιμο μέλλον στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

12 02 2020 | 05:07

H ενέργεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη –και την Ανατολική Μεσόγειο- μας προσφέρει κοινή πλατφόρμα συνεργασίας για ένα καθαρότερο και ασφαλέστερο μέλλον. Το  μήνυμα αυτό έστειλε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, μέσω της παρέμβασής της στο συνέδριο Thessaloniki Regional Forum.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο συνέδριο Τhessaloniki Regional Forum

«Όπως ακριβώς η συνεργασία στους κλάδους άνθρακα και χάλυβα ένωσε τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης μεταπολεμικά (θέτοντας τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης), έτσι και οι ενεργειακές δράσεις που συνδέονται και με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προσφέρουν κοινό έδαφος που μπορεί να φέρει πιο κοντά τις χώρες της περιοχής», είπε η κ. Σδούκου. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο επενδυτικό σχέδιο που συνοδεύει την Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που μπορεί να κινητοποιήσει δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ και ιδίως του “InvestEU”, «ξεκλειδώνοντας» επενδύσεις της τάξης του 1 τρις. Ευρώ.

 Η κ. Σδούκου περιέγραψε συνοπτικά τους βασικούς πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ):

-Πλήρης απολιγνιτοποίηση έως το 2028, σε συνδυασμό με μέτρα για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών

-Αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας στο 35% έως το 2030 (από 18% περίπου σήμερα)

-Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης της τάξης του 38% έως το 2030

-Επιτάχυνση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών ώστε να έχουν διασυνδεθεί σχεδόν όλα έως το τέλος της δεκαετίας

-Διείσδυση της ηλεκτροκίνησης

-Ανάδειξη του ρόλου του φυσικού αερίου μέσω διασυνοριακών έργων υποδομής

-Περαιτέρω εκσυγχρονισμός των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών (ΔΕΠΑ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ).

d

«Το σχέδιό μας είναι εθνικό, αλλά πολλές δράσεις είναι σχεδιασμένες με μια ισχυρή περιφερειακή παράμετρο…Ξεκινώντας από τον κλάδο ηλεκτρισμού, στόχος μας είναι η περιφερειακή συνεργασία, γιατί η διασύνδεση των ενεργειακών μας συστημάτων θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και θα επιτρέψει τη διείσδυση περισσότερων ΑΠΕ στις περιφερειακές ενεργειακές αγορές». Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Σδούκου τόνισε την επιλογή της Θεσσαλονίκης ως έδρας του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ηλεκτρικής Ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (RSC) που θα διασφαλίσει τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ των αγορών και των συστημάτων της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ιταλίας, αλλά και στη νέα ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας Βουλγαρίας.

Περνώντας στον κλάδο φυσικού αερίου, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ σημείωσε ότι μια σειρά μεγάλων projects μετατρέπουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο, αναβαθμίζοντας τον γεωστρατηγικό της ρόλο. Ανέφερε συγκεκριμένα τον αγωγό ΤΑΡ που συνδέει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία (και που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους προσεχείς μήνες), τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό IGB, τον τερματικό σταθμό (FSRU) της Αλεξανδρούπολης που θα μπορεί να διανέμει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις διεθνείς αγορές –συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ- στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Καβάλας και τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.

Τέλος, ειδική μνεία έκανε η κ. Σδούκου και στον αγωγό φυσικού αερίου East Med, τονίζοντας ότι πρόκειται για project μεγάλης στρατηγικής σημασίας, το οποίο προωθεί ενεργά η Ελλάδα.

 

 

 

10 Φεβρουαρίου 2020

energypress