Α. Σδούκου: Συνέχιση των διαγωνισμών ΑΠΕ και μετά το 2020 – Αύξηση ισχύος στους εφετινούς διαγωνισμούς.

Σε ένα δεκάλογο ενεργειών που σκοπεύει να προωθήσει το ΥΠΕΝ μέσα στο 2020, έτσι ώστε να κλείσουν εκκρεμμότητες και να διευκολυνθεί η απαίτηση του ΕΣΕΚ για σημαντική αύξηση των επνδύσεων ΑΠΕ, αναφέρθηκε, μιλώντας την Παρασκευή στηνεκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου.

Οι ενέργειες αυτές είναι οι εξής:

1.       Απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας σε όλα τα στάδια, αρχής γενομένης από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν άμεσα (στο επόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ) για αντικατάσταση της άδειας παραγωγής με τη βεβαίωση εγγραφής, αλλά και άλλες ώριμες παρεμβάσεις.

2.       Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να παραταθεί το καθεστώς των διαγωνισμών ΑΠΕ και μετά το 2020, καθώς λήγει το υφιστάμενο πλαίσιο στήριξης.

3.       Λήψη απόφασης για αύξηση της ισχύος που θα δημοπρατηθεί στους διαγωνισμούς ΑΠΕ (κοινό, φωτοβολταϊκά, αιολικά) του 2020.

4.       Κατάρτιση και λήψη απόφασης για το πλαίσιο τιμολόγησης των υβριδικών έργων, ώστε να προωθηθεί η κατασκευή τους στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα.

5.       Νομοθέτηση της δυνατότητας υλοποίησης μεγάλων έργων ΑΠΕ άνω των 250 μεγαβάτ δίχως να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς, με αποζημίωση μέσω της διαδικασίας ατομικής κοινοποίησης στην Κομισιόν.

6.       Προώθηση του πλαισίου για τη δημιουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας.

7.       Επέκταση των δικτύων ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν τη ραγδαία ανάπτυξη των επενδύσεων ΑΠΕ.

8.       Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας.

9.       Υπογραφή Υπουργικής Απόφασης για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών.

10.   Απόφαση για αύξηση εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων CO2 που θα κετευθύνονται στον ΕΛΑΠΕ.

Ειδικό Χωροταξικό

Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Οικονόμου, μιλώντας στην εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρθηκε στη μεγάλη εκκρεμμότητα του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ. Όπως είπε, μετά το ξεπέρασμα κάποιων προβλημάτων, αναμένεται το Μάρτιο να γίνει η ανάθεση του έργου της κατάρτισης σε ανάδοχο – σύμβουλο. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν 2,5 περίπου χρόνια για να ολοκληρωθεί το νέο Σχέδιο.

9

Ωστόσο, όπως είπε ο υφυπουργός, υπάρχουν ζητήματα ώριμα που δεν μπορούν και δεν χρειάζεται να περιμένουν την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού. Στο νομοσχέδιο για τα περιβαλλοντικά που θα έρθει εντός του Φεβρουαρίου στη Βουλή, θα περιληφθούν τροποποιήσεις του υφιστάμενου χωροταξικού με τις οποίες, για παράδειγμα, θα καταργηθούν ασαφή και ακατάλληλα κριτήρια χωροθέτησης.

 

 

27 Ιανουαρίου 2020

energypress