Αίτημα στην Κομισιόν από το ΥΠΕΝ για συνέχιση των διαγωνισμών ΑΠΕ τουλάχιστον για μία 2ετία – Οι προτάσεις και τα τρία επιχειρήματα.

Τη διαδικασία για την υποβολή τεκμηριωμένου αιτήματος προς την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. προκειμένου να εγκρίνει την παράταση του υφιστάμενου σχήματος των ανταγωνιστικών διαδικασιών για την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το ΥΠΕΝ.

Το υφιστάμενο σχήμα, το οποίο προβλέπει διαγωνισμούς ξεχωριστούς ανά τεχνολογία ΑΠΕ, δηλαδή μόνον για αιολικά και μόνον για φωτοβολταϊκά, (μαζί βεβαίως και με τους κοινούς), λήγει στο τέλος του έτους. Εάν δεν υπάρξει ανανέωση, τότε οι μόνοι διαγωνισμοί που θα γίνονται θα είναι οι κοινοί μέχρι το 2024.

Ωστόσο ΡΑΕ, ΥΠΕΝ και αγορά συμπίπτουν στην άποψη ότι οι διαγωνισμοί ανά τεχνολογία υπήρξαν ιδιαίτερα αποδοτικοί και συνεπώς πρέπει να επιδιωχθεί η συνέχισή τους.

Την περίοδο αυτή τα στελέχη του Υπουργείου διαμορφώνουν το κείμενο του αιτήματος προς την DG Comp και την επιχειρηματολογία που θα το συνοδεύει.

Η ταχεία διευθέτηση του θέματος είναι απαραίτητη ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν με ποιό καθεστώς θα κάνουν τους προγραμματισμούς των επενδύσεών τους.

Τα βασικά επιχειρήματα για συνέχιση του υφιστάμενου σχήματος είναι τα εξής:

Το ηλεκτρικό σύστημα για να έχει ευστάθεια, έχει ανάγκη και από μεγάλες αιολικές εγκαταστάσεις και από αντίστοιχες φωτοβολταϊκές. Όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, κάθε τεχνολογία εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες του συστήματος και καλύπτει με «πράσινο ρεύμα» διαφορετικές ώρες της ζήτησης ρεύματος.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ενεργειακού δυναμικού αλλά και της εδαφικής μορφολογίας στην Ελλάδα δίνουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα φωτοβολταϊκά, συνεπώς εάν παραμείνουν μόνον οι κοινοί διαγωνισμοί (αιολικά και φωτοβολταϊκά να ανταγωνίζονται σε κοινή διαδικασία) θα είναι ελάχιστα τα αιολικά που θα μπορούν να πάρουν ταρίφα.

Η ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος επιβάλλει την ανάπτυξη και μικρότερων σταθμών ΑΠΕ με διασπορά της παραγωγής ρεύματος σε όλο το δίκτυο και κοντά στα κέντρα κατανάλωσης ενέργειας. Η εγκατάσταση ΑΠΕ μικρότερης ισχύος δεν μπορεί να επιτευχθεί με τους κοινούς διαγωνισμούς όπου οι πολύ μεγάλες μονάδες έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα.

Σε ότι αφορά το χρόνο παράτασης του υφιστάμενου σχήματος που θα ζητηθεί από την Κομισιόν, η απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα. Η ΡΑΕ σε εισήγησή της προς το υπουργείο προτείνει να συνεχιστούν οι ανά τεχνολογία διαγωνισμοί μέχρι το 2025. Το βέβαιον είναι ότι θα ζητηθεί τουλάχιστον 2ετής παράταση.

 

 

26 MαΪου 2020

energypress