Πώς σχολιάζει η Κομισιόν τις αποκρατικοποιήσεις και την πρόοδο στα ενεργειακά.

24 05 2020 | 08:25

Σε θετικό κλίμα απέναντι στις ενέργειες αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις και την πρόοδο που σημειώνεται στα ενεργειακά κινείται η 6η αξιολόγηση της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η έκθεση αναφέρει πως, παρά και το αρνητικό εμπορικό περιβάλλον που έχει προκαλέσει η πανδημία covid-19, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά τις διαδικασίες ενώ οι θεσμοί είναι υποστηρικτικοί και παίρνουν κι εκείνοι, από τη δική τους πλευρά, τα μέτρα που τους αναλογούν, με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόοδος στα επόμενα βήματα όταν αποκατασταθεί η ομαλότητα. Αναφορικά με τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, επισημαίνει πως για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τη ΔΕΠΑ Υποδομών έχει σημειωθεί πρόοδος καθώς και στις δύο προσκλήσεις που απευθύνονταν στους υποψήφιους επενδυτές διαφάνηκε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον ενώ συμπληρώνει πως η αξιολόγηση των προσφορών προχωράει με τη φάση των δεσμευτικών προσφορών να καθυστερεί λόγω της πανδημίας.

Για τα ΕΛΠΕ, η έκθεση επισημαίνει πως οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να αποφασίσουν στην προσέγγιση που θα ακολουθηθεί μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια στα μέσα του 2019 ενώ συμπληρώνει ότι το fund αξιολογεί όλες τις υπάρχουσες προοπτικές αλλά, με δεδομένα τα προβλήματα στην κεφαλαιοποίηση, φαίνεται ότι η διαδικασία θα πάει ακόμη πιο πίσω.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης τονίζεται πως η υγειονομική κρίση επηρέασε τον ενεργειακό τομέα με χαμηλότερες τιμές αερίου και πετρελαίου, μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που είχαν αντίκτυπο στη ζήτηση και σε συγκεκριμένα τεχνικά έργα καθώς και με τη δημιουργία προβλήματος ρευστότητας σε παράγοντες της αγοράς που προκλήθηκε εξαιτίας της καθυστέρησης στην πληρωμή των λογαριασμών.

Αναφορικά με τη ΔΕΗ, σημειώνεται πως έχει γίνει «κρίσιμο βήμα» για να λήξει το μονοπώλιο στην παραγωγή λιγνίτη λόγω των διευρυμένων συζητήσεων κυβέρνησης – θεσμών ενώ, σε άλλο σημείο, επαινεί την επιχείρηση επειδή απέτρεψε τη δημιουργία αντίστοιχου μεγάλου προβλήματος με τους απλήρωτους λογαρισμούς μέσω της εφαρμογής προγραμμάτων ηλεκτρονικών πληρωμών.

Τέλος, επισημαίνει ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) βρίσκεται υπό εξέταση από την Επιτροπή, που αποτιμά τα τελευταία πλάνα για όλα τα κράτη – μέλη και θα εκδόσει μία αξιολόγηση με συγκεκριμένες αναφορές πάνω στην κάθε περίπτωση. Σ’ αυτήν θα εξετάζεται κατά πόσο επιτυγχάνονται οι στόχοι της Ε.Ε. για το 2020 που αφορούν την ενεργειακή επάρκεια, τη μείωση των ρύπων και την ανανεώσιμη ενέργεια. Ειδικά για την Ελλάδα, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην απολιγνιτοποίηση αλλά και άλλες φιλόδοξες προκλήσεις που θα κληθεί να διαχειριστεί η χώρα.

 

 

 

21 Μαϊου 2020

Euractiv