Αιολική ενέργεια: Γερμανική Start Up εγκατέστησε ξύλινα πτερύγια σε μια πρωτότυπη ανεμογεννήτρια

03 06 2024 | 07:52

Τα πτερύγια των ανεμογεννητριών ανακυκλώνονται δύσκολα, καθώς είναι κατασκευασμένα από υαλονήματα και ίνες άνθρακα συνδεδεμένες μεταξύ τους με εποξειδική ρητίνη. Η Voodin υποστηρίζει ότι τα πτερύγια που κατασκευάζει από LVL είναι 100% ανακυκλώσιμα

Για πρώτη φορά, η γερμανική start up Voodin Blade Technology εγκατέστησε ξύλινα πτερύγια σε μια πρωτότυπη ανεμογεννήτρια.

Η Voodin Blade Technology κατασκεύασε τα ξύλινα πτερύγια μήκους 9,3 μέτρων ειδικά από πλαστικοποιημένη ξυλεία καπλαμά (LVL) και τα εγκατέστησε σε μια υπάρχουσα ανεμογεννήτρια στην Breuna της Γερμανίας, κοντά στην πόλη Kassel.

100% ανακυκλώσιμα υλικά

Σύμφωνα με το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Γερμανίας, περίπου το 85-90% μιας ανεμογεννήτριας αποτελείται από υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν στο εμπόριο. Τα πτερύγια όμως αποτελούν εξαίρεση, καθώς είναι κατασκευασμένα από υαλονήματα και ίνες άνθρακα συνδεδεμένες μεταξύ τους με εποξειδική ρητίνη, η οποία είναι δύσκολο και ακριβό να διασπαστεί. Η Voodin υποστηρίζει ότι τα πτερύγια που κατασκευάζει από LVL είναι 100% ανακυκλώσιμα.

Χωρίς καλούπια

Η εταιρεία κατασκευάζει τις λεπίδες LVL με αυτοματοποιημένες μηχανές φρεζαρίσματος με αριθμητικό έλεγχο υπολογιστή (CNC) που χρησιμοποιούν κώδικα για τη δημιουργία σύνθετων τρισδιάστατων σχημάτων. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή οποιουδήποτε τύπου λεπίδας καθώς δεν χρειάζονται καλούπια. Είναι αποτελεσματική, φθηνότερη και κατασκευάζεται τοπικά, μειώνοντας έτσι το κόστος μεταφοράς και τις εκπομπές ρύπων.

Επιπλέον, η Voodin Blade Technology ισχυρίζεται ότι το LVL είναι ακόμη πιο ανθεκτικό από τα σύνθετα υλικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για την κατασκευή πτερυγίων μιας ανεμογεννήτριας. 

d