Αιχμηρή παρέμβαση Δαγούμα για τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση της ΡΑΕ – «Δεν στηρίχτηκε η Αρχή μέσω κατάλληλου μισθολογίου και προσέλκυσης εξειδικευμένου προσωπικού»

Σαφείς αιχμές προς την Πολιτεία για αθέτηση της δέσμευσής της έναντι της ΡΑΕ και συγκεκριμένα στο θέμα της στελέχωσης και της ενίσχυσης του μισθολογίου των στελεχών της, αφήνει ο πρόεδρος της Αρχής. 

Ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Αθανάσιος Δαγούμας επέλεξε για την παρέμβασή του το καθιερωμένο μήνυμα του προέδρου της ΡΑΕ που προλογίζει την ετήσια έκθεση πεπραγμένων της Αρχής. Έγραψε, λοιπόν, στον απολογισμό του έργου του Ρυθμιστή για το 2021 τόσο για την έκρηξη του όγκου των εργασιών που πυροδότησε η ενεργειακή κρίση και την αποτελεσματική ολοκλήρωση τους από τα στελέχη όσο και για την έλλειψη στήριξης από την πολιτεία. 

 

Η αποχώρηση προσωπικού 

Στην ετήσια έκθεση των πεπραγμένων για το 2021 ο κ. Δαγούμας παραθέτει το μεγάλο πλήθος των αποφάσεων και των αδειοδοτήσεων που εξέδωσε η Αρχή τη συγκεκριμένη χρονιά τονίζοντας μάλιστα τις αντιξοότητες που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση: 

«Ο αυξημένος όγκος εργασίας κατά το 2021 περαιώθηκε χάρη στη συνεχή προσπάθεια ψηφιοποίησης των υπηρεσιών της Αρχής (κυρίως για τις αδειοδοτικές διαδικασίες), αλλά ιδίως χάρη στην αγαστή συνεργασία, την ευσυνειδησία και τον επαγγελματισμό των στελεχών της Αρχής», αναφέρει και μιλά για το στελεχιακό δυναμικό της:

«Η λειτουργία της ΡΑΕ στηρίζεται σε: 7 Μέλη της Ολομέλειας, 21 Ειδικούς Επιστήμονες, 6 Έμμισθους Δικηγόρους, 30 στελέχη Διοικητικό προσωπικό, 5 μετακλητούς υπαλλήλους και 55 στελέχη με σύμβαση ορισμένου χρόνου», επισημαίνει και συνεχίζει μιλώντας για τις αποχωρήσεις του προσωπικού: «Η Αρχή αντιμετώπισε πρωτόγνωρο κύμα αποχωρήσεων στελεχών της κατά τα έτη 2021- 2022 λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών μισθών σε σχέση με τους φορείς και τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα, σε συνδυασμό με την ένταση και τις αυξημένες ευθύνες της απασχόλησης στον Ρυθμιστή.

Είναι οξύμωρο το γεγονός ότι η προώθηση του έργου της ΡΑΕ, που ήταν καίριο για την προσέλκυση και υλοποίηση και ενεργειακών επενδύσεων, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και το «άνοιγμα» της αγοράς, πρακτικά είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της Αρχής, λόγω της μη υλοποίησης της δέσμευσης της Πολιτείας για την αποτελεσματική στήριξή της μέσω κατάλληλου μισθολογίου και προσέλκυσης εξειδικευμένου προσωπικού», αναφέρει ο κ. Δαγούμας.

Οι αναφορές στον Αριστοτέλη 

 

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΡΑΕ ανατρέχει στον φιλόσοφο Αριστοτέλη αναφέροντας:  

«Παρά τα δεδομένα αυτά, η Αρχή αντιμετώπισε με πλήρη επαγγελματισμό, υπερβάλλοντα ζήλο και αποτελεσματικότητα τις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις της. Αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την προσήλωση των στελεχών της ΡΑΕ στο δημόσιο συμφέρον, όπως επιτάσσει η αριστοτελική αναζήτηση που αφορά το ύψιστο καλό. Εμπνεόμενοι από τον Αριστοτέλη, που όρισε ως υπέρτατο αγαθό και ως «τέλος», δηλαδή στόχο όλων των πραγμάτων, την ευδαιμονία της κοινωνίας, οφείλουμε να επιδιώκουμε ενεργά τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, στον τομέα που έχουμε οριστεί να ρυθμίζουμε. Στη βάση αυτή, ο Ρυθμιστής δεν είναι μόνο (κανονιστικός) νομοθέτης, ο οποίος θέτει το πλαίσιο και τους κανόνες της δομημένης λειτουργίας των αγορών και των πρακτικών που αναπτύσσονται θεμιτά και παρακολουθεί την εφαρμογή τους».

Ο ίδιος συνεχίζει: «Ο Ρυθμιστής οφείλει να επιτελεί ενεργά και τον σημαίνοντα ρόλο της Πολιτείας ως παιδαγωγού που, είτε επιβραβεύοντας είτε τιμωρώντας, διαπλάθει φορείς και συμμετέχοντες ώστε να λειτουργούν με τρόπο χρηστό, συμβάλλοντας στην κοινωνική ανάπτυξη, ευημερία και σταθερότητα. Στόχος μας λοιπόν είναι η Αρχή να συμβάλλει στη διαμόρφωση του ήθους και του έθους των δραστηριοποιούμενων στον κλάδο της ενέργειας, ως μέρος της συλλογικής προσπάθειας της Πολιτείας».

Και αναφερόμενος πιθανόν εμμέσως και στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τη νέα δομή της Αρχής, όπου θα έχει και την αρμοδιότητα για τα ύδατα και τα απόβλητα, τονίζει: «Ως φορείς λοιπόν αριστοτελικής παιδείας, που προτάσσουν μεταξύ άλλων τη λογική, την επιστημονική/τεχνοκρατική σκέψη, τη φρόνηση, τη σωφροσύνη και τη δικαιοσύνη, αλλά και τον σεβασμό σε όσους είναι αφοσιωμένοι με αποτελεσματικότητα στην υπηρεσία του ύψιστου καλού (δημόσιου συμφέροντος), θεωρούμε ότι πρέπει να δημιουργούνται πρακτικά εφαρμόσιμες και λειτουργικές δομές στην οργάνωση της Πολιτείας που να διευκολύνουν το έργο της».

1