Αϊβαλιώτης: Η υπερβολική ζήτηση στις ΑΠΕ, ο “ελέφαντας στο δωμάτιο” για τις περικοπές - Υπάρχουν όρια στην αποθήκευση και τις εξαγωγές

03 11 2024 | 11:18

Τα χαρακτηριστικά της νέας ανταγωνιστικής εποχής στην ενέργεια ανέλυσε ο κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κατά τη διάρκεια του 6ου Renewable & Storage Forum που οργανώνει το energypress ενώ επεσήμανε τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει το Υπουργείο προκειμένου να ενισχύσει την προστασία του καταναλωτή, των δημοσιονομικών, αλλά και της αγοράς. Μάλιστα, εξήγγειλε "επιθετική στάση" σε σχέση με την προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας.

«Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προσπαθεί να παρουσιάζει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε οι επενδυτές να είναι προειδοποιημένοι. Έχουμε μπει σε μία νέα εποχή που χαρακτηρίζεται από ένα χαοτικό περιβάλλον, το οποίο σκοπεύουμε να διοικήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Όπως εξήγησε, οι ΑΠΕ είναι πολύ ανταγωνιστικές άρα δε χρειάζονται επιδοτήσεις, άρα αυτό σημαίνει ελεύθερη αγορά άρα και ρίσκο. Όπως ανέφερε, ως υπουργείο, προσπαθούμε να προστατεύσουμε τον καταναλωτή, να διοικήσουμε τη νέα εποχή για να μη γίνουν ζημιές στις επενδύσεις, αλλά και να προστατεύσουμε τον κρατικό προϋπολογισμό,

Όπως έκανε γνωστό, μακροχρόνιες λύσεις για τις περικοπές στην ενέργεια βρίσκονται σε σχεδιασμό και συμπλήρωσε ότι το κύριο πρόβλημα είναι οι υπερβολικά πολλοί παραγωγοι σε σχέση με τη ζήτηση.

Έχουμε ήδη 83% παραγωγής από ΑΠΕ, αυτή τη στιγμή και 1300 MW εξαγωγές αυτή τη στιγμή, οι οποίες βοηθούν πάρα πολύ στην καλή λειτουργία της αγοράς, καθώς εδώ και δύο μήνες κάνουμε εξαγωγές, ωστόσο, προειδοποίησε, αυτό είναι κάτι που μπορεί να μεταβληθεί στο μέλλον.

Εξήγησε δε, ότι υπάρχουν όρια στις μακροχρόνιες λύσεις που είναι η αποθήκευση, οι εξαγωγές, οι διασυνδέσεις, αλλά και το υδρογόνο, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέθοδο αποθήκευσης ενέργειας, αρκεί να βελτιωθούν οι αντίστοιχες τεχνολογίες, αλλά και οι υποδομές μεταφοράς του.

Περικοπές λόγω αγοράς αλλά και λόγω συμφόρησης δικτύου. Οι πρώτες θα είναι το 85-90% έτσι αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να προτεραιοποιήσουμε τις μορφές ενέργειας που μπαίνουν στο σύστημα, πάντα με σεβασμό στις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Επίσης, πρέπει να επανεξετάσουμε τις προβλέψεις των συμβάσεων, πολλοί παραγωγοί ΑΠΕ έχουν προσθέσει επιπλέον δυναμικό από αυτό που προβλέπεται στην αρχική επένδυση, το οποίο πρόκειται να το αντιμετωπίσουμε μέσω ενός αυστηρού συστήματος.

 

Όσον αφορά τη συμφόρηση, που είναι και το μικρότερο ποσοστό, αυτή αφορά τις βιομηχανικές και κοινωνικές ανάγκες, τις οποίες έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ως κυβέρνηση.

Επιπλέον, όπως είπε, πρόκειται να βάλουμε checkpoints έτσι ώστε να ελέγχουμε και να τηλεμετρούμε τα πάντα, ενώ θα δημιουργήσουμε και έναν μηχανισμό αντιστάθμισης που να αποζημιώνει οικονομικά όσους περικόπτονται.

Σύμφωνα με τον κ. Αϊβαλιώτη, το μεγάλο ζητούμενο είναι το μεγάλωμα της πίτας. Η διασύνδεση των νησιών που θα ανεβάσει κατά 20% - 10 τεραβατώρες στο σύστημα, η ηλεκτροκίνηση, και ο εξηλεκτισμός των σπιτιών και των μεταφορών, είναι οι άμεσες δράσεις που σχεδιάζουμε.

Όσον αφορά την προώθηση της αποθήκευσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ δήλωσε ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Θα πάμε επιθετικά».

Στο Ταμείο Ανάκαμψης στο πρόγραμμα μπαταριών σε επιχειρήσεις, περιγράφονται περί τα 350 με 400 μεγαβάτ. Το ΕΣΕΚ προβλέπει 4 γιγαβάτ σε μπαταρίες μέχρι το 2030, έχουμε δώσει stand alone 900 μεγαβάτ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, 600 για πάρκα, 1000 – 1500 θα περισσέψουν για stand alone που θα οριστούν με υπουργική απόφαση, ενώ τα υπόλοιπα θα καλυφθούν με υβριδικά έργα.

Εκτίμησε τέλος, ότι η αγορά θα δείξει ένα θερμό επενδυτικό ενδιαφέρον όσον αφορά την αποθήκευση, σύμφωνα με τον κ. Αϊβαλιώτη, σύντομα αναμένεται η σχετική υπουργική απόφαση που θα ευνοεί τα ώριμα έργα, ενώ όπως είπε: «Η αποθήκευση θα λύσει το πρόβλημα βραχυπρόθεσμα, δεν είναι η λυδία λίθος, καθώς ο “ελέφαντας στο δωμάτιο” είναι η ζήτηση στις ΑΠΕ».

g