Περισσότερα από 1000 έργα "πράσινης" ενέργειας μπορούν να "κουμπώσουν" για χρηματοδότηση στο προϋπολογισμό και τα πακέτα ανάκαμψης της ΕΕ

20 07 2020 | 08:19

Περισσότερα από 1000 φιλικά προς το κλίμα έργα θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα κομμάτι του πακέτου ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόσω οι υπουργοί ξεκινούν να συζητούν τον προϋπολογισμό της Ένωσης 2021-2027, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας.

Να θυμίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει προϋπολογισμό της τάξης του 1.1 τρις ευρώ και επιπλέον 750 δισεκατομμύρια ευρώ ως ταμείο ανάκαμψης για την ενίσχυση των οικονομιών που πλήγηκαν περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή τονίζει πως το πακέτο θα αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση ενίσχυσης του «πρασινίσματος» των βιομηχανιών και των αντίστοιχων τεχνολογιών, για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, επιτυγχάνοντας έτσι θετικά αποτελέσματα και αποτύπωμα για την κλιματική αλλαγή.

Η εν λόγω έρευνα, η οποία αναμένεται να «δει» το φως της δημοσιότητας τον Σεπτέμβριο, αναγνωρίζει περισσότερα από 1000 πράσινα έργα ως επιλέξιμα από το ταμείο ανάκαμψης. Ως προς την ταυτότητα της έρευνας, πραγματοποιήθηκε από τo European Climate Foundation με την καθοδήγηση της συμβουλευτικής εταιρείας Ernst & Young.

Σε ότι αφορά το «αποτύπωμα» των έργων, το Reuters αναφέρει πως θα δημιουργήσουν 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας με το συνολικό απαιτούμενο επενδυτικό κεφάλαιο να φτάνει τα 200 δις ευρώ.

Τα άμεσα προς υλοποίηση έργα – αυτά δηλαδή που μπορούν να ξεκινήσουν εντός διετίας – καλύπτουν τομείς όπως ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας, ανακαίνιση κτιρίων, μεταφορές με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα, εφαρμογές τεχνολογιών χαμηλού άνθρακα και τις πιο αποδοτικές ενεργειακά βιομηχανικές διαδικασίες.

Τα 1000 έργα που εντοπίστηκαν, αντιπροσωπεύουν μόλις το 10% των πράσινων έργων που βρίσκονται τώρα υπό ανάπτυξη στην Ευρώπη, όπως δήλωσε η EY.

Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των πράσινων έργων σε επίπεδο ΕΕ θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει περί το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ από άποψη επενδύσεων και να αποκαταστήσει τουλάχιστον 12 εκατομμύρια θέσεις οι οποίες χάθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος για τη Βιωσιμότητα της EY, Steve Varley.

Για να εντοπίσει ποια έργα πρέπει να κριθούν επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την ΕΕ, η EY συνομίλησε με επιχειρήσεις, φορείς χάραξης πολιτικής, αξιωματούχους και επενδυτές από κάθε κράτος μέλος. Εξέτασε επίσης ζητήματα προγραμματισμού και χρηματοδότησης.

Περίπου το 30% των έργων που επισημαίνει η EY αναπτύσσονται από νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), καθώς και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που εστιάζουν στην κινητικότητα χαμηλού άνθρακα, το πράσινο υδρογόνο και τα υλικά κατασκευής με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα.

Περισσότερα από το 20% είναι έργα μικρής κλίμακας, ενώ οι απαιτούμενες επενδύσεις φτάνουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, η EY δήλωσε ότι θα κοινοποιήσει σύντομα τη λίστα των έργων – έτοιμων προς υλοποίηση, προς τα κράτη μέλη που συστήνουν τώρα τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης.

energypress