Wood Mackenzie: Αντέχει η πράσινη ενέργεια στην κρίση - Πολλαπλά θετικά σημάδια για τη συνέχεια.

Από τη μια, υπάρχουν τομείς της πράσινης ανάπτυξης που υποφέρουν εν μέσω της κρίσης, όπως για παράδειγμα η ηλεκτροκίνηση και τα οικιακά φωτοβολταϊκά, όπου καταγράφεται έντονη πτώση της δραστηριότητας. Η επιβράδυνση στη ζήτηση για ηλεκτρισμό και η περιορισμένη πρόσβαση των αναδυόμενων οικονομιών σε χρηματοδότηση μπορεί να βάλει φρένο στις επενδύσεις των ΑΠΕ. Επίσης, οι ΑΠΕ που ανταγωνίζονται τα ορυκτά καύσιμα τελούν υπό πίεση λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, του αερίου και του άνθρακα. Παράλληλα, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας προκαλούν καθυστερήσεις στα έργα αιολικών.

Παρόλα αυτά όμως, οι ΑΠΕ έχουν αντεπεξέλθει αρκετά καλά μέχρι στιγμής και σίγουρα καλύτερα από το πετρέλαιο. Τόσο η ζήτηση, όσο και οι τιμές στον ηλεκτρισμό δεν σημείωσαν την άνευ προηγουμένου πτώση του αργού πετρελαίου και αυτό αντανακλάται και στα οικονομικά αποτελέσματα μεγάλων ενεργειακών ομίλων για το α' τρίμηνο που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Για παράδειγμα, η Shell ανακοίνωσε ότι περιέκοψε για πρώτη φορά από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο το μέρισμά της προκειμένου να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της. Ακόμα όμως και εν μέσω μιας έντονης προσπάθειας περιορισμού του κόστους, η εταιρεία διατήρησε το στόχο της για μείωση των εκπομπών ρύπων και η διοίκηση ανέφερε ότι "προστατεύουμε ορισμένες από τις δαπάνες μας σε όλους τους τομείς ώστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε προϊόντα χαμηλής έντασης άνθρακα και λύσεις σήμερα ενώ κατασκευάζουμε επικερδή επιχειρηματικά μοντέλα χαμηλού άνθρακα για το μέλλον".

Η Wood Mackenzie εκτιμά ότι ο επαναπροσδιορισμός του μερίσματος της Shell θα της επιτρέψει να χτίσει αυτές τις δραστηριότητες και να επιταχύνει την πορεία της, καθώς περισσότερα κεφάλαια από τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων θα στραφούν προς τις ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση και άλλες παρόμοιες τεχνολογίες.

Αντίστοιχες αποφάσεις φαίνεται πως λαμβάνει και η ΒΡ, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος, Μπέρναντ Λούνι, δήλωσε πως εν μέσω ενός πολύ άγριου περιβάλλοντος, η εταιρεία παραμένει αφοσιωμένη στο να επιτύχει μηδενικές εκπομπές ως το 2050, καθώς και στο σχέδιό της για επενδύσεις 500 εκατ. δολαρίων στην πράσινη ενέργεια φέτος.

Επίσης, η ανθεκτικότητα των ΑΠΕ εν μέσω της κρίσης φάνηκε και από την δανέζικη Ørsted, η οποία πούλησε πριν μερικά χρόνια όλες τις δραστηριότητές της στην παραγωγή υδρογονανθράκων και το LNG και πλέον οι ΑΠΕ αποτελούν το 90% της παραγωγής της. Η εταιρεία αυτή σημείωσε άνοδο κερδών 27% στο α' τρίμηνο και προβλέπει μια πτώση μόλις 6% για ολόκληρο το έτος, δηλαδή πολύ χαμηλότερη από αυτή των πετρελαϊκών.

Αντίστοιχα, η ισπανική Iberdrola σημείωσε άνοδο 5% στα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου και έδωσε έμφαση στην Πράσινη Συμφωνία που αναμένει ότι θα βοηθήσει τις δραστηριότητές της. Η εταιρεία σκοπεύει να προσλάβει 5.000 εργαζόμενους φέτος και να αυξήσει τις επενδύσεις της κατά 12% στα 10 δις. ευρώ.

Ένα ακόμη παράδειγμα είναι η Abu Dhabi Power Corporation που ανέθεσε φωτοβολταϊκό 2 γιγαβάτ στις EDF και Jinko Solar έναντι τιμής στα 13,50 δολάρια ανά μεγαβατώρα.

Τέλος, τα στοιχεία της Blackrock για την αγορά των ΗΠΑ δείχνουν διατήρηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις ΑΠΕ με 5,1 δις. δολάρια τον περασμένο μήνα στον δείκτη Global Energy and Power Infrastructure Fund III έναντι προβλέψεων για 3,5 δις.

 

 

5 Μαϊου 2020

energypress