Ενεργοποιούνται επενδύσεις 11 δισ. σε έργα ΑΠΕ την επόμενη τριετία.

Σε βασικό μοχλό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στη μετά COVID-19 περίοδο μπορούν να αναδειχθούν οι επενδύσεις σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς είναι εφικτό να υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους έως 11 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Οπως υποστήριξε ο Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων, «υπάρχουν έτοιμες, πλήρως αδειοδοτημένες (με άδεια εγκατάστασης) επενδύσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος περίπου 2.400 MW, ενώ άλλα περίπου 5.800 MW έργων ΑΠΕ έχουν πλήρη περιβαλλοντική αδειοδότηση (ΑΕΠΟ). Δηλαδή, συνολικά περίπου 8.200 MW έργων ΑΠΕ, επενδυτικού ύψους της τάξεως των 8,5-9 δισ. ευρώ, μπορούν να προχωρήσουν άμεσα σε υλοποίηση, έστω σε βάθος της επόμενης τριετίας».

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, στις επενδύσεις αυτές μπορούν να προστεθούν, μόλις θεσπιστεί το επί μακρόν κυοφορούμενο θεσμικό τους πλαίσιο, επιπλέον τουλάχιστον 1.000 MW έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (αντλησοταμιευτικά, υβριδικά), επενδυτικού ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ, τα οποία επίσης είναι αδειοδοτικά ώριμα για υλοποίηση. Μάλιστα, τα παραπάνω έργα ΑΠΕ διαθέτουν υψηλούς συντελεστές προστιθέμενης αξίας. Ειδικότερα, τα αιολικά έχουν συντελεστή 50%, τα υδροηλεκτρικά 70% και τα αποθηκευτικά - αντλησοταμίευσης, συντελεστή 75%. Παράλληλα οι επενδύσεις σε ΑΠΕ διαθέτουν και μεγάλο πολλαπλασιαστή για την εθνική οικονομία και την απασχόληση. Σύμφωνα με μελέτη του διεθνούς οργανισμού IRENA, η οποία δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες ημέρες, για κάθε 1 ευρώ επενδύσεων σε ΑΠΕ επιστρέφουν στην οικονομία από 3 έως και 8 ευρώ, ανάλογα με την τεχνολογία και τις τοπικές συνθήκες, ενώ μπορούν να τετραπλασιάσουν τον αριθμό απασχολουμένων στον τομέα, σε έναν μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πριν από λίγες εβδομάδες προχώρησε στην επέκταση του επενδυτικού προγράμματός της στην Ελλάδα κατά 550 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος του να ξεπερνά πλέον το 1,5 δισ. ευρώ. Οπως ανέφερε ο κ. Περιστέρης, «οι επενδύσεις αυτές δείχνουν την πίστη μας στις δυνατότητες και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την αταλάντευτη προσήλωσή μας σε επενδύσεις μεγάλης εγχώριας προστιθέμενης αξίας στην καθαρή ενέργεια και σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας, προς όφελος της οικονομίας, της απασχόλησης, του περιβάλλοντος και όλων των πολιτών». Με τις νέες αυτές επενδύσεις από τον όμιλο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, «η συνολική ισχύς των εγκαταστάσεων ΑΠΕ σε λειτουργία ή υπό κατασκευή ανέρχεται πλέον σε 1.938 MW, εξέλιξη που καθιστά εφικτό τον στόχο των 2.000 MW σε λειτουργία σε όλες τις χώρες δραστηριότητάς μας αισθητά νωρίτερα από την αρχική στόχευση». Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί έως το τέλος του 2023, δηλαδή περίπου δύο χρόνια νωρίτερα σε σχέση με το 2025, που ήταν η αρχική πρόθεση.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Περιστέρης, εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, η εταιρεία προχωρεί και νέες επενδύσεις σε έργα περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων, όπου σύντομα εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να ξεκινήσει το σχετικό έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έπειτα από χρόνια αναμονής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και φέτος η συνολική καταβολή μετρητών προς τους μετόχους της εισηγμένης θα είναι αυξημένη κατά 15% σε σχέση με το 2019. Ειδικότερα, θα διανεμηθούν 19.060.173 ευρώ, ή 0,17 ευρώ ανά μετοχή.

 

 

1 Μαϊου 2020

H Καθημερινή