Ξαναζωντάνεψαν… τους λιγνίτες οι «παιδικές ασθένειες» του Target Model και οι τηλεθερμάνσεις.
Ο λιγνίτης φαίνεται ότι δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του κουβέντα… Όσο κι αν βιάζεται η διοίκηση της ΔΕΗ και η κυβέρνηση να τον θάψουν… εντούτοις τις τελευταίες περίπου τρεις εβδομάδες δίνει με αξιοθαύμαστο τρόπο τη μάχη… του για την κάλυψη μέσω των εργοστασίων τις ανάγκες ηλεκτοδότησης του συστήματος.
Αρκεί να αναφερθεί ότι στις 3 Δεκεμβρίου οκτώ από τις συνολικά 10 λιγνιτικές μονάδες που έχουν μείνει σε λειτουργία ήταν σε λειτουργία όλες τις ώρες της ημέρας με τις περισσότερες από αυτές σχεδόν στο φουλ της δυναμικότητας τους. Παραμονή της Αγίας Βαρβάρας προστάτιδας των ορυχείων, οι μονάδες του Αγίου Δημητρίου 1,3,4 και 5, της Καρδιάς 3 και 4, αλλά και η Μελίτη και η Μεγαλόπολη 4 κάλυψαν σχεδόν το ένα τρίτο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Έδωσαν πάνω από 40.000 ΜWh σε σύνολο 139.000 MWh.
Την ίδια περίοδο όμως και σε άλλες μέρες στο σύστημα έμπαιναν ημερησίως έξι με επτά λιγνιτικές.
Πηγές αποδίδουν το comeback των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αφενός στο γεγονός της απουσίας μονάδων του φυσικού αερίου λόγω συντήρησης όπως οι δύο του Ήρωνα, η μία της Elpedison στη Θεσσαλονίκη και η Λαύριο 5 της δημόσιας εταιρίας. Σε χαμηλά επίπεδα μπαίνει επίσης και η Μεγαλόπολη 5 της ΔΕΗ προφανώς εξαιτίας του κορεσμένου δικτύου μεταφοράς. Οι ίδιοι κύκλοι αποδίδουν την επιστροφή του λιγνίτη αφετέρου στην τακτική ιδιωτών παραγωγών να δίνουν υψηλές προσφορές στην προημερήσια αγορά με αποτέλεσμα ο ΑΔΜΗΕ να ζητά τις λιγνιτικές να μπουν για να καλύψουν τις ανάγκες.
Βέβαια, η ΔΕΗ κρατά επίσης τις συγκεκριμένες μονάδες, όχι όλες τουλάχιστον τις τέσσερις σχεδόν κάθε μέρα για την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.
Η δημόσια εταιρία από τη συμμετοχή των λιγνιτικών, όπως σημειώνουν πηγές, ζημιώνεται εξαιτίας του ακριβού κόστους λειτουργίας τους. Πάντως η διοίκηση της στο επιχειρησιακό σχέδιο που ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα έχει κάνει γνωστή την απόφαση της να επισπεύσει την απόσυρση της Μεγαλόπολης 3 (2021), ενώ του χρόνου θα κλείσει και τις μονάδες 3 και 4 της Καρδιάς.
Πέραν αυτού στο ίδιο κείμενο επισημαίνει ότι έχει εγκατασταθεί ο λέβητας LPG για τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης, ενώ σε εξέλιξη είναι κι ο διαγωνισμός για ηλεκτρικούς λέβητες στη Δ. Μακεδονία που θα δίνουν θέρμανση μέχρι να κατασκευαστεί το δίκτυο φυσικού αερίου.
9 Δεκεμβρίου 2020
energypress