Σιάμισιης: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα για τον ΕΛΑΠΕ - Δεν θα είναι τόσο σύντομη η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ για την αγορά των ΑΠΕ βαίνει στη σωστή κατεύθυνση και σε κάθε περίπτωση μια μέτρια λύση εφαρμόσιμη είναι καλύτερη από την απουσία λύσης, υποστήριξε χθες μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο Ανδρέας Σιάμισιης, διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ.
Ο κλάδος πετρελαιοειδών βρίσκεται στις παρυφές της ενεργειακής αγοράς, παρόλο που συνολικά ίσως να είναι το μεγαλύτερο τμήμα της αλυσίδας διεθνώς, όπως τόνισε. Ως αγορά, ως κοινωνία, έχουμε μπει σε ένα συγκεκριμένο δρόμο ενεργειακής μετάβασης, αλλά πρέπει να υπάρχει ρεαλισμός και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα δεν θα είναι τόσο σύντομη όσο θα θέλαμε.
Ο κ. Σιάμισιης εκτιμά ότι στο λιγνίτη ο στόχος της απεξάρτησης είναι εφικτός, όπως και στο πετρέλαιο σταδιακά, ενώ στο αέριο η τεχνολογία η σημερινή στις ΑΠΕ και την αποθήκευση αναγκάζει σε χρήση του αερίου σαν εναλλακτική λύση είτε σε βάθος χρόνου ως καύσιμο-γέφυρα, είτε ως καύσιμο που θα διασφαλίσει τη σταθερότητα, άρα θα ήταν λάθος να μην ενταχθεί με τη σωστή σημασία.
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ πρόσθεσε ότι το 50% της ζήτησης ενέργειας θα προέρχεται από υγρούς υδρογονάνθρακες στα επόμενα χρόνια παρά τις προσπάθειες, ενώ η ηλεκτροκίνηση δεν θα υποκαταστήσει σύντομα τα καύσιμα αυτά. Ο ίδιος θεωρεί ως υποσχόμενες λύσεις τα βιοκαύσιμα, το πράσινο υδρογόνο, την ενεργειακή αποδοτικότητα, καθώς και την ανακύκλωση των συνθετικών, τομείς όπου επικεντρώνεται μεταξύ άλλων το ενδιαφέρον του ομίλου.
Μιλώντας για τις ΑΠΕ, είπε ότι τελευταία υπάρχει μεγάλη αναταραχή λόγω του προβλήματος στον ΕΛΑΠΕ και οι προτεινόμενες λύσεις επηρεάζουν πολλούς. "Σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να λυθεί διότι οι επενδύσεις με μεγάλο ορίζοντα απόδοσης οικονομικής βασίζονται στη σταθερότητα του πλαισίου. Μια μέτρια λύση είναι καλύτερη από μη λύση του προβλήματος", τόνισε σχετικά.
Από την πλευρά τους, τα ΕΛΠΕ ξεκίνησαν ήδη να μεταφέρουν το βάρος των νέων επενδύσεων προς τις ΑΠΕ ώστε να ανταποκριθούν στις κυρίαρχες τάσεις της εποχής. Μέσα σε ένα χρόνο ο όμιλος διαθέτει πλέον 1,2 γιγαβάτ σε διάφορες φάσεις ωρίμανσης και έχει ξεκινήσει το μεγαλύτερο πάρκο της χώρας, δηλαδή το φ/β της Κοζάνης, που μέσα στους επόμενους 14 μήνες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία, παρά τα εμπόδια που θέτει η κρίση της πανδημίας.
3 Δεκεμβρίου 2020
energypress