Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων – ΕΚΠΑΖ
Το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων -ΕΚΠΑΖ- είναι το πρώτο και μεγαλύτερο Κέντρο περίθαλψης αγρίων ζώων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και από τα λίγα Κέντρα παγκοσμίως που περιθάλπει όλα τα είδη άγριας πανίδας. Ξεκίνησε τη δράση του στην Θεσσαλονίκη το 1984, ενώ το 1990 συστάθηκε υπό τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, με έδρα των δραστηριοτήτων του την Αίγινα.
Όλα τα χρόνια της αδιάκοπης λειτουργίας του, είχε περισσότερες από 170.000 εισαγωγές περιστατικών από όλη την Ελλάδα. Όσα από αυτά κρίνονται ικανά να απελευθερωθούν, αφού ολοκληρώσουν την αποθεραπεία τους, επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Σήμερα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις μας στην Αίγινα μόνιμα είτε προσωρινά, 2000 περίπου άγρια ζώα, στην πλειοψηφία τους πτηνά, πολλά από τα οποία ανήκουν σε σπάνια είδη (όπως ο Στεππαετός, ο Χρυσαετός, ο Στικταετός, το Όρνιο, τα δύο είδη Πελεκάνων κ.ά.). Κάποια από τα μη απελευθερώσιμα πουλιά φωλεοποιούν και δίνουν απογόνους ικανούς να απελευθερωθούν.
Το ΕΚΠΑΖ έχει πανελλαδική εμβέλεια και λειτουργεί μέσα από ένα ευρύ δίκτυο Εθελοντών, Σταθμών Πρώτων Βοηθειών, συνεργαζόμενων Κτηνιάτρων, Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και Φιλοζωικών Σωματείων. Σημαντική είναι η συμβολή εθελοντών που έρχονται απ’ όλο τον κόσμο να εκπαιδευτούν και να βοηθήσουν στην καθημερινή φροντίδα των ζώων. Κάθε χρόνο το ΕΚΠΑΖ φιλοξενεί στον ξενώνα του από 70 έως 200 άτομα, πολλά από τα οποία έρχονται για δύο εβδομάδες, αλλά έρχονται και φοιτητές στο πλαίσιο των πανεπιστημιακών τους σπουδών (κτηνίατροι και βιολόγοι) για τρίμηνη τυπική εκπαίδευση. Πολύ σημαντική είναι η συμβολή κρατικών και ιδιωτικών φορέων, όπως οι αρμόδιες Δασικές και Λιμενικές Αρχές, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, η Θηροφυλακή, ο στρατός, ΚΤΕΛ, Ακτοπλοϊκές Εταιρείες κ.ά.
Βραβεύτηκε για τη δράση του στην προστασία του περιβάλλοντος και την εθελοντική προσφορά των μελών του:
- το 1987 από το Υπουργείο Γεωργίας
- το 1988 από το Ροταριανό Όμιλο Θεσσαλονίκης
- το 1992 με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών
- το 2005 από την UNESCO Πειραιώς και Νήσων
- το 2012 από την Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΕΚΠΑΖ για περισσότερες πληροφορίες.
Πηγή: (ΕΚΠΑΖ)