Πέντε προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα - Πως βοηθούν τα μελτέμια στην περίπτωσή μας.
Τεράστια δυνητικά οφέλη μπορούν να προσφέρουν στη χώρα μας τα υπεράκτια αιολικά εφόσον υιοθετηθεί και εφαρμοστεί με συνέπεια μια κατάλληλη στρατηγική.
Όπως επισημαίνεται από τις εταιρείες του χώρου, βρισκόμαστε σήμερα εν αναμονή της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής που θα ανακοινωθεί εντός των ημερών με πιθανό στόχο 60 γιγαβάτ για το 2030 και 300 για το 2050, άρα τα υπεράκτια αιολικά είναι μια τεχνολογία που θα συνεισφέρει σημαντικά στην Ευρώπη στο εξής.
Στην Ελλάδα κοινή διαπίστωση αποτελεί ότι υπάρχει σημαντικό δυναμικό για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών. Όπως ανέλυσε ο Νικόλαος Αλαγιάλογλου, Διευθυντής της Copenhagen Offshore Partners (COP), κατά το πρόσφατο Renewable & Storage Forum, ακόμα και εκτός ζωνών αποκλεισμού, το Αιγαίο μπορεί να φιλοξενήσει πολλά τέτοια έργα.
Η ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών αναμένεται να παρέχει πολλά οφέλη για την Ελλάδα, όπως είναι η ευκολότερη επίτευξη του στόχου ΑΠΕ για το 2030, η ανάπτυξη μιας νέας βιομηχανίας με αυξημένο εγχώριο αντίκτυπο και συμμετοχή των ναυπηγείων, των κατασκευαστών καλωδίων και των λιμένων. Παράλληλα, θα γίνει εκμετάλλευση του εγχώριου ενεργειακού πλούτου με αντικατάσταση των ενεργειακών εισαγωγών, άρα οδηγούμαστε σε ενισχυμένη ενεργειακή ασφάλεια.
Ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον στοιχείο για τη χώρα μας είναι ότι τα μελτέμια έχουν καλό συγχρονισμό με τη ζήτηση στο δίκτυο. Αυτό είναι άκρως θετικό διότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο τα πολλά γιγαβάτ ΑΠΕ στο σύστημα, αλλά τα γιγαβάτ εκείνα που παράγουν περισσότερο όταν υπάρχει ζήτηση. Ένα ακόμη πλεονέκτημα των θαλάσσιων αιολικών είναι ότι αποτελούν μια εναλλακτική πρόταση για μείωση των αντιδράσεων αφού μελετηθούν προσεκτικά οι θέσεις εγκατάστασής τους.
Προκειμένου να γίνουν τα παραπάνω πράξη, ο κ. Αλαγιάλογλου θεωρεί ότι χρειάζονται πέντε προαπαιτούμενα:1. Όσον αφορά τις παραχωρήσεις των θαλάσσιων οικοπέδων, η αποκλειστικότητα είναι το πρώτο σημαντικό θέμα για τις εταιρείες για να κάνουν έρευνες και να ωριμάσει το έργο. Αυτές οι έρευνες στοιχίζουν περισσότερο και διαρκούν περισσότερο από ότι στα χερσαία αιολικά, άρα χρειάζεται επενδυτική βεβαιότητα. 2. Μια αδειοδότηση με fast track και σαφές χρονοδιάγραμμα. 3. Στις διασυνδέσεις απαιτείται σαφήνεια στις απαιτήσεις για τη σύνδεση και ίδιο πλαίσιο με τις υπόλοιπες ΑΠΕ. 4. Όσον αφορά τη στήριξη των έργων, χρειάζονται ξεκάθαροι κανόνες για τα διμερή συμβόλαια και πιθανή χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε., το οποίο αποτελεί μοναδική ευκαιρία 5. Απαραίτητο στοιχείο είναι επίσης η έγκαιρη αποπληρωμή στις ταρίφες και η επάρκεια στον ΕΛΑΠΕ.
Ο κ. Αλαγιάλογλου θεωρεί εφικτό το να δούμε τις πρώτες θαλάσσιες ανεμογεννήτριες στη χώρα μας το 2025-26 εφόσον ξεκινήσει η διαδικασία μέσα στο 2021. Τεχνολογικά μιλώντας, τόνισε ότι τα πλωτά αιολικά έχουν δοκιμαστεί πλέον, ενώ το μόνο που απομένει είναι το πως θα περάσουν στη μεγάλη κλίμακα, πράγμα που γίνεται σε ήδη σε ορισμένες χώρες και ως το 2025 θα έχουν φτάσει στην ωρίμανση. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα μπορεί σε εκείνη τη φάση να χρησιμοποιήσει και τη συγκεκριμένη κατηγορία υπεράκτιων αιολικών.
Δείτε στο βίντεο ολόκληρη την παρουσίαση του κ. Αλαγιάλογλου
1 Δεκεμβρίου 2020
energypress