Πλαστικά, πλαστικά, πλαστικά - Πιστεύεις πως ξέρεις να ανακυκλώνεις σωστά
Το θέμα μας, όπως έχεις καταλάβει, είναι τα πλαστικά. Πως θα τα ανακυκλώσουμε σωστά αλλά και πως θα τα μειώσουμε στην καθημερινότητά μας.
Μπορείς να φανταστείς πόσα κιλά πλαστικά παράγει στην Ελλάδα κάθε ένας από εμάς; 68 κιλά! Ναι ναι σωστά κατάλαβες! Από αυτά μόλις το 10% οδηγείται στην ανακύκλωση. Το υπόλοιπο καταλήγει κυρίως σε χωματερές, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι πλαστικών σκουπιδιών διαρρέει στο φυσικό περιβάλλον, ρυπαίνοντας θάλασσες, ακτές και χερσαία οικοσυστήματα. Σχεδόν 11.500 τόνοι πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στις ελληνικές θάλασσες. Σαν να πετάμε δηλαδή κάθε μέρα πάνω από 1.000.000 άδεια πλαστικά μπουκάλια στη θάλασσα.
Tα πλαστικά που καταλήγουν στο περιβάλλον παραμένουν εκεί για πολλά πολλά χρόνια και σιγά σιγά διαλύονται σε μικρότερα κομμάτια, αρκετά εκ των οποίων γίνονται θανατηφόρα τροφή για ψάρια, πουλιά και θαλάσσια θηλαστικά. Βρισκόμαστε όλοι παγιδευμένοι σε ένα πλαστικό αδιέξοδο. Θα σε βοηθήσουμε όμως να το ξεπεράσεις.
Θα ξεκινήσουμε με ένα quiz. Ανακυκλώνεις σωστά; Μήπως αλλάζοντας λίγο τις συνήθειες σου θα καταφέρεις να μην χρησιμοποιείς τόσο μεγάλη ποσότητα πλαστικού; Προσοχή:σε κάποιες ερωτήσεις υπάρχουν πάνω από μια σωστές απαντήσεις οι οποίες όμως βαθμολογούνται διαφορετικά, ενώ κάποιες απαντήσειςέχουν αρνητική βαθμολόγηση! Πόσο πιστεύεις θα σκοράρεις με άριστα το 22;
Πως τα πήγες; Δεν είναι πάντα πολύ εύκολο να ξεχωρίσεις τι ανακυκλώνεται και με τη σήμανση που διαθέτουν δεν βγάζουμε άκρη. Πλαστική συσκευασία, πλαστικό ποτήρι, πλαστικά παιχνίδια. Τελικά ανακυκλώνονται ή όχι; Υπό ποιες προϋποθέσεις; Αφού κάνεις το κουίζ, δες τις απαντήσεις στον πρακτικό οδηγό για την ανακύκλωση των πλαστικών ειδών, μαζί με μερικές συμβουλές για την αντικατάστασή τους.
Αφιερώνοντας λίγο από το χρόνο μας, θα καταφέρουμε μαζί να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού αλλά και να ανακυκλώνουμε σωστά! Να ξεκινήσουμε από σήμερα;
20 Νοεμβρίου 2020
WWF