Χαντάβας: H Ελλάδα υπο προϋποθεσεις μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντική ενεργειακή αγορά.
Tην πεποίθησή του ότι η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε σημαντική ενεργειακή αγορά, αρκεί βέβαια να ακολουθήσει τα πετυχημένα παραδείγματα άλλων ώριμων και ανταγωνιστικών αγορών, εξέφρασε ο επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power και Πρόεδρος της Solar Power Europe, κ. Αριστοτέλης Χαντάβας, στην ομιλία του στο 2ο Συνέδριο για τις Α.Π.Ε. και την Αποθήκευση Ενέργειας που διοργανώνει το Energy Press.
Πιο συγκεκριμένα, υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα να συνεχίσει να υποστηρίζει σταθερά την Πράσινη Ενέργεια, «να εξαλείψει τα μονοπώλια που επηρεάζουν τη λειτουργία της αγοράς» και να διευκολυνεί την άμεση εφαρμογή του Target Model και σε σχετικά προϊόντα και υπηρεσίες. Επίσης, επισήμανε ότι είναι σημαντικό το κράτος να παρέχει ένα σταθερό και ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, στο οποίο θα εμπλέκονται αρκετοί ενεργειακοί παίκτες στην παραγωγή ενέργειας και στη λιανική ώστε να αυξηθεί ο ανταγωνισμός που θα ρίξει τις τιμές.
Ο κ. Α. Χαντάβας, πραγματοποιώντας μια σύντομη ιστορική αναφορά στην εξελικτική πορεία των Α.Π.Ε. στη χώρα, ανέφερε ότι οι παραγωγοί Α.Π.Ε. έχουν υποστεί ήδη στο πρόσφατο παρελθόν σημαντικές μειώσεις στις ταρίφες τους, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις φωτοβολταϊκών έφτασαν και το 50%. Tότε, και με εξαιρετικά διαφορετικές οικονομικές συνθήκες, καθώς η Ελλάδα πάσχιζε να μείνει στη ζώνη του ευρώ και η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει τους επενδυτές απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας, το «New Deal» οδήγησε σε πενταετές πάγωμα επενδύσεων.
«Αν επαναληφθούν θα προκαλέσουν σοβαρή αστάθεια στην αγορά με άμεσες επιπτώσεις στην υλοποίηση έργων αλλά και στη συνέχιση της παρουσίας σημαντικών παικτών στην ενεργειακή αγορά», σχολίασε ο πρόεδρος της Solar Power Europe, ενώ συμπλήρωσε πως «το γεγονός ότι σήμερα ο καταναλωτής απολαμβάνει χαμηλές τιμές ρεύματος ανά την Ευρώπη οφείλεται κατά κύριο λόγο στις επενδύσεις της προηγούμενης δεκαετίας. Αυτές συνέβαλαν στη μείωση της οριακής τιμής συστήματος καθώς δεν χρειάζεται πλέον να λειτουργούμε τόσα πολλά κοστοβόρα θερμικά εργοστάσια».
Ακόμη, αφού περιέγραψε σε παγκόσμιο επίπεδο την αύξηση των Α.Π.Ε. από το 2007 ως σήμερα, με το 2019 να αποτελεί χρονιά-ρεκόρ με πάνω από 190 GW, παρουσίασε την έρευνα της Solar Power Europe η οποία «κωδικοποιεί» τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών και εκτιμά ότι έως το 2050 εκ η ηλιακή ενέργεια μπορεί να αγγίξει μέχρι και το 63% της παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ευρώπη.
Έχοντας το χαμηλότερο κόστος κατασκευής σε σχέση με τις άλλες Α.Π.Ε., καθώς και συγκριτικά με μια μονάδα παραγωγής λιγνίτη, παρουσιάζοντας μικρό χρόνο υλοποίησης και εύκολη προσαρμογή στις νέες καινοτόμες τεχνολογίες, τα φωτοβολταϊκά αναδεικνύονται στον πρωτοπόρο κλάδο των Α.Π.Ε. «Η αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών για την παραγωγή υδρογόνου σε συνδυασμό με την ανάπτυξη έργων θέρμανσης αστικών περιοχών και την περαιτέρω ανάπτυξη των συστημάτων αποθήκευσης θα είναι καταλυτική για την επίτευξη της ενεργειακής ουδετερότητας στην Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Α. Χαντάβας.
12 Νοεμβρίου 2020
energypress