Λαδακάκος: Μην ζαλιζόμαστε με τα υπό έγκριση χιλιάδες μεγαβάτ - Επικαιροποίηση χωροταξικού με στόχο αιολικά οικονομίας κλίμακας.

«Απόλυτα ισότιμα και στα θετικά και στα αρνητικά λειτουργούν όλα τα αιολικά πάρκα υπό το καθεστώς του target model», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος, μιλώντας στο συνέδριο renewable & storage forum του energypress.

Με την παραπάνω επισήμανση, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ τόνισε πως πλέον οι ΑΠΕ και ιδίως τα αιολικά λειτουργούν με ισότιμους όρους στην αγορά και επομένως οι απόψεις που θέλουν τις ΑΠΕ «πριμοδοτούμενες» ή «ευνοημένες» συνιστούν μύθο, και επομένως η συζήτηση θα πρέπει να μετατοπιστεί στον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί τεχνικά η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ προς ευθυγράμμιση με τους στόχους για το 2030 και 2050. «Μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ με τις λιγότερες δυνατές περικοπές». 

Αυτό γιατί ο στόχος της πολιτείας θα πρέπει να είναι η απανθρακοποίηση και όχι απλώς η απολιγνιτοποίηση, γεγονός που υπογραμμίζει την σημασία των ΑΠΕ σε συνδυασμό με την αποθήκευση ενέργειας. Επομένως η πλημμυρίδα των χιλιάδων μεγαβάτ δεν θα πρέπει να μονοπωλεί την συζήτηση του κλάδου μιας και από την έγκριση βεβαίωσης παραγωγού μέχρι την έκδοση άδειας εγκατάστασης υπάρχει μεγάλη απόσταση, όταν βάσει εκτιμήσεων της ΕΛΕΤΑΕΝ, το ποσοστό έργων κυμαίνεται στο 3-4%. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Λαδακάκος προέταξε το ζήτημα του χωροταξικού, όπου αναγνωρίζονται δύο βασικά στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι το υφιστάμενο χωροταξικό έχει «δουλέψει», όπως αποδεικνύεται από τα χιλιάδες μεγαβάτ ανά την επικράτεια και δεύτερον απαιτείται επικαιροποίηση, ενσωματώνοντας νέες περιοχές που θα επιτρέψουν έργα οικονομίας κλίμακας και κατ’ επέκταση περιορισμό του κόστους. Μια τέτοια περίπτωση είναι η αξιοποίηση του Αιγαίου για τα θαλάσσια αιολικά, όπου οι προοπτικές ανάπτυξης χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη δυναμική.

Υπό το πρίσμα αυτό, το πραγματικό καύσιμο μετάβασης θα πρέπει να είναι η αποθήκευση ενέργειας, και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν οι όποιες παρεμβάσεις από πλευράς πολιτείας και αγοράς.

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ δεν παρέλειψε να επισημάνει το γρήγορα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, με τις εξελίξεις να «τρέχουν πάρα πολύ γρήγορα» και επομένως χρειάζεται ειδική μέριμνα από πλευράς πολιτειακών αρχών να μην μείνουν πίσω. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ταχύτατη μείωση των τιμών τόσο των ΑΠΕ όσο και για τα συστήματα αποθήκευσης.

Τέλος, ιδιαίτερα θα πρέπει να απασχολήσει, όπως ανέφερε ο ίδιος, το κομμάτι του repowering, μιας και όλο και πιο συχνά θα ανακύπτει στην καθημερινή ζωή του κλάδου και των επενδυτών. 

 

 

12 Νοεμβρίου 2020

energypress