Γνωμοδότηση "βόμβα" του Ευρωδικαστηρίου κρίνει νόμιμες τις αναδρομικές μειώσεις στις ταρίφες των ΑΠΕ - Τι σημαίνει για την Ελληνική αγορά.

Η αναδρομική αναθεώρηση ή και κατάργηση των ταριφών για έργα ΑΠΕ "στέκει" νομικά, σύμφωνα με γνωμοδότηση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ).

Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το PV-Magazine, ο γενικός εισαγγελέας Χένρικ Σαουγκμαντσγκαρντ Όε δήλωσε ότι η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης το 2014 να αλλάξει τους όρους στις πληρωμές για τα 20ετή συμβόλαια δεν κρίνεται αντισυνταγματική με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πλέον, η γνωμοδότηση του Σαουγκμαντσγκαρντ θα εξεταστεί από τους 27 συνολικά δικαστές του ευρωδικαστηρίου προτού προβούν στην οριστική τους απόφαση, η οποία όπως είναι φυσικό αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον.

Σημειώνεται ότι η υπό εξέταση ιταλική υπόθεση προέκυψε μετά από παραπομπή του δικαστηρίου της πόλης Λάτσιο προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Είχε προηγηθεί προσφυγή του συνδέσμου ANIE και εταιρειών φωτοβολταϊκών μετά από απόφαση του ανωτάτου ιταλικού δικαστηρίου που έκρινε νόμιμες τις αναδρομικές μειώσεις το 2017.

Στα επιμέρους της γνωμοδότησης, τονίζεται ότι δεν προκύπτει αντίθεση με το δικαίωμα στο επιχειρείν και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία που εγγυάται ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και ακόμα και αν υπήρχε αντίθεση, η περικοπή θα κρινόταν δικαιολογημένη και αναλογική με βάση την επίτευξη των στόχων ΑΠΕ της Ε.Ε.

Σχετικά με το αν η αναθεώρηση αντιβαίνει προς τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για την Ενέργεια, η γνωμοδότηση αναφέρει ότι ο χάρτης δεν εφαρμόζεται σε διαφορές μεταξύ επενδυτών και κρατών-μελών.

Ο δικαστής πρόσθεσε ότι τα δικαιώματα που παραχωρεί ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δεν είναι απόλυτα και επιτρέπονται αναλογικοί περιορισμοί τους προς το συμφέρον της Ε.Ε. "Τα κράτη-μέλη είναι ελεύθερα να προσαρμόζουν, να αλλάζουν και να αποσύρουν τα καθεστώτα στήριξης εφόσον επιτυγχάνονται οι στόχοι των ΑΠΕ", τόνισε σχετικά σημειώνοντας ότι οι μηχανισμοί αυτοί είναι ένα εργαλείο παρά μια υποχρεωτική απαίτηση.

"Δεν θεωρώ ότι οι εταιρείες φωτοβολταϊκών μπορούν να βασίζονται στην προσδοκία ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στα κίνητρα για όλη τη διάρκεια των συμβολαίων τους", σχολίασε ο δικαστής και υπενθύμισε σχετική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου από το 2011 και πάλι για την Ιταλία που έκρινε ότι μπορεί να αλλάζουν οι ταρίφες ή και να αποσύρονται.

Τέλος, όπως αναφέρει το PV-Magazine, η γνωμοδότηση αναμένεται να γίνει δεκτή θετικά από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Τσεχίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας που παρείχαν πληροφορίες στο δικαστήριο και στηρίζουν το δικαίωμα των κρατών στην αναθεώρηση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μπορεί να μην "κλείνει" το θέμα, ωστόσο δημιουργεί σαφώς ένα προηγούμενο, τη στιγμή που η συζήτηση στη χώρα μας για μια νέα παρέμβαση στις υπογεγραμμένες συμβάσεις βρίσκεται επί τάπητος. Το ίδιο ισχύει με τις πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την πρόθεση της Γαλλικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναδρομικό "ψαλίδισμα" των τιμών ΑΠΕ.

Παρόλα αυτά, το βασικό επιχείρημα των επενδυτών ΑΠΕ δεν είναι ότι μια κυβερνητική παρέμβαση αντίκεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά, πρώτον ότι είναι άδικο, και δεύτερον ότι δημιουργεί περιβάλλον επενδυτικής ανασφάλειας, με αποτέλεσμα να αυξάνει το ρίσκο της χώρας και να περιορίζει τη δυναμική εγκατάστασης νέων ΑΠΕ.

 

 

5 Νοεμβρίου 2020

energypress