ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Με μπαταρίες Tesla, θα γίνει ο Άη Στράτης πράσινο νησί - Η λίστα με τους υπόλοιπους προμηθευτές του έργου.

Η αμερικανική εταιρεία Tesla, συμπεριλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα των προμηθευτών του αναδόχου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του έργου Άη Στρατης Πράσινο Νησί.

Συγκεκριμένα η Tesla Motors Netherlands προβλέπεται να παράσχει τις μπαταρίες για το έργο. Στη λίστα των προμηθευτών περιλαμβάνονται επίσης οι εταιρείες Enercon (ανεμογεννήτρια), Σπυρόπουλος (φωτοβολταϊκά), Πρότασις (Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και Ελέγχου), Schneider Electric και ΤΕΚ Θεσσαλονίκης. 

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή καλείται να φέρει σε πέρας το έργο που στοχεύει σε πολύ μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ σε ποσοστό άνω του 85% στο ηλεκτρικό σύστημα του Αγίου Ευστρατίου με ταυτόχρονη κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των αναγκών θέρμανσης των κατοίκων. 

Το έργο προβλέπει την εγκατάσταση υβριδικού σταθμού ΑΠΕ ισχύος 1MW, που θα αποτελείται από ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκό με σύστημα αποθήκευσης σε μπαταρίες. Επίσης, θα κατασκευαστεί σταθμός μετατροπής της πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμική ενέργεια που θα αποθηκεύεται σε δεξαμενές ζεστού νερού. Τέλος θα κατασκευαστεί δίκτυο τηλεθέρμανσης για τη διανομή ζεστού νερού.  Σημειώνεται ότι σήμερα οι ηλεκτρικές ανάγκες του νησιού καλύπτονται από τον σταθμό της ΔΕΗ που λειτουργεί με diesel ενώ η θέρμανσή των κτιρίων του νησιού γίνεται κατά κύριο λόγο από λέβητες πετρελαίου. 

Το έργο Άη Στράτης πράσινο νησί χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από το ΕΣΠΑ ενώ περιλαμβάνει επίσης τη λειτουργία και συντήρηση του για διάστημα 12 ετών. Αναμένεται να αλλάξει πλήρως την ενεργειακή εικόνα του νησιού, καθώς θα οδηγήσει στην ενεργειακή αυτονομία του Άη Στράτη και στον περιορισμό της λειτουργίας της μονάδας της ΔΕΗ, που θα καλύπτει μόνο το 15% των ηλεκτρικών αναγκών και θα λειτουργεί κυρίως ως εφεδρική. Με το νέο υβριδικό σύστημα, τέλος, αναμένεται  να υπάρξει μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής αλλά και σημαντική μείωση του κόστους θέρμανσης.

 

 

22 Οκτωβρίου 2020

energypress