Ανοίγει το παιχνίδι στα offshore αιολικά - Οι τέσσερις επενδυτές που εκφράζουν ήδη ενδιαφέρον.
Τα μάτια τους στην ελληνική αγορά έχουν στραμμένα τέσσερις παίκτες της παγκόσμιας αγορά offshore αιολικών πάρκων ενόψει και του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου από το υπουργείο Ενέργειας.
Εκτός της νορβηγικής Equinor, πρόκειται για την δανέζικη Copenhagen Offshore Partners (COP), την γερμανική Innogy (θυγατρική της Ε.ΟΝ.) και την πορτογαλική Principle Power (θυγατρική της EDP), όπου και συμμετέχουν κινεζικά κεφάλαια.
Ενδιαφέρον που συνδέεται προφανώς με τις διεργασίες για το επικείμενο νομοσχέδιο, του οποίου βασικοί άξονες θα είναι, όπως ανέφερε προ ημερών η ΓΓ του ΥΠΕΝ Αλ. Σδούκου, η χωροθέτηση και αδειοδότηση, η διασύνδεση των offshore με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα και το μοντέλο αποζημίωσης τέτοιων επενδύσεων.
Η νορβηγική Equinor, (η πρώην Statoil), είναι η πρώτη που εδώ και σχεδόν δύο χρόνια χτύπησε την πόρτα της ελληνικής αγοράς. Τον Απρίλιο του 2019 με πρωτοβουλία της νορβηγικής πρεσβείας και της ΕΛΕΤΑΕΝ είχε διοργανωθεί και η πρώτη ημερίδα για πλωτές ανεμογεννήτριες. Σύμφωνα με όσα έκανε στην συνέχεια γνωστά η εταιρεία, το επενδυτικό ενδιαφέρον της στρέφεται σε μια θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τήνου, Σύρου και Μυκόνου. Τα χαμηλά σε ύψος κύματα, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους του Αιγαίου, αξιολογούνται ως ιδανικές συνθήκες για τη δημιουργία υπεράκτιου αιολικού πάρκου. Το νορβηγικό ενδιαφέρον προωθεί με κάθε ευκαιρία ο πρέσβης της χώρας Frode Overland Andersen.
Η δανέζικη COP, (Copenhagen Offshore Partners), ένας από τους μεγαλύτερους developers υπεράκτιων πάρκων στον κόσμο, επίσης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά. Μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ παγκοσμίως, ενώ μόνο στην Ευρώπη έχει αναπτύξει περισσότερα από 15 μεγάλης κλίμακας υπεράκτια αιολικά. Εχει έδρα την Κοπενχάγη της Δανίας, διατηρεί ωστόσο γραφεία σε Ταιβάν, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ιαπωνία, και Κορέα.Οσο για την πορτογαλική Principle Power, καθώς και την γερμανική Innogy (θυγατρική του κολοσσυο της Ε.ΟΝ), έχουν συμμετάσχει στα λιγοστά συνέδρια που έχουν κατά καιρούς γίνει με ατζέντα τα offshore πάρκα, στα οποία και έχουν παρουσιάσει case studies από το εξωτερικό. Στην περίπτωση της Principle Power, η εταιρεία έχει εγκατεστειμένα 5 offshore πάρκα, 8 υπό κατασκευή και με την συνολική της παραγωγή να κινείται στις 22 γιγαβατώρες.
Οσο για την Innogy, θυγατρική της γερμανικής Ε.ΟΝ, η εταιρεία έχει μέχρι σήμερα εγκαταστήσει περισσότερα από 28 GW αιολικής ενέργειας σε περισσότερες από 40 αγορές, ενώ τα περυσινά της έσοδα ανήλθαν σε 3,3 δισ. ευρώ. Η εταιρεία απασχολεί σήμερα περίπου 7.500 άτομα, έχοντας εργοστάσια σε Γερμανία, Ισπανία, Βραζιλία, ΗΠΑ, Ινδία, Αργεντινή και Μεξικό.
Το καθεστώς
Στο ερώτημα με ποιο καθεστώς θα αναπτυχθούν τα offshore, η απάντηση είναι πιθανώς με εκείνο για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ εξετάζει να αξιοποιήσει τις νομοθετικές διατάξεις του νόμου Μανιάτη για τα είδη διαγωνισμών παραχώρησης θαλάσσιων οικοπέδων σε επενδυτές υπεράκτιων ανεμογεννητριών. Βασική φιλοσοφία είναι να χωροθετηθούν θαλάσσιες ζώνες σε Αιγαίο και Ιόνιο που να είναι κατάλληλες και να μην εμπίπτουν σε περιοχές Natura, καθώς και να μην φέρνουν προσκόμματα στη ναυσιπλοΐα και την αλιεία. Εν συνεχεία θα χωριστούν σε «τεμάχια» για τις ανάγκες των παραχωρήσεων, θα καταρτιστούν οι ανάλογες Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και τελικά θα βγουν σε διαγωνισμούς παραχώρησης. Δεν αποκλείεται, όπως και στους υδρογονάνθρακες, να ισχύσει η πρόβλεψη της διαδικασίας open door, δηλαδή να βγαίνουν περιοχές σε διαγωνισμό μετά από κατάθεση ενδιαφέροντος, για τις συγκεκριμένες περιοχές, από επενδυτές.
14 Οκτωβρίου 2020
energypress