10 ιστορίες κλιματικής καινοτομίας για τον μήνα Ιούνιο

11 07 2018 | 09:58

Το Daily Planet καταγράφει κάθε μήνα τα κορυφαία, κατά τη γνώμη των συντακτών του, γεγονότα αναφορικά με την πορεία της ανθρωπότητας στην μετωπική της σύγκρουση με την κλιματική αλλαγή.

  1. Πληθώρα ερευνών περιγράφει λεπτομερώς την άνοδο της πράσινης οικονομίας, που είναι πλέον αντίστοιχη με αυτή των ορυκτών καυσίμων. Μια νέα έκθεση του FTSE Russell με τίτλο «Επένδυση στην παγκόσμια πράσινη οικονομία: αποτυχία κοινών μύθων» διερευνά τις επιδόσεις των επενδύσεων της πράσινης οικονομίας. Περισσότερα εδώ.
  2. Καθώς η ΕΕ προσπαθεί να απαλλαχθεί από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050, νέα έρευνα αποκαλύπτει πως το 50& μπορεί να γίνει απλά με την μετάβαση στην κυκλική οικονομία. Με την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των υλικών: χάλυβα, πλαστικά, αλουμίνιο και τσιμέντο, η ΕΕ θα μπορούσε να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα της βιομηχανίας κατά 56%. Περισσότερα εδώ.
  3. Ένα πρωτοποριακό έργο στη βορειοδυτική Αγγλία θα δοκιμάσει υγροποίηση του αέρα για αποθήκευση ενέργειας για να βοηθήσει τα ηλεκτρικά δίκτυα να αντιμετωπίσουν μια αυξανόμενη ποσότητα αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Το πρώτο πρότζεκτ υγρού αέρα πλήρους κλίμακας στον κόσμο βασίζεται σε μια τεχνολογία που οι υποστηρικτές λένε ότι είναι φθηνότερη και είναι σε θέση να παρέχει ισχύ για μεγαλύτερες περιόδους. Περισσότερα εδώ.
  4. Η πολωνική κυβέρνηση ενέκρινε νέο νόμο για τα ηλεκτρικά οχήματα, με στόχο να μετατρέψει την Πολωνία σε ηγέτη του κλάδου στην Ευρώπη. Η χώρα θέλει να έχει σε κυκλοφορία 1 εκατομμύριο οχήματα ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2025. Περισσότερα εδώ.
  5. Η ΕΕ ανάγει την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, σε ανθρώπινο δικαίωμα. Περισσότερα εδώ.
  6. Τα φύκια στον αγώνα κατά των πλαστικών. Επί του παρόντος, τα περισσότερα βιο-πλαστικά απαιτούν τεράστιες επενδύσεις σε γη, διακινδυνεύοντας να προκαλέσουν καταστροφική αποψίλωση. Χρησιμοποιούνται επίσης λιπάσματα και φυτοφάρμακα και δεν είναι πάντα βιοαποδομήσιμα. Αντίθετα, τα φύκια είναι φθηνά για να παραχθούν, καθώς καλλιεργούνται στην ανοικτή θάλασσα, μεγαλώνουν γρήγορα και δεν απαιτούν φρέσκο νερό ή χημικές ουσίες. Περισσότερα εδώ.
  7. Ένα νέο πιλοτικό έργο μελετά την αμμωνία για χρήση στην αποθήκευση πράσινης ενέργειας, με σκοπό να «αντιγράψει» τη διαδικασία παραγωγής της, που συνδυάζει το οξυγόνο και το άζωτο μέσω της διαδικασίας Haber-Bosch. Περισσότερα εδώ.
  8. Η Airbus μαζί με τη Rolls-Royce και τη Siemens εργάζονται σε αεροσκάφη που χρησιμοποιούν μπαταρίες, αλλά ταυτόχρονα και συμβατικά καύσιμα, με το δοκιμαστικό μοντέλο να αναμένεται να πετάξει το 2020. Η εταιρεία Zunum αναμένεται να πετάξει υβριδικό αεροσκάφος 12 επιβατών το 2022. Η Νορβηγία υπολογίζει σε αυτά τα αεροσκάφη για τις εθνικές εσωτερικές της πτήσεις με διάρκεια μικρότερη των 90 λεπτών. Περισσότερα εδώ, και εδώ.
  9. Ένας συλλέκτης κυματικής ενέργειας εμπνευσμένος από την ανθρώπινη καρδιά....... Μια λύση κατά της διάβρωσης εδάφους που μιμείται την κίνηση του βλεφάρου των πουλιών........ Μια συσκευή ελέγχου κουνουπιών που λειτουργεί όπως τα σαρκοφάγα φυτά....... Οι τεχνολογίες αυτές συγκαταλέγονται στους νικητές ενός παγκόσμιου διαγωνισμού ριζικά καινοτόμων βιώσιμων λύσεων για την κλιματική αλλαγή, εμπνευσμένες από την φύση. Περισσότερα εδώ.
  10. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να φτάσουν σχεδόν στο 50% της παγκόσμιας παραγωγής έως το 2050, λόγω της μείωσης του κόστους και της εμφάνισης φθηνότερων λύσεων αποθήκευσης ενέργειας που θα ανταποκρίνονται στη μεταβαλλόμενη ζήτηση και προσφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Περισσότερα εδώ.

 

 

Του Will Yeates

Πηγή: Daily Planet

Περισσότερα:  circular economy   liquid air     batteries   wind   solar   Paris agreement  renewables     climate action