Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας ενθαρρύνει τη βιομηχανία να αγκαλιάσει τη νέα, πράσινη τεχνολογία

04 07 2018 | 13:19

Αν και η επόμενη συνάντηση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας (World Energy Congress, WEC) θα πραγματοποιηθεί σε περισσότερο από ένα χρόνο, μπορεί κανείς να διακρίνει μια αίσθηση του επείγοντος να περιβάλλει τις προετοιμασίες του Προέδρου του Συμβουλίου, Younghoon David Kim.

Το WEC έχει άλλωστε τεράστια επιρροή στα πιο σημαντικά προϊόντα παγκοσμίως και ότι συμβαίνει στο WEC επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό κάθε πτυχή της παγκόσμιας οικονομίας.

 

Εκτός από το αξίωμα του Προέδρου της WEC, o Kim  είναι παράλληλα και Διευθύνων Σύμβουλος του Κορεάτικου ομίλου Daesung, και ως οφείλει κάθε αισιόδοξος επιχειρηματίας, ο Κim βλέπει τις ευκαιρίες μέσα από τις προκλήσεις.

 

Ο Κim συνεχίζει να προσπαθεί να ωθήσει τη βιομηχανία να ξεφύγει από την υπερεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, και προς την κατεύθυνση των ανανεώσιμων. Μάλιστα, πιστεύει ότι στο εγγύς μέλλον, θα δούμε τις αγορές ενέργειας να κατευθύνονται όχι από πόρους ή κεφάλαια, αλλά από την τεχνολογία και το πνευματικό δυναμικό.  Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «η βιομηχανία ενέργειας απομακρύνεται από τη λογική της έντασης κεφαλαίου και οδεύει προς την κατεύθυνση της βιομηχανίας που στηρίζεται στο γνωστικό υπόβαθρο»

 

Η ατζέντα για το παγκόσμιο συνέδριο ενέργειας στο Αμπού Ντάμπι αντανακλά τη φιλοσοφία του Kim, με την WEC  να αφιερώνει μια ολόκληρη μέρα (από τις τέσσερις συνολικά), σε μία εις βάθος εξέταση των μελλοντικών τεχνολογιών και του τρόπου χρηματοδότησής τους. Πιστεύει, δε, ότι ήρθε η ώρα για ανάπτυξη των τεχνολογιών «έξω από το κουτί» και είναι από τους πρώτους υποστηρικτές της ενέργειας από μικροβιακές κυψέλες καυσίμου, επενδύοντας πόρους της Daesung για την έρευνα και την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας.

 

Τεχνολογίες όπως τα μικροβιακά κύτταρα καυσίμου και η μικροβιακή ηλεκτρόλυση θα μπορούσαν να δώσουν μια περαιτέρω ώθηση στην απεξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα.

 

Η έμφαση σε νέες πηγές ενέργειας έρχεται σε μια στιγμή που η αυξημένη ζήτηση φαίνεται να έρχεται σε σύγκρουση με την ανησυχία που επικρατεί σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των παραδοσιακών ενεργειακών πόρων. O Kim αναφέρει ως παράδειγμα τις προβλεπόμενες ελλείψεις σε βασικά προϊόντα όπως τα τρόφιμα και το νερό, θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν από την επόμενη γενιά ηγετών. Τα τρόφιμα η ενέργεια και το νερό, απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να θεωρηθούν αλληλένδετα. Εάν υπάρχει πρόβλημα με την ενέργεια αυτό θα επηρεάσει  και τα τρόφιμα και το νερό.

 

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι νέες τεχνολογίες και η υπεύθυνη περιβαλλοντική διαχείριση θα αποτελέσουν βασικούς τομείς εστίασης στο WEC 2019. O Kim, όπως και άλλοι μεταρρυθμιστές, υποστηρίζουν ότι η πιο πιεστική βραχυπρόθεσμη ανάγκη της βιομηχανίας είναι να αντιμετωπίσει το μεγάλο αριθμό ενεργειακών καταναλωτών της Ασίας. Η κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης απαιτεί επαναπροσδιορισμό της υποδομής και του σχεδιασμού της εφοδιαστικής αλυσίδας παγκοσμίως.

 

Είναι γεγονός ότι, αντίθετα με τους δημοφιλείς  ισχυρισμούς ότι  η ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι οι μοναδικές αγορές που επικεντρώνονται στην καθαρή ενέργεια, η Ασία, αν και δεν αποτελεί το τέλειο «πράσινο» πρότυπο, έχει αρχίσει να  παίζει σημαντικό ρόλο  στην προώθηση της αειφορίας.

 

Το μέλλον της ενέργειας

 

Σύμφωνα με τον Kim, o πρωταρχικός ρόλος του οργανισμού πρέπει να είναι ο καθορισμός της κατεύθυνσης που θ’ ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια, ενώ θα πρέπει να αναγνωρίσει του ηγέτες εκείνους που θα οδηγήσουν το επόμενο κύμα καινοτομίας. Αν και, σύμφωνα με προβλέψεις του WEC, το 50-70% της ενέργειας θα εξακολουθεί να προέρχεται από τα ορυκτά καύσιμα το 2060, ο Kim  και άλλοι ηγέτες στοχεύουν στην διευκόλυνση της ενεργειακής μετάβασης, την οποία και  θεωρούν αναπόφευκτη.

 

16 Μαΐου 2018

 

Του Merrick Laravea

 

Πηγή: Forbes