Σε πόσα μέρη περνάμε τη ζωή μας;

20 07 2018 | 17:14

Αν νομίζεις ότι η μέρα δεν σου φτάνει για να κάνεις ότι θέλεις και να δεις όποιον θέλεις, έχεις απόλυτο δίκιο.

Σε πόσα μέρη πηγαίνουμε σε κάθε δεδομένη περίοδο της ζωής μας;

Κάποιοι μαθηματικοί αποφάσισαν να το ψάξουν και η απάντηση τους εξέπληξε: μόλις 25

Πίσω από τη μελέτη είναι η Dr. Laura Alessandretti και ο Dr. Andrea Baronchelli που εργάζονται στο Λονδίνο, ο Καθηγητής Sune Lehmann από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο DTU της Δανίας και η ερευνητική ομάδα της Sony Mobile Communications.

Η ομάδα έρευνας ανέλυσε φοιτητές, που σαν ομάδα θεωρείται ότι έχει ιδιαίτερη κινητικότητα, μια και είναι πιο δραστήρια από τον μέσο όρο του πληθυσμού. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά: στους 24 μήνες της μελέτης, οι φοιτητές περιορίστηκαν σε πολύ λίγες τοποθεσίες.

«Αρχικά αναλύσαμε τις κινήσεις περίπου 1.000 φοιτητών. Το σύνολο των δεδομένων έδειξε ότι οι φοιτητές πήγαιναν σε περιορισμένο αριθμό τοποθεσιών, οπότε προχωρησαμε σε μελέτη ενός δείγματος 40.000 διαφορετικών μεταξύ τους κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού και προς έκπληξη όλων, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο», υποστήριξε η Dr. Alessandretti

«Οι άνθρωποι δείχνουν να κρατούν μια ισορροπία μεταξύ της περιέργειας και της τεμπελιά τους. Θέλουμε να εξερευνήσουμε νέα μέρη αλλά και να εκμεταλλευτούμε τα παλιά που μας αρέσουν. Επισκεπτόμαστε έναν σταθερό αριθμό τοποθεσιών και αυτό δεν οφείλεται σε έλλειψη χρόνου. Βρήκαμε ενδείξεις ότι αυτό μπορεί να συνδέεται με άλλα όρια στη ζωή μας, όπως ο αριθμός των ενεργών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων που μπορούμε να διατηρήσουμε, αλλά περισσότερη έρευνα απαιτείται για να διευκρινιστεί αυτό το σημείο» λέει ο Δρ Baronchelli.

«Η έρευνα δημιούργησε μια πρώτη επίσημη σχέση μεταξύ της μελέτης της ανθρώπινης μετακίνησης, και της ανθρώπινης κοινωνικής γνωστικής λειτουργίας. Η διευκρίνιση αυτού του συνδέσμου θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε καλύτερους δημόσιους χώρους καθώς και καλύτερα συστήματα μεταφοράς, διευκολύνοντας τελικά τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και υγιούς αστικού περιβάλλοντος για όλους μας», προσθέτει ο Δρ. Baronchelli.

 

29 Ιουνίου 2018

Του Mihai Andrei

Πηγή: ZME SCIENCE