Πρωτοφανή κύματα καύσωνα θα πλήττουν την Ευρώπη κάθε δεύτερη χρονιά.
Πρωτοφανή κύματα καύσωνα θα πλήττουν την Ευρώπη κάθε δεύτερη χρονιά, ακόμη και αν καταφέρουμε να συγκρατήσουμε την άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από το όριο του 1,5 °C
Ενώ ο καλοκαιρινός ήλιος στέλνει πολύ κόσμο στην παραλία, μαζί του παραμονεύει και η απειλή του καύσωνα και οι θανατηφόρες επιπτώσεις του. Δεκάδες χιλιάδες ευρωπαίων πέθαναν στους καύσωνες του 2003 και 2010, ενώ ο καύσωνας Lucifer, πέρυσι προκάλεσε δασικές πυρκαγιές και μείωσε σχεδόν στο μισό την γεωργική παραγωγή σε ορισμένες χώρες.
Με τη διεθνή φιλοδοξία, όπως εκφράστηκε με τη συμφωνία του Παρισιού, να περιοριστεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε "αρκετά κάτω από" 2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, εξετάσαμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτή η άνοδος της θερμοκρασίας, στις θερινές θερμοκρασίες στην Ευρώπη.
Τα αποτελέσματά μας, που δημοσιεύτηκαν σήμερα στο Nature Climate Change, διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα βιώνουν συνήθως καλοκαιρινές θερμοκρασίες που θα υπερβαίνουν την μέγιστη θερμοκρασία της περιόδου 1950-2017 κάθε άλλο χρόνο αν η άνοδος της θερμοκρασίας διατηρηθεί κάτω από 1,5ο Κελσίου ή κάθε 2 στα 3 χρόνια αν φτάσει τους 2ο Κελσίου.
Υπήρξαν σημαντικά ευρήματα που δείχνουν ότι τα πρόσφατα κύματα καύσωνα και τα καυτά καλοκαίρια στην Ευρώπη έχουν επηρεαστεί έντονα από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο.
Στη μελέτη μας, εξετάσαμε τις πιο υψηλές μέσες καλοκαιρινές θερμοκρασίες στην Ευρώπη από το 1950 και βρήκαμε ότι για το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου αυτές συνέβησαν το 2003, το 2006 ή το 2010. Υπάρχουν εξαιρέσεις, φυσικά. Για παράδειγμα, στην Κεντρική Αγγλία το πιο καυτό καλοκαίρι παραμένει αυτό του 1976.
Μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα τη χαρτογράφηση ανά δεκαετία με τα πιο θερμά καλοκαίρια σε όλη την Ευρώπη. Όσο πιο σκούρα είναι η σκίαση, τόσο πιο πρόσφατα έγινε η καταγραφή του ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας.
Χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς το ιστορικό ρεκόρ θερμού καλοκαιριού μεταξύ 1950 και 2017 για κάθε περιοχή τηνςΕυρώπης, εξετάσαμε την πιθανότητα ένα καλοκαίρι να ξεπερνά αυτό το ρεκόρ σε προσομοιώσεις μοντέλων. Εξετάσαμε τέσσερα διαφορετικά σενάρια: έναν με κόσμο χωρίς κλιματική αλλαγή, ένα με τον κόσμο με την μέχρι σήμερα άνοδο της θερμοκρασίας (0,9-1,0 ο C), έναν θερμότερο κόσμο κατά 1.5°C και έναν κόσμο θερμότερο κατά 2°C.
Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν ειδικά θερμότερα φαινόμενα στην Ευρώπη, όπως αυτά του 2003 και του 2010, διαπιστώσαμε ότι η πιθανότητα καταγραφής ενός πιο καυτού καλοκαιριού σήμερα είναι υψηλότερη από ό, τι σε έναν κόσμο χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.
Ομοίως, όταν επεκτείνουμε την ανάλυσή μας στις προσομοιώσεις 1.5°C και 2°C, διαπιστώνουμε συνεχή αύξηση της πιθανότητας ιστορικά πρωτοφανών θερμών καλοκαιριών σε μεμονωμένες τοποθεσίες σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σε ένα τυπικό καλοκαίρι υπό συνθήκες σημερινού επιπέδου κλιματικής αλλαγής, εκτιμάται ότι 45 εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα ζήσουν θερινές θερμοκρασίες πάνω από το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για την περιοχή τους. Όμως, σε ένα πλανήτη όπου η θερμοκρασία θα έχει ανέβει κατά 1.5°C, προβλέπεται ότι 90 εκατομμύρια Ευρωπαίοι - περίπου το 11% του πληθυσμού της ηπείρου - θα βιώσουν ένα θερμότερο καλοκαίρι από ό, τι το ιστορικό ρεκορ της περιοχής τους. Τέλος σε ένα πλανήτη όπου η θερμοκρασία θα έχει ανέβει κατά 2°C, ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται σχεδόν σε 163 εκατομμύρια Ευρωπαίους (20% του πληθυσμού).
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την πιθανότητα της ύπαρξης ενός καλοκαιριού, όπου 100 έως 400 εκατομμύρια Ευρωπαίοι βιώνουν θερμοκρασίες ρεκόρ σε κάθε έναν από τα τέσσερα μοντέλα.
Μπορείτε να δείτε ότι περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα βιώσουν πρωτοφανή θερμά επεισόδια καύσωνα κάθε δύο χρόνια στο σενάριο όπου είμαστε κάτω από 1,5°C - ή δύο χρονιές με θερμά επεισόδια καύσωνα ανά τρία χρόνια για την περίπτωση κάτω από 2°C.
Οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για τις εκπομπές θεωρούνται επί του παρόντος ως ανεπαρκείς για την επίτευξη των στόχων των 1,5°C ή 2°C του Παρισιού, και η μελέτη μας υποστηρίζει σθεναρά την πρόταση και υιοθέτηση ακόμα πιο φιλόδοξων στόχων.
26 Ιουνίου 2018
Των Dr.Andrew King και Dr.Markus Donat
Πηγή: Carbon Brief
Περισσότερα: