Τσίπρας: Δεν μπορούμε να λέμε «καλές οι ΑΠΕ αλλά να πάνε αλλού» - Γρήγορη αναθεώρηση του χωροταξικού – Στόχος 100% πράσινη ενέργεια.

21 09 2020 | 09:12

Σαφείς αποστάσεις από τις ανά την Ελλάδα κινήσεις αντίδρασης στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών κράτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη, σε ερώτηση δημοσιογράφου που έκανε λόγο για «ενεργειακό παροξυσμό» και «επέλαση της πράσινης ανάπτυξης».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι χρέος προς τις επόμενες γενιές να πιάσουμε το στόχο της παραγωγής ενέργειας 100% από ΑΠΕ και ότι δεν μπορούμε να λέμε «καλές οι ΑΠΕ αλλά να πάνε αλλού».

Χαρακτήρισε παρόλα αυτά δικαιολογημένες κάποιες από τις αντιδράσεις και ανέφερε ότι η αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού είναι κρίσιμη και πρέπει να προχωρήσει γρήγορα ώστε να υπάρξει ένα πλαίσιο συνεννόησης και συναίνεσης με τις τοπικές κοινωνίες.

Συγκεκριμένα η σχετική απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εξής:  

«Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ. Και γιαυτό ακριβώς οι Ανανεώσιμες Πηγές είναι ένας στόχος διεκδικήσιμος που πρέπει να τον πιάσουμε. Να μετατρέψουμε ει δυνατόν στα επόμενα 20-30 χρόνια το 100% της παραγωγής ενέργειας σε ενέργεια παραγόμενη από ΑΠΕ.

Δεν είναι εύκολος, είναι δύσκολος στόχος. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τις συμφωνίες των Παρισίων για το κλίμα και ήταν από τις πρώτες κυβερνήσεις που τις ενέκρινε με νόμο από τη Βουλή. Η Ελλάδα πέτυχε τον εθνικό στόχο του 2020 για διείσδυση των ΑΠΕ, ήδη από το 2018 και έτσι έχουμε από ΑΠΕ περίπου το 18% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης και το μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή ήταν στο 26% όταν παραδώσαμε την κυβέρνηση.

Γνωρίζω όμως ότι υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με τον χωροταξικό σχεδιασμό των ΑΠΕ. Βλέπω ότι υπάρχουν αντιδράσεις, πολλές είναι δικαιολογημένες, κάποιες είναι υπερβολικές. Διότι δεν μπορεί, τη στιγμή που όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να πιάσουμε αυτούς τους στόχους και να περάσουμε στις Ανανεώσιμες Πηγές, να λέμε όλοι «καλές οι ΑΠΕ αρκεί να είναι κάπου αλλού, να μην είναι στη δική μας γειτονιά».

Από την άλλη, υπάρχουν και υπερβολές ακριβώς διότι δεν υπάρχει ένα σωστό  πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού. Εμείς είχαμε ξεκινήσει την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου που δυστυχώς χρονολογείται από το 2008. Πρέπει λοιπόν να επιταχυνθούν τα βήματα, να αναθεωρηθεί το Ειδικό Χωροταξικό και πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο αρχών. Να αξιοποιήσουμε και τις δυνατότητες που έχει η γεωμορφολογία της χώρας μας. Δεν είναι αναγκαίο να βάζουμε όλες τις μονάδες σε ένα συγκεκριμένο βουνό, έχει πολλά βουνά η πατρίδα μας, έχει πολλά νησιά η πατρίδα μας, η ηλεκτρική διασύνδεση, δε, των νησιών, που ξεκίνησε επί των ημερών μας, θα μας δώσει πολλές τέτοιες δυνατότητες.

Άρα λοιπόν, η αναθεώρηση του χωροταξικού πλαισίου είναι πολύ κρίσιμο για να υπάρξει ένα πλαίσιο συνεννόησης και συναίνεσης με τις τοπικές κοινωνίες, διότι ο στόχος του να καλύψουμε τις επόμενες δεκαετίες το μεγαλύτερο μέρος ή και το 100% της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, είναι ένας στόχος που οφείλουμε να τον πιάσουμε. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές, το οφείλουμε στα παιδιά μας, το οφείλουμε στο μέλλον όχι μόνον του τόπου αλλά όλου του πλανήτη».

 

 

21 Σεπτεμβρίου 2020

energypress