Τιμή δικαιωμάτων CO2 στα 50 ευρώ στα τέλη της δεκαετίας με βάση το νέο στόχο της Κομισιόν - Τα διαφορετικά σενάρια.

Ο νέος στόχος της Κομισιόν για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% ως το 2030 έναντι 40% προηγουμένως μπορεί να ωθήσει την τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών πάνω από τα 50 ευρώ ανά τόνο στα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας, όπως δήλωσαν αναλυτές στο Montel.

Συγκεκριμένα, η Refinitiv εκτιμά ότι ο νέος στόχος θα διασφαλίσει ότι η τιμή θα παραμείνει κατά μέσο όρο κοντά στα 31 ευρώ στη διάρκεια της δεκαετίας που διανύουμε, δηλαδή 11 ευρώ παραπάνω από τον προηγούμενο υπολογισμό της. Η άνοδος θα γίνει πιο αισθητή προς τα τέλη της δεκαετίας με την τιμή να φτάνει τα 51 ευρώ μεταξύ του 2026 και του 2030. "Αν στηριχθεί από τα κράτη-μέλη και το Ε.Κ., η νέα φιλοδοξία θα σημάνει πιο ταχεία απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας με σχεδόν αφανισμό των ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή", σχολίασε η Refinitiv.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο προτεινόμενος στόχος μεταφράζεται σε επιτάχυνση του ρυθμού με τον οποίο μειώνεται το "ταβάνι" των δικαιωμάτων κάθε χρόνο πέραν του 2,2%. Μάλιστα, σε έγγραφο που διέρρευσε γίνεται λόγος ακόμα και για μια πιθανή έκτακτη μείωση των δικαιωμάτων.

Ο συνδυασμός των μειωμένων ποσοτήτων δημοπράτησης και της αλλαγής του ηλεκτροπαραγωγικού μείγματος μπορεί να οδηγήσει σε πολύ υψηλές τιμές δικαιωμάτων ως το 2030, όπως εκτιμά ο Σεμπάστιαν Μπράουν, αναλυτής του Icis. Ο ίδιος θεωρεί ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις σχετικά με το αποθεματικό σταθερότητας (MSR), όπου καταλήγουν τα υπερβάλλοντα δικαιώματα ρύπων από πέρυσι. Προς το παρόν, στο αποθεματικό αυτό "καίγεται" το 24% της ποσότητας ετησίως και αναμένεται να μειωθεί στο 13% το 2023.

"Με βάση την τωρινή νομοθεσία, αναμένουμε πτώση των τιμών CO2 μετά το 2023 ακόμα και στα 5 ευρώ ανά τόνο", πρόσθεσε. Αν οι κανόνες του MSR παραμείνουν ίδιοι κατά το νέο στόχο 55% και ο ρυθμός μείωσης φτάσει το 5,2%, τότε η τιμή των δικαιωμάτων θα αυξηθεί στα 42 ευρώ το 2023, θα πέσει στα 18 ευρώ το 2025 και θα εκτιναχτεί στα 90 ευρώ το 2030, σύμφωνα με την Icis.

 

 

18 Σεπτεμβρίου 2020

energypress