Κλειδί για την ηλεκτροκίνηση τα αποθέματα λιθίου και οι εκτιμήσεις δεν "βρίθουν" αισιοδοξίας... - Τι προτείνουν οι επιστήμονες.

16 09 2020 | 08:14

Ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα εναπομείναντα αποθέματα λιθίου, υπογραμμίζοντας πως αν δεν λάβουν χώρα σοβαρές προσπάθειες στο κομμάτι της επαναχρησιμοποίησης των μπαταριών, της ανακύκλωσης και των εφαρμογών vehicle-to-grid, τότε το κεφάλαιο απανθρακοποίηση μπορεί να λήξει «άδοξα».

Με τα αποθέματα των σπάνιων γαιών και ιδιαίτερα το λίθιο καταπιάνονται ερευνητές και επιστήμονες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Lappeenranta-Lahti της Φινλανδίας σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Augsburg στη Γερμανία. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύει το pv-magazine.

«Ο σημερινός ρυθμός παραγωγής μπαταριών λιθίου δείχνει ότι βραχυπρόθεσμα ζήτηση και προσφορά εξισορροπούνται επιτυχώς», αναφέρει ο Solomon Asfaw, εκ των συντακτών της μελέτης και μεταδιδακτορικός φοιτητής στο πανεπιστήμιο LUT. «Ωστόσο, η βιωσιμότητα της προμήθειας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και συνεπώς η διατήρηση της ενεργειακής μετάβασης σε υψηλά επίπεδα εξηλεκτρισμού, ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών, βρίσκονται σε κίνδυνο. Η ζήτηση μπαταριών λιθίου είναι η κύρια αιτία του παρατηρούμενο ελλείμματος».

Να θυμίσουμε ότι οι μπαταρίες λιθίου παρουσίασαν ετήσιο ρυθμό αύξησης 25% το διάστημα 2015 έως 2018, κυρίως λόγω της αύξησης των ηλεκτρικών οχημάτων. Η αυξανόμενη δημοτικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων αντικατοπτρίστηκε στον τομέα της εξόρυξης, με τους συντάκτες να αναφέρουν ότι η ζήτηση λιθίου το 2015 ήταν περίπου στους 34.6 κιλοτόνους.

Περίπου το 60% της ποσότητας αυτής δεν προοριζόταν για χρήση σε μπαταρίες, με το ¼ της συνολικής ποσότητας να αφορά καταναλωτικά αγαθά (ηλεκτρονικές συσκευές και παραδοσιακές μπαταρίες), 14% για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μόλις 1% για σταθμούς φόρτισης. Πέρυσι, η παγκόσμια ζήτηση λιθίου έφτασε τους 49 kt, με το 60% της παραγόμενης ποσότητας να αφορά σε προϊόντα σχετιζόμενα με μπαταρίες.

Σε διάφορα «σενάρια» που έτρεξαν οι επιστήμονες στα πλαίσια της έρευνας προκύπτει ότι προσφορά και ζήτηση δύναται να εξισορροπηθούν μόνο σε ένα περιβάλλον υλοποίησης βέλτιστων πολιτικών όπως η ανακύκλωση, VEG, επαναχρησιμοποίηση, διαφορετικά το πρόβλημα υφίσταται και απλώς ποικίλει ο οξύτητά του αναλόγως και τα κάθε φορά δεδομένα που προκύπτουν.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ

 

15 Σεπτεμβρίου 2020

energypress