Αμερικανικός "τυφώνας Cox" σαρώνει την αγορά των ΑΠΕ αναζητώντας πάρκα - Πρώτη συμφωνία με τον Όμιλο Παναγάκου - Αιτήσεις στη ΡΑΕ για φωτοβολταϊκά 400 Μεγαβάτ.
Με αξιοσημείωτη κινητικότητα και δυναμική εισέρχεται - και στην πράξη πλέον - στην ελληνική ενεργειακή σκηνή και ειδικά στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας η Αμερικανική οικογένεια μεγαλοεπενδυτών Cox Chambers, η οποία στις ΗΠΑ δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς της ενημέρωσης, των τηλεπικοινωνιών και της αυτοκινητοβιομηχανίας, αναζητά όμως επενδυτικές ευκαιρίες σε πολλούς οικονομικούς τομείς και σε πολλές χώρες του κόσμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress το οικογενειακό fund έχει συμφωνήσει με την εταιρεία Spec Solaris του Ομίλου Παναγάκου για την άμεση εξαγορά και κατασκευή των πρώτων φωτοβολταϊκών πάρκων 18 Μεγαβάτ, από το "πακέτο" των συνολικά 275 Μεγαβάτ (43 πάρκα σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου) που ο Όμιλος έχει "περάσει" από προηγούμενους διαγωνισμούς και έχει κλειδώσει ταρίφες.
Το «πακέτο» αυτό έχει ενταχθεί από το 2010-2011 στο νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (διαδικασία fast track).
Για τα συγκεκριμένα προς μεταβίβαση πάρκα των 18 Μεγαβάτ, η προθεσμία κατασκευής είναι ο Ιανουάριος του 2021 και συνεπώς θα γίνει ταχύτατα η μεταβίβαση και θα ξεκινήσει η εγκατάσταση, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δεσμευτικές προθεσμίες. Υπάρχει μάλιστα συμφωνία των Αμερικανών με ελληνική εισηγμένη που έχει αναλάβει το κατασκευαστικό κομμάτι.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, εκτός απροόπτου, σύντομα θα ακολουθήσει και επίσημα η εξαγορά από τους Αμερικανούς των υπόλοιπων 257 Μεγαβάτ του Ομίλου Παναγάκου, τα οποία έχουν προθεσμίες κατασκευής από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 2022.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η οικογένεια Cox Chambers φέρεται, μέσω εταιρειών των οποίων τα ονόματα δεν προδίδουν σχέση μαζί της, να έχει υποβάλλει αιτήσεις στη ΡΑΕ σε προηγούμενους κύκλους υποδοχής, για φωτοβολταϊκά έργα συνολικής δυναμικότητας περίπου 400 Μεγαβάτ.
Την ίδια στιγμή αναζητά προς εξαγορά φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα σε λειτουργία ή υπό ανάπτυξη σε ώριμο στάδιο. Για το σκοπό αυτό έχει έρθει σε επαφές και συζητήσεις με ελληνικές εταιρείες, με άδηλο μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Στόχος πάντως των Αμερικανών είναι να φτάσουν σε ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στη χώρα μας, της τάξης του ενός Γιγαβάτ.
Ας αναφερθεί ότι η "επέλαση" της οικογένειας Cox δεν είναι η μόνη δυναμική είσοδος ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στην αγορά ΑΠΕ της χώρας μας. Αντίθετα είναι δεκάδες τα funds τα οποία αναζητούν τρόπο να εγκαταστήσουν μεγάλες μονάδες, κυρίως φωτοβολταϊκών, καθώς τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς είναι πολύ ελκυστικά και το "κλείδωμα" καλής και εγγυημένης απόδοσης για 20 χρόνια αποτελεί ισχυρότατο δέλεαρ για όσους διαθέτουν κεφάλαια.
Η οικογένεια Cox πάντως διαθέτει. Ο James Cox Chambers που είναι ο κύριος εκπρόσωπός της, βρίσκεται στην 320η θέση της λίστας δισεκατομμυριούχων του Forbes για το 2020, ενώ το 2019 είχε λάβει την θέση 95 στη λίστα Forbes 400. Η πραγματική αξία της περιουσίας του σε σημερινές τιμές υπολογίζεται σε 5.2 δισεκατομμύρια δολάρια.
4 Σεπτεμβρίου 2020
energypress