Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλή και για την παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή.

26 06 2018 | 08:33

Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί την παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσαν τέσσερις οργανώσεις στις 19 Ιουνίου.

Τουλάχιστον 270 σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πλημμυρών έως το 2050.


Οι φορείς C40, το Global Covenant of Mayors for Climate & Energy, το Παγκόσμιο Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια, το Urban Climate Change Research Network - UCCRN και το Acclimatise, προβλέπουν ένα αβέβαιο και σκοτεινό μέλλον στην έκθεσή τους με τίτλο «Το μέλλον που δεν θέλουμε», στο οποίο παρουσιάζονται οι βασικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι πόλεις παγκοσμίως λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.


Οι συντάκτες της έκθεσης δίνουν την εικόνα που προκύπτει από το πιο απαισιόδοξο αλλά επί του παρόντος το πιο πιθανό μέλλον, χρησιμοποιώντας για τους υπολογισμούς τους το σενάριο RCP 8.5 (σύμφωνα με το οποίο συνεχίζουν να αυξάνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου) που έχει καταρτίσει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC).
 

Πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από ακραίες θερμοκρασίες


Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των συντακτών της έκθεσης, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα επηρεάσει τους αστικούς πληθυσμούς με διάφορους τρόπους:

με ακραίες υψηλές θερμοκρασίες (1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν τακτικά ακραία κύματα καύσωνα έως το 2050, έναντι 200 ​​εκατομμυρίων σήμερα),

με μείωση του πόσιμου νερού και

με επισιτιστική ανασφάλεια.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα θέσει 570 πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων σε  κίνδυνο πλημμυρών και αυτό εκτιμάται ότι θα επηρεάσει πάνω από 800 εκατομμύρια ανθρώπους.


Σταθμοί Ηλεκτροπαραγωγής κινδυνέυουν από πλημμύρες


Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την απειλή της μείωσης του δυναμικού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι συντάκτες της έκθεσης έχουν εντοπίσει ότι 270 σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής σε όλο τον κόσμο εκτίθενται σε αυτήν την απειλή, μια και οι περισσότεροι βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 5 χιλιομέτρων από την ακτή και σε υψόμετρο που δεν υπερβαίνει τα πέντε μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.

Ως αποτέλεσμα, 230 πόλεις στις οποίες κατοικούν 450 εκατομμύρια άτομα θα αντιμετωπίσουν συχνές διακοπές ρεύματος. Σύμφωνα με την έκθεση, μεταξύ των πόλεων που διατρέχουν αυτό τον κίνδυνο είναι: Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Σαγκάη, Βομβάη, Καλκούτα και Μαντράς.



Πολιτική και οικονομική απειλή


«Η παροχή ενέργειας αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για την ανθεκτικότητα των κοινωνιών. Εάν αποτύγχουν τα ενεργειακά συστήματα, θα δημιουργηθούν πρόσθετες πιέσεις στην παροχή πόσιμου νερού, τροφίμων, μεταφορών, αποχέτευσης, επικοινωνιών και υγειονομικής περίθαλψης κλπ.

Η αποδιοργάνωση του συστήματος παροχής ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή σε όλους τους κλάδους, επηρεάζοντας και τη λειτουργία της κυβέρνησης, τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινότητες », δήλωσαν οι συντάκτες της έκθεσης.

 

 

25 Ιουνίου 2018

 

Του Romain Loury | Le Journal de l'environnement | translated by Freya Kirk

Πηγή EURACTIV

 

Περισσότερα

Businesses, NGOs make joint plea for higher EU ambition on climate change