Νέα μελέτη: Τα φωτοβολταϊκά με μπαταρίες θα είναι σύντομα σε θέση να καλύψουν απόλυτα τις ανάγκες του δικτύου.

07 08 2020 | 08:47

Τρεις εταιρείες ηλεκτρισμού της Καλιφόρνιας δημοσίευσαν τα αποτελέσματα μελέτης τους εκ μέρους της τοπικής ρυθμιστικής αρχής, όπου εξετάζεται η ουσιαστική ικανότητα φορτίου διάφορων ενεργειακών τεχνολογιών, δηλαδή το πόση ισχύ μπορούν να παρέχουν όταν το δίκτυο τη χρειάζεται περισσότερο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα ευρήματα είναι σημαντικά για το μέλλον της εν λόγω πολιτείας, αλλά και ακόμη παραέξω αν λάβει κανείς υπόψη τους στόχους για πλήρη απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής.

Η μελέτη έκρινε ότι η αιολική ενέργεια θα έχει ουσιαστικό φορτίο 19% το 2022, με άλλα λόγια ένα αιολικό πάρκο 100 μεγαβάτ θα παρέχει 19 μεγαβάτ. Το ποσοστό αυτό προβλέπεται να παραμείνει εν πολλοίς σταθερό ως το 2030. Το αξιοσημείωτο, όμως, είναι ότι αν προστεθεί μια μπαταρία με δυνατότητα αποθήκευσης τεσσάρων ωρών, τότε η κατάσταση βελτιώνεται σημαντικά, αν και πάλι υπολείπεται σε σύγκριση με μια μονάδα φυσικού αερίου.

Τα πράγματα εμφανίζονται χειρότερα στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών, καθώς τα μεγάλα φ/β πάρκα είναι σχεδόν άχρηστα για τη διαχείριση φορτίων όταν είναι εντονότερος ο κίνδυνος μπλακ άουτ και στα οικιακά φ/β η ουσιαστική ισχύς είναι μόνο 4%.

Εντούτοις, η προσθήκη τεσσάρων ωρών αποθήκευσης αλλάζει δραματικά το τοπίο για τα φωτοβολταϊκά, αφού έτσι ανεβάζουν την ουσιαστική ισχύ τους σε 99,8% και εξασφαλίζουν τις ανάγκες του δικτύου.

Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη, τα φωτοβολταϊκά είναι πιο κατάλληλα να φορτίζουν μια μπαταρία όταν χρειάζεται, ενώ τα αιολικά δεν είναι τόσο συνεπή στο ίδιο καθήκον.

Όπως είναι φυσικό, η εν λόγω μελέτη αποτελεί θετική είδηση για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, ειδικά από τη στιγμή που το "πάντρεμα" με τις μπαταρίες γίνεται πλέον κανόνας σε πολλές αγορές του πλανήτη.

Εξίσου σημαντικό είναι το συμπέρασμα για άλλες τεχνολογίες που προορίζονται να διατηρούν το δίκτυο σταθερό με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ, όπως οι μονάδες φυσικού αερίου. Αν τα φ/β μαζί με μπαταρίες είναι πολύ προβλέψιμα και αξιόπιστα στο μέλλον, αυτό πιθανώς θα μεταβάλλει τη ζήτηση για μονάδες αερίου αιχμής. Η Καλιφόρνια, για παράδειγμα, διαθέτει 52 τέτοιες μονάδες και οι περισσότερες λειτουργούν για διαστήματα μικρότερα των τεσσάρων ωρών. Αυτό σημαίνει ότι τα φ/β με μπαταρίες τεσσάρων ωρών θα μπορούν να ανταγωνιστούν αυτές τις μονάδες και θα απειλήσουν τη βιωσιμότητα νέων επενδύσεων σε εκείνες.

Σημειώνεται ότι οι μονάδες αερίου είναι σήμερα ανταγωνιστικές και σε πολλές περιοχές εξασφαλίζουν υψηλές τιμές σε περιόδους αιχμής της ζήτησης ή πτώσης της παραγωγής. Στο Τέξας, για παράδειγμα, οι τιμές χονδρικής κατά την αιχμή έφτασαν τα 1.858 δολάρια ανά μεγαβατώρα το περσινό καλοκαίρι.

Αυτό που αναμένεται στο μέλλον είναι ολοένα και περισσότερες εταιρείες να κατασκευάζουν φ/β μαζί με μπαταρίες και λιγότερες μονάδες φυσικού αερίου. Η υψηλή αξιοπιστία μπορεί να αποτελεί πλέον μέρος της επενδυτικής πρότασης της πρώτης κατηγορίας. Παραμένει χαρακτηριστικό και των μονάδων αερίου αλλά με λιγότερες ώρες λειτουργίας κάθε χρόνο, το επιχείρημά τους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο.

(με πληροφορίες από το Bloomberg)

 

 

7 Αυγούστου 2020

energypress