Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα χτυπήσουν πρώτα τις πιο φτωχές χώρες

25 05 2018 | 13:01

Χώρες όπως το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος ξέρουν εδώ και καιρό ότι θα υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή περισσότερο από τις πιο πλούσιες χώρες, αλλά τώρα οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε ένα πιο σίγουρο σύστημα μέτρησης των ανισοτήτων που χαρακτηρίζουν τις μελλοντικές κλιματικές απειλές.

Ένας χάρτης «άνισων επιπτώσεων» παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Γεωεπιστημονικής Ένωσης στη Βιέννη, που δείχνει ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα πρέπει να ανέβει 3 °C  για να γίνουν αισθητές οι επιπτώσεις της στις πλούσιες χώρες. Αντίθετα, οι φτωχές περιοχές του πλανήτη βιώνουν ήδη μεγάλες δυσκολίες λόγω της γεωγραφικης τους θέσης, καθώς και λόγω της οικονομικής τους κατάστασης που δυσχεραίνει τις λήψη μέτρων για προστασία από τις επιπτώσεις.

Ο Luke Harrington, κλιματικός ερευνητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εξέτασε τα μεταβαλλόμενα πρότυπα των ακραίων θερμοκρασιών και των βροχοπτώσεων, και κατέληξε στα εξής: για τις αλλαγές στις περιφερειακές ακραίες θερμοκρασίες, το μοτίβο είναι ιδιαίτερα έντονο. Η Αφρική, μεγάλα τμήματα της Ινδίας και το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Αμερικής είναι πιθανό να εμφανίσουν αλλαγές που αποδίδονται με βεβαιότητα στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Ωστόσο, οι περιοχές μεσαίου γεωγραφικού πλάτους - όπου παράγονται τα περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου - δεν θα δουν τέτοιες έντονες αλλαγές μέχρις ότου η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας  φτάσει τους 3 °C .

Σύμφωνα με άλλους επιστήμονες, το μοντέλο που έχει αναπτυχθεί από την ομάδα του Harrington, θα πρέπει να εμπλουτιστεί ώστε να περιλαμβάνει μετρήσεις ειδικών επιπτώσεων από την αλλαγή του κλίματος, όπως αυτές για την ανθρώπινη υγεία και την επισιτιστική ασφάλεια, για να είναι χρήσιμο για τον προγραμματισμό των προσπαθειών προσαρμογής ή για την ενημέρωση των διεθνών φορέων και οργανισμών χρηματοδότησης.

«Η μελέτη μας παρέχει ένα πλαίσιο», λέει ο Harrington. «Θέλουμε να γνωρίζουμε ποιες πληροφορίες ενδιαφέρουν  τους περισσότερους, ώστε  να αρχίσουμε να εξετάζουμε τις μετρήσεις  πιο συγκεκριμένων κλιματικών επιπτώσεων»

 

20 Απριλίου 2018

Του Quirin Schiermeier

Πηγή: Nature

Περισσότερα: