Νησιά με χαμηλό υψόμετρο θα είναι μη κατοικήσιμα μέσα στις επόμενες δεκαετίες.
Σύμφωνα με εέα μελέτη τα νησιά χαμηλού υψομέτρου βρίσκονται σε άμεση απειλή από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τις συνεχείς πλημμύρες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικής Έρευνας (USGS), χρησιμοποίησαν τις Νήσους Μάρσαλ ως βάση για την κατανόηση των μελλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε άλλα μέρη με τα ίδια χαρακτηριστικά αλλού στον κόσμο.
Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 29 ατόλων και 1.100 χαμηλού υψόμετρου νησίδων, 2.000 μίλια από τη Χαβάη.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες συνέλεξαν δεδομένα από το 2013 έως το 2015 για να επαληθεύσουν τις προβλέψεις τους για τις αυξήσεις της στάθμης της θάλασσας.
Υπολόγισαν ότι παραμένοντας αμείωτος ο σημερινός ρυθμός παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θα οδηγήσει σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και στην ανάδειξη των παλιρροιακών πλημμύρων σε συχνό φαινόμενο. Κατέληξαν μάλιστα στο συμπέρασμα, ότι είναι πιθανό, πως προτού προλάβει η στάθμη της θάλασσας να ανέβει σε μόνιμο επικίνδυνο επίπεδο, οι συνεχείς παλιρροιακές πλημμύρες θα μπορούσαν να καταστρέψουν τους υδάτινους πόρους.
Ο Stephen Gingerich, συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί ότι αυτά τα γεγονότα, που ονομάζονται “overwash”, έχουν ως αποτέλεσμα το αλμυρό ωκεάνιο νερό να εισρέει στο υπέδαφος και να ρυπαίνει τον υδροφόρο ορίζοντα γλυκού νερού. Η βροχόπτωση αργότερα μέσα στο έτος δεν αρκεί για να ξεπλύνει το θαλασσινό νερό και να αναζωογονήσει την παροχή ύδατος του νησιού πριν φτάσουν οι καταιγίδες του επόμενου έτους, όπου και επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία.
Αν οι καταιγίδες και οι πλημμύρες συνεχίσουν να αυξάνονται, τότε τα περισσότερα νησιά θα καταστούν ακατοίκητα μέσα σε δεκαετίες, λόγω των συχνών ζημιών που θα προκληθούν.
Τέλος τα αποτελέσματα της έρευνας θεωρούνται συντηρητικά, καθώς οι Νήσοι Μάρσαλ είναι υψηλότερες από άλλα νησιά χαμηλότερου υψομέτρου που απειλούνται στον Ειρηνικό και τον Ινδικό ωκεανό.
27 Απριλίου 2018
Πηγή: Climate Action