Με στόχο η Πάρος να γίνει το 1ο νησί χωρίς πλαστικά μιας χρήσης στη Μεσόγειο

29 07 2020 | 06:21

Το πρόγραμμα Clean Blue Paros είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία της βρετανικής μη-κερδοσκοπικής εταιρίας Common Seas, του Δήμου Πάρου και της εταιρίας διαχείρισης απορριμάτων WATT, που υλοποιείται με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Cyclades Preservation Fund, του WWF Ελλάς (World Wildlife Fund) και της ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης). 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Clean Blue Paros αποσκοπεί στο να γίνει η Πάρος το πρώτο νησί χωρίς πλαστικά μιας χρήσης στη Μεσόγειο.

Μέσα από τους τρεις πυλώνες του προγράμματος της Common Seas,  Μελετώ – Παρεμβαίνω – Επηρεάζω, το πρώτο βήμα της Clean Blue Paros είναι η κατανόηση της πλαστικής ρύπανσης στο νησί και η αξιολόγηση των δεδομένων. 

Οι καμπάνιες ενημέρωσης και οι διάφορες δράσεις επικεντρώνονται σε τέσσερα βασικά πλαστικά μιας χρήσης: ποτήρια του καφέ, καλαμάκια, μπουκαλάκια νερού και σακούλες για τα ψώνια.

H Common Seas σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου και την WATT, καθώς και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πραγματοποίησαν μελέτες, συγκέντρωσαν στοιχεία, έλεγξαν δείγμα των απορριμμάτων και τις διαδικασίες ανακύκλωσης, αξιολόγησαν και αναζήτησαν λύσεις για να μειώσουν τα πλαστικά απορρίματα στο νησί. 

Φορείς του Δήμου, επαγγελματίες, μόνιμοι κάτοικοι του νησιού αλλά και επισκέπτες, συνεργάζονται αρμονικά και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. 

Επιπλέον, το Clean Blue Paros, αναποκρινόμενo στις απαιτητικές συνθήκες της εποχής, έχει δημιουργήσει και διανείμει στις επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστιάσης ένα πλήρη οδηγό συμβουλών, που στοχεύει στο να αξιολογήσουν το πλαστικό τους αποτύπωμα εν μέσω  Covid-19 για τη δραστική μείωση των πλαστικών απορριμάτων μιας χρήσης και για την καλύτερη διαχείριση και ανακύκλωσή τους. 

Ήδη 75 τοπικές επιχειρήσεις είναι μέρος της εκστρατείας Clean Blue Paros, με τον αριθμό τους να αυξάνεται και το 2020, οι οποίες ακολουθώντας πιστά της οδηγίες της Common Seas είτε μείωσαν είτε εξάλειψαν το πλαστικό τους αποτύπωμα, αντικαθιστώντας τα πλαστικά μίας χρήσης με εναλλακτικά προϊόντα πολλαπλών χρήσεων. Στα σχολεία Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού, τοποθετήθηκαν 16 βρύσες με ειδικό σύστημα φιλτραρίσματος του νερού, ώστε να μειωθεί η χρήση των πλαστικών μπουκαλιών από τους 2,500 μαθητές ηλικίας 6 – 18 ετών και τους 500 εκπαιδευτικούς τους, που ξεπερνούν τις 700,000 πλαστικά μπουκάλια ετησίως. To Clean Blue Paros προμήθευσε επίσης το νησί με μεταλλικά είδη σερβιρίσματος, γεγονός που μείωσε δραστικά τη χρήση πλαστικών στις τοπικές γιορτές και πανηγύρια. Για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικής  σακούλας έχουν δημιουργηθεί εργαστήρια ραφής, όπου εθελοντές ράβουν πάνινες τσάντες από υφάσματα που χάρισαν ξενοδόχοι, απλοί πολίτες αλλά ακόμη και Έλληνες σχεδιαστές μόδας. Οι πάνινες τσάντες διανέμονται δωρεάν σε κατοίκους της Πάρου, αλλά και σε ιδιοκτήτες καταστημάτων για τους πελάτες τους.

Εκ μέρους του Δήμου Πάρου, ο Δήμαρχος Μάρκος Κωβαίος, θερμός υποστηρικτής της συγκεκριμένης πρωτοποριακής περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας, αναφέρει χαρακτηριστικά για το θέμα: «Εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την καθιέρωση μιας ισχυρής κουλτούρας περιβαλλοντικής συνείδησης και υπευθυνότητας, με κινητοποίηση φορέων, αναζήτηση συνεργειών με υψηλή προστιθέμενη αξία για την κοινωνία, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων και ενέργειες επικοινωνίας προς τους καταναλωτές. Δουλεύουμε δυναμικά για να αντιμετωπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης: την κουλτούρα της μιας χρήσης και απόρριψης. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις-μέλη της Clean Blue Paros μειώνουν τη χρήση πλαστικών και τα πλαστικά απορρίμματά τους, υιοθετώντας εναλλακτικές λύσεις, όπως επαναχρησιμοποιούμενα κύπελλα και καλαμάκια από χαρτί, στάχυ και μέταλλο». 

Ο πρόεδρος της WATT Αθανάσιος Κατρής δήλωσε: «Η εταιρεία WATT, ιδρυτικό μέλος της συμμαχίας Clean Blue Paros, ακολουθώντας τις επιταγές της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, επενδύει στην καινοτομία και την υλοποίηση δράσεων που χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία και στοχευμένες πρακτικές προς όφελος του ανθρώπου. Η πλαστική ρύπανση είναι μια πραγματικότητα και η προστασία ειδικά των ελληνικών νησιών πρέπει να αποτελεί υποχρέωση όλων μας. Τα επιτεύγματα του Clean Blue Paros έως σήμερα είναι εντυπωσιακά και προσδοκούμε να μεταλαμπαδευτεί η γνώση αυτή και σε άλλα νησιά της Μεσογείου». 

Η Διευθύντρια της Common Seas Jo Royle που σχεδίασε και καθοδήγησε την παγκόσμια πρωτοβουλία δήλωσε σχετικά:

«Η Common Seas είναι πολύ περήφανη για το έργο της συμμαχίας Clean Blue Alliance. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο δίκτυο επιστημόνων που εργάζονται με πίστη και αφοσίωση για να αντιμετωπίσουν την κρίση της πλαστικής ρύπανσης. Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, την Ινδονησία και τις Μαλδίβες με απώτερο στόχο να συνδέσει τα νησιά παγκοσμίως μέσα από την οικοδόμηση λειτουργικών μοντέλων. Οι επιστήμονες της Clean Blue Alliance έχουν εγκατασταθεί στην Πάρο και πραγματοποιούν εκτεταμένες μελέτες για να κατανοήσουν πλήρως το πλαστικό οικοσύστημα του νησιού, συλλέγουν δεδομένα για τους κοινωνικούς παράγοντες, τα είδη των θαλάσσιων απορριμμάτων και τη σύσταση των υλικών που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ του νησιού, αξιολογούν συνεχώς και εντοπίζουν λύσεις ώστε να μειωθεί η διαρροή πλαστικών απορριμμάτων στο Αιγαίο. Στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια να γίνει η Πάρος το πρώτο νησί στη Μεσόγειο χωρίς πλαστικά μιας χρήσης.»